Muuto jesenné dizajnové novinky 2018

Muuto jesenné dizajnové novinky 2018

01.10.
2018

Kateřina Šmaková

Jeseň je tu! A k tomuto ročnému obdobiu neodmysliteľne patrí prehliadka jesenných noviniek značky Muuto. Tešiť sa môžete na úplne nové kolekcie aj rozšírenie kolekcií už existujúcich. Tak nastražte všetky zmysly, ideme na to!

Z kúzelného sveta svietidiel aneb multifunkčnosť predovšetkým

Hoci sa to nemusí na prvý pohľad úplne zdať, svetlo hrá veľmi významnú úlohu, a obzvlášť v interiéri to platí dvojnásobne. Pôsobí veľkou mierou na našu psychiku, dotvára prítomnú atmosféru a veľkým dielom sa podieľa na tom, či sa cítime pohodlne alebo je tomu úplne naopak.

Značka Muuto si je tohto faktu vedomá, a tak nie je divu, že do svojho jesenného repertoáru zaradila novinky z doslova čarovného sveta svietidiel.

Prvou novinkou sú Lampy Beam, ktoré sa pýšia minimalistickými líniami, moderným dizajnom a tiež veľmi praktickou rotačnou základňou, ktorá svietidlu dodáva úplne nový rozmer. Svietidlá pochádzajú z dielne mladého kanadského návrhára a dizajnéra Toma Chunga, ktorý vo svojich dielach ľahko kombinuje súčasnú kultúru s priemyselnými odkazmi. Osobitý rukopis v podobe tejto netypickej kombinácie je na prvý pohľad zreteľný aj u lámp Beam. Inu, posúďte sami ...

Lampa Beam

Lampy Beam

Prvá myšlienka na lampu Beam sa v mysli dizajnéra Toma Chunga objavila pri renovácii domu, kde vyrastal. Tom navrhol policu, ktorá oddelila obývaciu izbu od chodby a potreboval doslova geniálne svetlo, ktoré dostatočne osvieti obývaciu izbu, v prípade potreby ale aj susednú chodbu.

A tak uzrela svetlo sveta Lampa Beam - lúč svetla prechádzajúca valcovitou rúrkou so stmievačom, ktorý umožňuje meniť intenzitu svetla na oboch stranách valca.

Lampa Beam

Osvetlením Beam to nekončí! Značka Muuto oživila kolekciu závesných lámp Under The Bell novými prírastkami v podobe menších variantov pôvodných originálov. Lampu Under The Bell s priemerom 55 cm v čiernom, sivom, ale aj bielom prevedení možno tak teraz nainštalovať do najrôznejších zákutí akýchkoľvek rozmerov.

Under The Bell

Príbeh, ktorý sa viaže so vznikom Under The Bell, je trochu netypický. Návrhár Boris Berlin z dánskeho dizajnérskeho štúdia Iskos-Berlin mal v pláne stráviť príjemný večer s priateľmi v pokojnej reštaurácii. Realita sa však od jeho vytúžených predstáv trochu líšila. Hluk bol na Borisa v reštaurácii príliš. A práve táto nekomfortná situácia ho priviedla k nápadu navrhnúť "akustickú kopulu" pre každý stôl reštauračného zariadenia.

Under The Bell

Under The Bell

Lampa väčších i menších rozmerov tak disponuje mäkkou polymérovou plsťou na povrchu, ktorá zlepšuje akustiku miestnosti.

Moderný dizajn a dramatický výraz s náznakmi škandinávskeho šarmu teda nie sú tým jediným, čím kolekcia Under The Bell zaujme. Naopak, multifunkčnosť v podobe kúziel s akustikou a neľahostajný vzťah k životnému prostrediu (lampa je vyrobená zo 100% recyklovateľných PET vlákien) jej hrajú perfektne do kariet.

