Návrat legendárneho dizajnu: Eames Fiberglass Chair

Návrat legendárneho dizajnu: Eames Fiberglass Chair

20.02.
2019

Anežka Přikrylová

Bola prvou masovo vyrábanou škrupinovou stoličkou a teraz sa v pôvodnom prevedení vracia späť. Eames Fiberglass Chair si teraz môžete zaobstarať prvýkrát po 20 rokoch!

Revolučný dizajn

Eames Fiberglass Chair je jeden z najznámejších dizajnov 20. storočia. Stolička navrhnutá v 50. rokoch manželským párom Ray a Charles Eames spôsobila revolúciu vo výrobe stoličiek. A to nielen vďaka svojmu inovatívnemu materiálu.

Pôvodný návrh počítal s kovovým sedákom, ktorý však bol moc drahý a zložitý na výrobu. Ľahký sklolaminát sa do 50. rokov používal prevažne v armádnom priemysle. Až Eamesovci boli prví, kto ho využili na výrobu nábytku.

Eames-Fiberglass-Chairs

A vítanou inováciou bol aj samotný dizajn. Zatiaľ čo väčšina stoličiek sa vtedy skladala zo sedadla a opierky, Eames Chair mala sedák vkuse, natvarovaní podľa ľudského tela. Multifunkčné stoličky tak umožnila kombinovať revolučné sedadlo a rôzne podnože. Vďaka tomu sú stoličky ikonické a rozpoznateľné dodnes.

Eames-Fiberglass-Chair

 

Stolička s príbehom

A ako sa vôbec sklolaminát líši od novšie polypropylénové škrupiny? Predovšetkým tým, že má nepravidelnú štruktúru. Tá pôsobí takmer ako prírodný materiál, pretože sklenené vlákna sú jasne viditeľné už na prvý pohľad. Rovnako ako polypropylén, na ktorý už ste u rady Eames Chair zvyknutí, je sklolaminát pevný, odolný a ľahký.

Eames-Fiberglass-Chair

Vzniku finálnej podoby stoličky však predchádzali dlhé týždne experimentovania. Pretože sklolaminát sa do tej doby vyrábal iba bezfarebný, Eamesovci strávili dlhé hodiny v továrni mixovaním pigmentov, aby mohli stoličky ponúknuť v rôznych farebných variantoch. Ako prvý namiešali šedobéžovú farbu, nasledoval sivý a ľahko priehľadný pergamenový odtieň. Už čoskoro však pribudla tiež zelená, žltá a červená verzia.

Eames-Fiberglass-Chair

Od februára 2019 môžete aj vy vlastniť niektorú zo šiestich farebných variant, ktorú ponúka značka VitraVyberte si tú svoju medzi odkazmi pod článkom.

Jste z Česka? Přejděte na Návrat legendárního designu: Eames Fiberglass Chair

5% zľava pre vás!

Newsletter

Odoberajte náš newsletter a získajte 5% zľavu.

Odoberať newsletter

Zavrieť