Pikantný príbeh stoličky Panton

Pikantný príbeh stoličky Panton

11.07.
2018

Katka Horáková, Markéta Kubešová

Stolička Panton Chair, navrhnutá Vernerom Pantonom, sa nielen že stala prvou celoplastovou stoličkou vôbec, ale navyše niekoľkokrát spôsobila poriadne pozdvihnutie. Tento rok oslavuje výročie 50 rokov a my sme vám k tejto príležitosti pripravili článok.

Inovatívna ikona moderného dizajnu

Stolička Panton by samozrejme nevznikla bez svojho tvorca, celosvetovo uznávaného dizajnéra Vernera Pantona, ktorého kariéra odštartovala na začiatku 50. rokoch a to hneď po promócii na Dánskej kráľovskej akadémii umení. Hoci by sa dalo predpokladať, že ako rodený Dán siahne Panton do bohatej dizajnérske histórie svojej krajiny, vizionár sa v ňom nezaprel a Panton sa čoskoro pustil do inovatívneho návrhu stoličky, akú svet dovtedy nevidel. 

Verner Panton

Na prelome rokov 1958/1959 nadobudla budúca stolička Panton konkrétnej podoby v mierke 1: 1 - bola však vyrobená z polystyrénu a teda sa na nej nedalo sedieť. Vďaka prototypu sa však PANTONE podarilo spojiť so značkou Vitra, ktorá sa rozhodla prelomový dizajn uviesť k životu.

Panton

Panton

Keď v roku 1959 uzrela stolička Panton prvýkrát svetlo sveta, stala sa zároveň úplne prvou stoličkou na svete, ktorá bola celá vyrobená z jedného kusu ohýbaného plastu. Trvalo to však ešte skoro desať rokov intenzívnej spolupráce medzi značkou Vitra a Vernerom, než bola stolička v roku 1967 predstavená očiam verejnosti.

Od tej doby sa stoličky Panton so svojím typickým tvarom písmena S hreje na výslní pozornosti a po generácie je symbolom inovácie a ikonou moderného dizajnu.

Panton

Stolička, čo má sexappeal

Stolička Panton sa rýchlo stala súčasťou popkultúry konca rozverných 60. rokov. V sedemdesiatych rokoch sa dokonca premenila na „najviac sexi stoličku“, aká kedy bola vyrobená.

K tomuto titulu jej dopomohla speváčka, modelka a múza Salvadora Dalího Amanda Lear, ktorá pred objektívom fotografa Briana Duffyho nafotila striptízovú sériu nazvanú „How to undress in front of your husband“ (Ako sa vyzliecť pred svojím manželom). Spoločnosť jej pri odkladaní spodnej bielizne nerobilo nič iné, než práve stolička Panton v červenej farbe.

Amanda Lerne

Striptízový fotonávod zverejnil britský magazín Nova a hoci herečka neukázala nič úplne pohoršujucého, celé číslo sprevádzal škandál a editora magazínu dokonca stálo miesto. A čo na to Verner Panton? Pobavene jasal nad tým, že je jeho stolička vykreslená ako sexy symbol 60. rokov.

Stolička, ktorá vzbudila rozruch aj v Česku

Početných ohlasov si stolička získala v roku 2006 aj v Česku. Dizajnéri Jakub Berdych a Maxim Velčovský zo štúdia Qubus použili stoličku Panton v bielej farbe pri rekonštrukcii kostola sv. Bartolomeja v malej dedinke Chodovice. Celá realizácia sa stala hitom svetových magazínov o dizajne, lebo kto by v malej českej dedinke za múrmi oprýskaného kostola čakal zástupy moderných stoličiek s vyrazeným krížom na chrbte?

Kostel sv. Bartoloměje

(Autor fotografií: Filip Šlapal)

Výročie 50 rokov

Je tomu tak, stolička Panton tento rok oslavuje 50 rokov od svojho vzniku a na jej počesť prišla Vitra s dvoma limitovanými edíciami Panton Chrome a Panton Glow. A to je tak isto zatiaľ posledná bodka v bohatej histórii tejto legendárnej stoličky. My dúfame, že Vás jej príbeh zaujal rovnako ako nás. V našej ponuke nájdete všetky farebné varianty :).

Panton Chrome

Jste z Česka? Přejděte na Pikantní příběh židle Panton

5% zľava pre vás!

Newsletter

Odoberajte náš newsletter a získajte 5% zľavu.

Odoberať newsletter

Zavrieť