Dánsky modernizmus: O tradícii, úcte k prírode a veľkom talente

Dánsky modernizmus: O tradícii, úcte k prírode a veľkom talente

08.02.
2019

Anežka Přikrylová

Dánsky modernizmus sa obrovskou mierou podpísal na podobe produktov, ktoré na DesignVille nájdete. Prečo práve Dánsko a aký vplyv majú jeho dizajnéri na súčastné škandinávske nábytkárstvo?

Zlatá éra dánskeho modernizmu

Za podstatou škandinávskeho dizajnu je potreba vydať sa do dánskej histórie. Práve v Dánsku totiž medzi 20. a 60. rokmi minulého storočia vládol modernizmus a vznikali tie nejikoničtějšie kusy nábytku ako napríklad najslávnejšie kreslo Egg od Arne Jacobsena. A patrí medzi ne aj mnoho z návrhov, ktorých sa ujali súčasne škandinávske značky, a vďaka tomu ich nájdete aj v ponuke DesignVille.

Dánske modernistické hnutia, ktoré svoju zlatú éru zažilo v 50. rokoch, sa formovalo na základe dvoch vplyvov. Prvým z nich bola nemecká výtvarná škola Bauhaus. Z nej dánsky modernizmus prebral trend funkcionalizmu a opustil tak zdobenosť a honosnosť. Preto je jedným z rozpoznávacích znamení dánskeho nábytku práve jeho jednoduchosť.

Ešte skorší vplyv však môžeme hľadať v štýle Funkis, s ktorým je spojený dánsky dizajnér Vigo Boessen. Jeho estetika stavala na jemnejších líniách a zaoblených tvaroch, čo je zrejmé napríklad na kresle Little Petra. Návrh kreslá z roku 1938 v súčasnosti ponúka značka & Tradition.

Little Petra

A z 30. rokov pochádza aj ďalšia vplyvná ikona dánskeho dizajnu, ktorá inšpirovala modernizmus - Mayor Sofa navrhnuté legendárnym Arne Jacobsen pre radnicu na severe Kodane. Sofa oslavuje dánsku remeselnú tradíciu, avšak v modernom kabáte.

Podoba dánskeho modernizmu sa premenila v 60. rokoch s tvorbou Vernera Pantona. Jeho lampa Flowerpot nasmerovala dánsky dizajn k bohatšiemu štýlu a výraznejším farbám. Hoci stále verný funkcionalizmu, Panton posunul hranice v používaní materiálov a farieb.

A prečo práve Dánsko?

Rozvoju ikonického dizajnu v Dánsku napomohol vznik katedry nábytku a architektúry na Royal Danish Academy of Fine Arts, ktorú v roku 1924 založil Kaare Klint. Svojich žiakov motivoval, aby k navrhovaniu pristupovali analyticky a aby dizajn prispôsobovali potrebám moderného človeka. Medzi slávne mená, ktoré vyšli z dánskej kráľovskej akadémie, patrí napríklad aj spomínaný Arne Jacobsen, Borga Mogensen, Hans Wegner známy ako "majster stoličiek", Finn Juhl alebo Verner Panton.

Arne Jacobsen

Remeselná tradícia

Za úspechom škandinávskeho dizajnu z polovice minulého storočia však stojí aj dlhá tradícia remeselnej výroby zapríčinená neskorším príchodom industrializácie. Kým napríklad v Británii sa masový priemysel rozbiehal už v 18. storočí, v Škandinávii to bolo až v druhej polovici 19. stor.

Až dánski modernisti dokázali skĺbiť škandinávsku remeselnú tradíciu s modernými priemyselnými postupmi a dizajn tak produkovať masovo. Vďaka tomu sa v polovici storočia dostal ich nábytok až medzi hollywoodske hviezdy a čoskoro si ho zamilovalo aj ich publikum. V neposlednom rade tak moderný dánsky nábytok vďačí za rozmach hojnej spoluprácii medzi architektmi a stolármi.

Súčasný odkaz dánskeho modernizmu

Súčasné dánskej značky ako &Tradition, Gubi alebo Menu z histórie dánskeho modernizmu nielen čerpajú inšpiráciu, ale tiež ho oživujú v radoch reedícii pôvodných návrhov. Vďaka tomu si môžete teraz zaobstarať nový nábytok v pôvodnom ikonickom dizajne. Značka &Tradition takto v tomto roku oživila kreslo Little Petra, v ponuke má tiež ikonické svietidlá Flowerpot alebo lampu Bellevue, jeden z raných návrhov Arneho Jacobsena.

Lampa Bellevue

V ponuke Gubi potom nájdete napríklad asymetrickú lampu Gräshoppa dizajnérky Grety M. Grossmann z roku 1947. Gubi prevzalo tiež ďalšiu ikonu moderného dizajnu - svetlo Multi-Lite od Louise Weisdorfa, ktoré môžete transformovať do nespočetných rôznych polôh.

Gräshoppa

Skvosty dánskeho dizajnu ponúka aj značka Menu, ktorá tento rok predstavila limitovanú reedíciu kresla Knitting Chair. Vydalo ich iba 99 kusov a my v DesignVille máme jednu z nich.

knittingchair_04

Filozofia dánskeho dizajnu

Velikáni dánskej moderny na vyššie uvedené boli presvedčení, že nábytok by mal doma udržiavať jednoduché prostredie a prispievať tak k lepšiemu každodennému životu. Dánsky modernizmus je dokonalým skĺbením funkčnosti a krásy a elegancie.

Úcta k pôvodným návrhom a k remeselnej tradícii je pre Severanov úplne samozrejmá. Preto aj dnes pri navrhovaní nábytku dánskej značky, ktoré tvoria veľkú časť nášho portfólia, využívajú predovšetkým prírodné materiály. Obľúbené je svetlé drevo (najčastejšie dub alebo orech) a prírodné látky (ľan, bavlna, vlna).

Spätosti s prírodou (zrejmé už z použitých materiálov) je dôležitou súčasťou filozofie škandinávskeho dizajnu. Kvalita dostáva prednosť nad kvantitou jednorazových produktov. Aj vďaka odkazu dánskeho modernizmu, otestovaného časom, súčasné značky usilujú o to, aby ponúkali udržateľný nadčasový nábytok, ktorý slúži po generácie.

Jste z Česka? Přejděte na Dánský modernismus: O tradici, úctě k přírodě a velkém talentu
Shopping from the EU? Switch to Danish Modernism: On tradition, respect for nature and great talent

5% zľava pre vás!

Newsletter

Odoberajte náš newsletter a získajte 5% zľavu.

Odoberať newsletter

Zavrieť