Retro žiarovky ako pocta Edisonovi

Retro žiarovky ako pocta Edisonovi

07.02.
2021

Eliška Koukalová

Fenomén rozžhaveného vlákna, ktoré mení elektrickú energiu vo svetlo, fascinuje už od doby svojho vzniku. Je známe, že ako prvý si žiarovku nechal patentovať 1879 Thomas Alva Edison. Jeho brilantnému nápadu vzdávajú hold výrobcovia aj o desiatky rokov neskôr. Kúzlo tradičné žiarovky totiž neprestáva oslňovať ani v dizajnovom meradle. Svoje o tom vedia značky Danlamp, Plumen alebo Muuto.

Teplé svetlo ľudstvo priťahuje už od pradávna. Do útrob sklenenej banky ho ale prvýkrát uzavrel nadaný vynálezca Edison. Genialitu jeho nápadu potvrdzuje hlavne fakt, že aj napriek viac ako storočnej starobe jeho konceptu žiarovky svoju podobu nijako nemení. Práve naopak. V mnohých prípadoch sa navyše žiariace vlákno, ktoré vo svojej dobe spôsobilo úplnú revolúciu, schválne vystavuje na obdiv bez skrytia do tienidiel.

Danlamp

Jasným odkazom k Edisonovu vynálezu sú rovnomennej retro žiarovky rôznych veľkostí od Danlamp. Ich ručnej výrobe sa v Dánsku venujú už od tridsiatych rokov minulého storočia, v portfóliu nájdete hlavne precízne spracované priehľadné žiarovky, ktoré dávajú vyniknúť uhlíkovému vláknu. Príjemne sa rozlievajúce svetlo dopomôže vytvoriť tú správnu atmosféru či už žiarovku zavesíte ako solitér, alebo v skupine. Kombinovať medzi sebou môžete aj viac druhov, treba guľatú Mega Edison s Edison kónickou kopírujúci pôvodný tvar.

Edison žiarovky

Retro žiarovky Danlamp sa už od 30. rokov dvadsiateho storočia vyrába rovnakým, ručným postupom. Sú vyrobené z číreho skla a svoje nezameniteľné svetlo vyžarujú vďaka uhlíkovému vláknu. Ako je ostatne vidieť na priloženom videu:

Plumen

Žiarivý nápad v podobe prepojení rozžeraveného vlákna a úsporných stmievateľných žiaroviek mala značka Plumen, ktoré s touto kombináciou prišla ako prvá na svete. V portfóliu DesignVille nájdete hneď niekoľko žiaroviek z kolekcie WattNott, ktoré dávajú vyniknúť jedinečnej kráse pôvodného Edisonova konceptu.

LED retro žárovky WattNott od Plumen

Aby žiarovky vynikli

Obnažené žiarovky sa hojne objavujú v interiéroch s industriálnym nádychom. K tomuto štýlu patrí tiež odhalené káble a objímky, ktoré spolu s žiarovkami vytvorí pekný celok. Treba Danlamp ponúka textilné káble s objímkami v rôznych kovových prevedeniach, elegantný v rôznych farebných variantoch má aj Ferm Living v kolekcii Collect. Ďalšie možnosti, ako pracovať s výraznou kresbou vlákna žiarovky, ponúkajú číra sklenená svietidlá. Budú pôsobiť elegantným dojmom, krásu žiarovky ale úplne nepoprie.

ATD_MegaBulb

Takým svietidlom je napríklad stolná lampy Cosy in Grey od Muuto alebo závesné svietidlá z kolekcie Bulb od & Tradition.

Cosy-in-grey-muuto

Ďalšie možnosti sklenených tienidiel môžete preskúmať napríklad v sekcii závesných svietidiel. Všetky spomínané žiarovky majú päticu E27, preto budú kompatibilný aj s produktmi iných značiek. 

Jste z Česka? Přejděte na Retro žárovky jako pocta Edisonovi

5% zľava pre vás!

Newsletter

Odoberajte náš newsletter a získajte 5% zľavu.

Odoberať newsletter

Zavrieť