Under The Bell

Posedenie v "Muuto" štýle, ktorý myslí aj na tie najmenšie detaily


Kolekcia stoličiek Fiber je považovaná za notoricky známu, a to predovšetkým vďaka svojmu špecifickému prevedení. Stoličky sú vyrobené z inovatívneho bio kompozitného materiálu, ktorý obsahuje 25% drevených vlákien. Táto jedinečnosť neminula ani nový prírastok v podobe kresla Fiber Lounge Chair, ktorá vďaka mäkkej siluete a priateľským krivkám vytvára veľmi príjemný vizuálny zážitok.

Fiber Lounge Chair

Fiber Lounge Chair

Novinka v podobe Fiber Lounge chair je k dispozícii s drevenou i kovovou podnožou, a to vo variante v koži či s textilným poťahom vo viacerých farebných prevedeniach.

Fiber Lounge Chair

Skrátka neprišla ani kolekcia pohoviek Outline, ktorá sa rozrástla o nových členov - Outline High Back so zvýšenými chrbtom. Práve vyššia oporná časť vytvorí nezameniteľný pocit súkromia aj v prípade priestrannejších otvorených miestností.

Pohovky Outline

Pohovka s veľkorysými tvarmi, ktorú úplne vystihujú aspekty, ako je minimalizmus, elegancia a maximálneho pohodlia, tak skvele zapadne nielen do priestorov verejného sektora, ale aj do domáceho interiéru zariadeného s invenciou a citom.

Pohovky Outline

Ďalšie nové kúsky z dielne Muuto

Vešiaky The Dots, ktoré sa neodmysliteľne radí k dizajnovým bestsellerom už od doby, čo boli predstavené svetu, sú novo k dostaniu aj vo variante v prevedení z orechového dreva.

Ak ste zástancami skôr prírodných menej nápadných doplnkov a dekorácií, potom sú pre vás okrúhle vešiaky v prírodnom dubu či v novom prevedení z orechového dreva tým pravým, doslova orechovým. Nebojíte sa naopak výraznejších odtieňov, potom sú vám priamo šité na mieru kúsky v pastelových farbách. Báť sa však nemusíte akejkoľvek kombinácie.

The Dots

Kolekcia vešiakov The Dots zahŕňa niekoľko farebných variácií v niekoľkých veľkostiach, výsledné grafické usporiadanie, je teda len na vašu fantáziu. Zaručené navyše máte, že váš príbytok bude zdobiť originálne umelecké dielo, ktoré sa môže zároveň pochváliť praktickosťou, dokonalou funkčnosťou a v neposlednom rade toľko vytúženou vizuálnou hravosťou.

The Dots

Vešiaky sú navyše vyrábané a tvarované tak, aby došlo k minimálnemu plytvaniu materiálu, za čo od nás dostávajú body navyše.

The Dots

Portfólio značky Muuto ďalej okorenil umelecké dielo v podobe kobercov Pebble Rug, ktorá pochádza z dielne dánskej dizajnérky Margrethe Odgaard. Tá chcela pri tvorbe kobercov využiť materiály, ktoré aktivujú vzájomné pôsobenie svetla v priestore. Spojením juty - materiálu, ktorý odráža svetlo a vlny, ktorá naopak svetlo absorbuje, získava koberec moderný a vyvážený výraz.

Pri výbere farieb sa dizajnérka nechala inšpirovať prírodnými materiálmi - borovicou, kameňom a dubom. Vznikli tak 4 unikátne farebné varianty ladené do veľmi jemných tónov.

Pebble Rub

Pri voľbe materiálov sa okrem hry so svetlom Margrethe inšpirovala zmyselným nádychom kamienkovej pláže, ktorá vďaka svojmu ojedinelému povrchu ako by nabádala k chôdzi na boso. No posúďte sami, neprešli by ste sa? :)

Pebble Rub

Pebble Rub

V článku odporúčame

Jste z Česka? Přejděte na Muuto podzimní designové novinky 2018

5% zľava pre vás!

Newsletter

Odoberajte náš newsletter a získajte 5% zľavu.

Odoberať newsletter

Zavrieť