Modernistická kolekcia Hvidt & Mølgaard od &Tradition

Modernistická kolekcia Hvidt & Mølgaard od &Tradition

09.03.
2020

Eliška Koukalová

Značka &Tradition uviedla novú kolekciu stolov, stoličiek a lámp Hvidt & Mølgaard. Nákresy z pera dizajnérov Petera Hvidta a Orly Mølgaard-Nielsen, ktorí tvorili v polovici uplynulého storočia, premenila z papiera v realitu vôbec prvýkrát.

Písali sa štyridsiate roky, keď začína kodanské duo Peter Hvidt a Orla Mølgaard-Nielsen tvoriť spoločne. Dohromady ich zviedol úspech v dizajnovej súťaži v Štokholme. Aj keď sa potom ich práca uberala predovšetkým smerom k architektúre, predstavili aj rady návrhov nábytku, ktorý sa dal ľahko previesť do hromadnej výroby. Ich mená prekročili hranice Dánska s návrhom celodrevenej stoličky Portex, ktorej vzhľad sa mierne odráža napríklad aj v stoličke Drawn.

Postupom rokov si duo Hvidt & Mølgaard začalo budovať povesť spojenú s jednoduchým, napriek tomu esteticky precízne spracovaným dizajnom. Tá im spolu s prezieravým prístupom k industrializovanej výrobe zaistila nespochybniteľné postavenie v dánskom modernizmu. 

Napomohli k tomu tiež vycibrené technické zručnosti, ktorými sa obaja návrhári mohli chváliť. Orla Mølgaard-Nielsen študoval na dánskej kráľovskej akadémii dizajn nábytku pod vedením Kaare Klinta, Peter Hvidt zase oplýval skúsenosťami s tradičným remeselným umením z stolárskej školy v Kodani. Obaja dizajnéri sa zúčastnili súťaže MoMA, v rovnomennom múzeu je ich dielo tiež vystavené. Ďalšie kusy môžete obdivovať v Národnej galérii Victoria v Melbourne alebo v múzeu dizajnu v Kodani. Časť ich tvorby oživila tiež &Tradition v kolekcii Hvidt & Mølgaard.

boomerang &Tradition

 

Drawn HM3 & HM4 

Keď dizajnérske duo v roku 1956 navrhovalo stoličky Drawn, známej skôr ako Model 316, malo za sebou už pätnásť rokov skúseností. Nie je tak divu, že vytvorili stoličku, ktorá svojim dizajnom zaujme aj dnes. Stolička Drawn HM3 bez opierok rúk, rovnako ako HM4 s opierkami sa skladá z pevnej drevenej konštrukcie a ručne vypletaného sedadla, ktoré je pre obdobie dánske moderny veľmi typický.

Drawn HM3 HM4 &Tradition

Drawn HM4 &Tradition

 

Drop Leaf HM5, HM6

Univerzálne, skladacie a prispôsobivé. Také sú stoly aj konferenčné stolíky Drop Leaf, ktoré návrhárske duo vytvorilo tiež v roku 1956. Dubový alebo orechový jedálenský stôl našiel, ako už názov napovedá, inšpiráciu v prírode. Rovnako ako list pohybujúci sa vo vetre, sa aj jedálenský stôl Drop Leaf prispôsobuje a dá sa zložiť hneď niekoľkými spôsobmi. Z jedného kusu nábytku človek ľahko a bez pomoci vytvorí úzky alebo naopak priestranný jedálenský stôl.

Konferenčný stolík Drop Leaf je v súlade s touto myšlienkou jemným doplnkom každej obývacej izby. Namiesto nôh je podopretý rámami, ktoré sa dajú ľubovoľne otvárať. Vždy ale pôsobí čisto a harmonicky.

Drop Leaf HM5 HM6 &Tradition

Drof Leaf HM5 &Tradition

Drop leaf HM6 Drawn HM3 HM4 &Tradition

Drop Leaf HM6 &Tradition

 

Boomerang HM1 & HM2

Ďalším z návrhov dua Hvidt & Mølgaard je kreslo Boomerang. Kladie dôraz najmä na jeden z princípov moderny: funkčnosť. Ručne leštený drevený rám, ktorý, ako už názov napovedá, pripomína bumerang, doplnený o polstrované vankúše, ponúka dokonalú oporu a pohodlie. Dizajn kresiel vsádza na jednoduchosť a netradičné kombinácie materiálov. Kreslá sú k dostaniu v prevedení z dubového alebo orechového dreva, ktoré vytvára zaujímavý kontrast s kovovou podnožou.

Boomerang HM2 Tripod &Tradition

Boomerang HM2 &Tradition

 

Tripod HM8

Elegantnú stojacu lampu Tripod s dômyselnou trojnohou podnožou navrhlo duo Hvidt & Mølgaard v roku 1953, až doteraz sa však ich návrh nedočkal realizácie. Značka &Tradition tak lampu privádza do výroby vôbec prvýkrát, bezmála po sedemdesiatich rokoch. Svietidlo predstavuje spojenie čistého minimalizmu a sochárskeho vyznenia, ktoré sú pre návrhy dizajnérskeho dua tak typické.

Tripod HM8 &Tradition

Je to práve značka &Tradition, ktorá ctí tradíciu a oprašuje často zabudnuté, avšak stále aktuálne odkazy dizajnérov zo skoršej doby. Všetky varianty nábytku, ktorého návrhy pochádza z prelomu minulého storočia, si prezrite v kompletnú kolekciu Hvidt & Mølgaard.

Jste z Česka? Přejděte na Modernistická kolekce Hvidt & Mølgaard od &Tradition

5% zľava pre vás!

Newsletter

Odoberajte náš newsletter a získajte 5% zľavu.

Odoberať newsletter

Zavrieť