Ako vybrať správne svietidlo?

Ako vybrať správne svietidlo?

11.01.
2021

Dominika Švandová

Rozodnieva sa len veľmi pomaly a stmieva naopak až príliš rýchlo, a tak možno práve v tomto zimnom období uvažujete o výbere nových svietidiel. Správne osvetlenie, ktoré je vybrané na mieru každej miestnosti aj vašim potrebám, je totiž jedným z najdôležitejších, avšak mnohokrát podceňovaných, prvkov interiéru. Poďme sa teda pozrieť, ako vybrať to najvhodnejšie riešenie, ktoré sa postará o dostatok svetla aj v krátkom zamračenom dni.

Sprievodca výberom tej správnej lampy pre každú miestnosť

Univerzálne riešenie, ktoré by sadlo každému interiéru, neexistuje. Napriek tomu sa nenechajte odradiť, stačí si totiž urobiť jasno v niekoľko kľúčových bodoch, ktoré vám potom ukážu cestu k vhodnému osvetleniemu. Nie náhodou súvisia všetky s typom danej miestnosti, pre ktorú osvetlenie vyberáte. Dôležité sú predovšetkým účel a veľkosť miestnosti, svoju úlohu ale môžu hrať aj také detaily, ako je farba výmaľby.

MENU Hashira

 

 

Zo všetkého najskôr spočítajte, koľko svetla si daný priestor žiada. To vám bude základom pre určenie počtu lámp v miestnosti aj intenzity žiaroviek. Pomôže vám náš článok Ako vybrať správne osvetlenie.

Akonáhle poznáte odporúčanú hodnotu osvetlenia, zamyslite sa nad tým, aké svietidlá by ju mohli spoluvytvárať. Predstavte si, akým účelom bude miestnosť slúžiť. Pokiaľ si v nej plánujete urobiť kútik na čítanie, iste zvolíte minimálne jedno lokálne svetlo v tejto časti, ak miestnosť hodláte premeniť v jedáleň, nesmie ju chýbať priame osvetlenie nad jedálenským stolom, ktoré môže byť tvorené aj viacerými závesnými lampami. K hlavnému svetelnému zdroju, ktorý by nemal chýbať v žiadnej miestnosti, vždy vyberajte kombináciu niekoľkých ďalších, vďaka ktorým budete môcť na meniace sa potreby reagovať priebežne.

Muuto Post

 

Tri typy svietidiel

Pre osvetlenie celej miestnosti

O celkový dojem priestoru sa postarajú svietidlá so širokým rozptylom, ktoré tiež plnia funkciu hlavného osvetlenia miestnosti. Rolu ústredného svietidla na seba môžu vziať svietidlá stropné alebo dizajnové závesné lampy, ktoré ponúkajú aj široké pole pre kreatívne vyjadrenie.

Ako už sme spomínali, pri tomto výbere je možno vôbec najzásadnejšie poznať úlohu miestnosti. Vďaka tomu ľahšie zvolíte odtieň aj intenzitu osvetlenia. Kým do jedálne bude príjemnejšie zvoliť intímnejšie osvetlenie, do detskej izby naopak výraznejší zdroj, aby deti dobre videli pri každej hre.

Veľmi šikovným riešením sú svetlá s nastaviteľnou intenzitou svietenia. Docielite tak kvalitného osvetlenia celej miestnosti a nezaskočí vás ani situácia, kedy bude potrebné ju využiť pre nečakané účely.

&Tradition Formakami

Muuto Rime

 

Pre prácu

Nemenej dôležitý je aj výber správneho pracovného osvetlenia. Najmä, ak práve pracujete z domu alebo máte doma malých školákov, bez kvalitnej stolové lampy sa iste nezaobídete. Ideálne sú pracovné svietidlá, ktoré umožňujú rôzne nastavenia a nasmerovanie svetla presne tam, kde je práve potreba. V ponuke DesignVille nájdete klasické stolné lampy, ako sú napríklad AQ01 od Fritz Hansen, aj tie dizajnovo nápadnejšie, ako je lampa Grant od Normann Copenhagen so zlatým nastaviteľným tienidlom.

Normann Copenhagen Grant

Fritz Hansen AQ01

 

Pre navodenie atmosféry

Náladové svietidlá v podobe nástenných, stojacích a stolových lámp síce majú predovšetkým dekoratívnu úlohu, nemôžeme im však odoprieť ani schopnosť vytvoriť príjemne hrejivú atmosféru. Môžu dopĺňať hlavné osvetlenie pre ešte viac svetla, alebo fungovať samy o sebe pre chvíle pokoja a relaxovanie, ktoré si nevyžadujú silné svetlo. Hodia sa tak najmä do spálne alebo obývacej izby. Za zmienku potom určite stoja aj svietidlá prenosné, ktoré si zamilujete pre ich flexibilitu.

Fritz Hansen Caravaggio

&Tradition Flowerpot VP9

 

Výber svietidiel možno spočiatku pôsobí ako ozajstná výzva, dúfame preto, že vám náš článok bude oporou pri počiatočnom plánovaní. Akonáhle potom vaša predstava vhodných kombinácií získa na konkrétnejších obrysoch, čaká vás výber konkrétnych lámp. Neváhajte preto preskúmať našu sekciu svietidiel, kde určite objavíte vhodného zástupca pre každý zo spomínaných typov.

Jste z Česka? Přejděte na Jak vybrat správné svítidlo?
Shopping from the EU? Switch to How to choose the right lighting for your home?

5% zľava pre vás!

Newsletter

Odoberajte náš newsletter a získajte 5% zľavu.

Odoberať newsletter

Zavrieť