Patrí fínsky dizajn medzi ten škandinávsky?

Patrí fínsky dizajn medzi ten škandinávsky?

05.05.
2020

Eliška Koukalová

Vedeli ste, že pojem škandinávsky dizajn nesie hneď niekoľko významov? A že Škandinávia a severské krajiny nie sú synonymá? Poďte sa v tom s nami zorientovať.

Najprv si urobme poriadok v geografii. Možno to znie ako samozrejmosť, ale kto by predsa len nevedel, termín severské krajiny je spoločným označením pre Dánsko, Fínsko, Island, Nórsko a Švédsko. Kým označenie Škandinávie zahŕňa iba historickú oblasť severnej Európy so zdieľaným kultúrnym a jazykovým dedičstvom, teda Dánsko, Švédsko a Nórsko. Samotní Škandinávci sú na tieto rozdiely veľmi citliví.

Aby to nebolo také jednoduché, do hry sa pridáva ešte pojem škandinávsky dizajn. Aj keď je len jeden, jeho výklad je minimálne dvojaký. Býva chápaný jednak ako tradícia interiérového dizajnu severnej Európy, ktorá vychádza predovšetkým z pevninského Dánska a Švédska. Nórsky dizajn v rámci Škandinávie sa nijako výrazne nepresadil. Zdieľaná história i ekonomické podmienky krajín menovaných napomohli aj rovnakým východiskovým bodom a hodnotám tvorcov.

Po druhé možno pojem škandinávsky dizajn chápať tiež čisto ako prúd predovšetkým estetiky nábytku. V takom prípade termín zastrešuje všetky produkty a značky, ktoré súznia s jeho hlavnými myšlienkami a použitými materiálmi.

Artek

Na označenie tohto prúdu, ktoré sa začalo používať v dvadsiatych rokoch minulého storočia, sú typické predovšetkým svetlé farby, vzdušné interiéry a šetrné využívanie prírodných zdrojov. Škandinávsky dizajn je rovnako o predmetoch, ako aj o úcte k histórii a o myšlienkach.

Zakladajúce osobnosti tohto prúdu odvrátili pozornosť od obyčajnej estetickej funkcie smerom k praktickej stránke predmetov každodenného života, a tieto dva aspekty prepojili. Do centra záujmu postavili pohodlie a útulnosť domova.

Bolia

AndTradition-Inbetween-

Tieto zásady zastávajú tiež fínski tvorcovia, však Fínsko má na poli škandinávskeho dizajnu mierne odlišnú pozíciu. Z čisto geografického hľadiska Fínsko nie je súčasťou Škandinávie. Avšak až do roku 1908 patrilo jeho územie Švédskemu kráľovstvu. Potom sa po fínskej vojne stalo autonómnym veľkovojvodstvom ako súčasť Ruskej ríše, čo malo dopad aj na kultúrny odkaz. Celá krajina vtedy prešla rusifikácia, ktorá je dodnes badateľná aj v niektorých aspektoch dizajne, ktorý z Fínska pochádza.

Z toho dôvodu nie je zaradenie Fínska pod súhrnné označenie tak jednoduché. Súzvuk s myšlienkami škandinávskeho dizajnu fínskym tvorcom nemožno uprieť. K viditeľnosti krajiny na mape dizajnu dopomohol predovšetkým Alvar Aalto. Okrem nábytku je krajina odlíšiteľná hlavne vďaka produkcii skla – najmä známych Aalto váz od značky Iittala.

Aalto

Iittala Alvar Aalto Collection

Pokiaľ budeme teda pojem škandinávsky dizajn chápať ako kategóriu prekračujúcu geografické rozdelenie a zahrnieme pod neho aj Fínsko, iné vplyvy a odlišnosti všetkých značiek môžeme sledovať hlavne v detailoch. Trebárs riad fínskej značky Iittala je ďaleko viac zdobený a používa výraznejšie farby, než by tomu mohlo byť u naskrz minimalistických značiek, ako je napríklad Stelton z Dánska. Porovnajte sami na nasledujúcich fotkách.

Iittala, kolekcia Taika

Iittala Taika

Iittala Taika

Stelton, kolekcia EM77 a Theo

Stelton EM77

Stelton

Či už vás z našej ponuky značiek očaria viac tie Fínske alebo napríklad Dánske, kvalitu, nadčasovosť a vycibrený štýl nájdete u každej z nich.

Jste z Česka? Přejděte na Patří finský design mezi ten skandinávský?

5% zľava pre vás!

Newsletter

Odoberajte náš newsletter a získajte 5% zľavu.

Odoberať newsletter

Zavrieť