Vitra Eames Chair: stolička ako ikona

Vitra Eames Chair: stolička ako ikona

28.01.
2017

Lucie Čačalová

Nie je to tak dávno, čo sme do rodiny prevažne škandinávskych značiek privítali švajčiarskeho dizajnového velikána - značku Vitra. Sortiment DesignVille sa rozrástol aj o ikonické stoličky Eames Chair (a ďalší nábytok). Poďte sa o týchto dizajnových skvostoch dozvedieť viac alebo nás rovno navštívte a vyskúšajte si stoličky Eames na vlastné posedenie!

Snáď žiadny kus nábytku neznamená vo svete moderného dizajnu toľko, čo stoličky Eames Chair, ktoré nájdete v sortimente značky Vitra. Sme preto nadšení, že tieto skvosty teraz nájdete aj v ponuke DesignVille a môžete si ich tiež prezrieť v našom showroome. Ako sa ale sluší a patrí, ikony si zaslúžia riadne privítanie a predstavenie - čítajte preto ďalej!

Niečo málo z histórie

Eames Chair navrhli na začiatku 50. rokov dizajnéri a manželia Charles a Ray Eamesovci. Snažili sa tak o vytvorenie stoličky, ktorá by bola esenciou ich profesijného presvedčenia - "získať maximum toho najlepšieho za čo najmenej". S týmto heslom potom pristupovali k návrhu stoličky z jedného kusu plastu, ktorá by sa perfektne prispôsobila ľudskému telu a zároveň by ponúkala vysokú kvalitu spracovania aj jednoduchosť pri výrobe a bežnom zaobchádzaní.

Charles a Ray Eames

Takto vznikla stolička, ktorá bola prvýkrát predstavená na súťaži Low-Cost Furniture Design vo variante A-shell (Armchair) a S-shell (Sidechair). Hneď v roku 1950 bola uvedená na trh ako prvá masovo vyrábaná stolička zo sklolaminátu, ktorý sa do tej doby k výrobe nábytku vôbec nepoužíval. Stolička Eames sa tak stala priekopníkom moderného dizajnu - nielen vďaka unikátnosti materiálu, ale aj vďaka jej multifunkčnosti.

18206416

Hneď v prvopočiatkoch výroby uviedli Eamesovci niekoľko typov škrupín a základní, ktoré ponúkali nekonečné možnosti využitia stoličky v domácnosti, kanceláriách i verejných priestoroch. Ako šiel čas, začala Vitra, miesto krehkého sklolaminátu, vyrábať stoličky z pevnejšieho polypropylénu v 14 farebných variantoch so základňou z dreva alebo oceľových drôtov. Vďaka tomu si môžete ľahko nakombinovať stoličku, ktorá bude spĺňať vaše predstavy o dokonalom kuse nábytku, ktorá vás vďaka svojej kvalite bude sprevádzať po niekoľko ďalších dekád.

Takmer nerozbitná stolička

Prvá stolička Eames vznikla v roku 1950 a jej dizajn je teda preverený skoro 70 rokmi používania, čo ho tiež doladilo k dokonalosti. Vďaka tomu sú stoličky Eames prakticky nerozbitné - všetky jej komponenty sú tak kvalitné, že ju zničíte naozaj ťažko. A ak by predsa len niektorá časť utrpela škodu, dá sa veľmi ľahko vymeniť odmontovaním podnože od sedáku a jednoducho nahradiť. Variant DKR je potom, vďaka svojej celodrôtenej konštrukcii, úkazom naozaj nezničiteľného kusu nábytku.

eames

Eames Chair DSW (Dining Sidechair Wood)

Eames Chair DSW je stolička bez bočných opierok s drevenou základňou v troch prevedeniach dreva v kombinácii so sedákom v neutrálnych i živých farbách, čo vytvára priateľský a útulný dojem, ktorý dokonale zapadne do domácnosti, kancelárie i iných miest - nájdete ich napríklad v Musée de la Photographie v Charleroi.

Eames Chair DSR (Dining Sidechair Rod)

Stolička Eames DSR v sebe kombinuje sedák bez opierok a drôtenú podnož, ktorá sa v nábytkárskom priemysle stala pojmom. Hovorí sa jej "Eiffelova veža" a jej revolučná konštrukcia z oceľových drôtov nenapodobiteľne kombinuje ľahké, elegantné tvary s konštrukčnou pevnosťou oceľového drôtu. Obľúbené je ako chrómové prevedenie, tak aj moderná čierna varianta.

Eames-Plastic-Side-Chair-DSR-Group_47775_master

Eames Chair DAW (Dining Armchair Wood)

Stolička DAW s opierkami ponúka vedľa opory pre chrbát i oporu pre ruky. Tento typ sedadla navrhli Eamesovci ako jeden z prvých už v roku 1950 a v súčasnosti je tvaroslovie tohto sedadla mnohými vnímané ako archetyp stoličky samotnej. V ponuke je táto stolička, rovnako ako ostatné, aj s čalúnením v nespočetných farbách textílie.

Eames Chair DAR (Dining Armchair Rod)

Kombinácia základne v tvare drôtenej "Eiffelovej veže" a sedadla s opierkami v stoličke Eames DAR ponúka bohatý zdroj kontrastov. Tento typ má nezameniteľný dizajn, ktorý v sebe spája elegantné línie sedákov a stabilitu drôtenej konštrukcie.

Eames Chair RAR (Rocking Armchair Rod)

Hojdacie kreslo RAR predstavuje spojenie prvkov predchádzajúcich typov stoličiek - sedák s opierkami, drôtená základňa a drevené hojdacie časti spoločne tvoria štýlové hojdacie kreslo, ktoré vás razom prepne do pohodového módu a môžete si pri posedení (alebo aj pohojdaní) vychutnávať šálku kávy alebo dobrú knihu. 

Eames Chair DKR a DKR-2

Kolekciu stoličiek Eames dopĺňa aj celodrôtený variant DKR a jej sestra DKR-2 s textilným či koženým poťahom, ktorému sa pre jeho typický tvar hovorí "bikiny". Stolička DKR, ktoré Eamesovci navrhli len rok po predchádzajúcich typoch (teda v roku 1951), pôsobí vďaka drôtenej konštrukcii veľmi vzdušne a varianta z lakovaného kovu vás ľahko sprevádza aj pri vonkajšom posedení.

V ponuke je teda 14 farieb sedákov a niekoľko farieb drevených aj kovových podnoží. Vďaka tomu je k dispozícii v podstate nepreberné množstvo kombinácií, čo je navyše doplnené faktom, že sa plastové sedáky dajú vyrobiť aj s čalúnením v nespočetných farbách textílie a kože. Vitra navyše v minulom roku nepatrne upravila rozmery stoličiek, aby boli ešte pohodlnejšie a lepšie zodpovedali súčasným požiadavkám na sedací nábytok.

Od každého z týchto typov stoličiek nájdete v našom showroome ukážku a preto vás srdečne pozývame k jeho návšteve!

Foto: vitra.com

Jste z Česka? Přejděte na Vitra Eames Chair: židle jako ikona

5% zľava pre vás!

Newsletter

Odoberajte náš newsletter a získajte 5% zľavu.

Odoberať newsletter

Zavrieť