V dvoch sa to lepšie navrhuje: slávne dizajnérske pary

V dvoch sa to lepšie navrhuje: slávne dizajnérske pary

12.02.
2021

Dominika Švandová

Medzi významnými počiny sveta designu nájdeme mnoho tých, ktoré by možno nevznikli bez zdieľania talentu dvoch kreatívnych duší, vzájomnej podpory a inšpirácie. Slávni dizajnéri a dizajnérky mnohokrát spojili svoje cesty v kariére aj v osobnom živote. Začítajte sa do príbehov, kedy láska k dizajnu prerástla aj v tú vzájomnú.

Charles a Ray Eames

Charles a Ray Eames

Ťažko by sme mohli v tomto článku vynechať najslávnejšej pár sveta designu: manželov Eames. Stretli sa v roku 1941 na Cranbrook Academy of Art v Michigane a jeden druhému prepadli takmer okamžite. Hoci bol Charles v tej dobe manželom a čerstvým otcom, čoskoro Ray požiadal o ruku. Svoju žiadosť vyjadril listom:

Charles a Ray Eames

zdroj: gir.rs

"(Takmer) tridsaťštyriročný, nezadaný (opäť) a chudobný, veľmi ťa milujem a rád by som si ťa veľmi, veľmi skoro vzal," písal v ňom Ray. V dolnom rohu ho doplnil ilustrácií dlane a dotazom týkajúcim sa veľkosti prstienka. Nielen, že odpoveď Ray bola áno, skrze romantické listy, veľakrát presne tak kreatívne, ako by sa dalo od umelcov očakávať, medzi sebou komunikovali aj naďalej.

V spolupráci začaté spoločným projektom na výtvarnej škole pokračovali aj ako pár. Nábytok, ktorý navrhli, bol dôkazom ich vzájomného porozumenia. Spájal v sebe maliarsky talent Ray, jej vnímanie farieb a tvarov, s dôrazom na formu, ktorá bola vlastná Charlesovi. Fascinácia materiály a spôsoby výroby viedla manželov k nachádzaniemu inovatívnych postupov a unikátnych dizajnov. Bok po boku sa stali hýbateľmi vo svete dizajnu a architektúry rovnako ako fotografie alebo filmu.

Charle a Ray Eames

O tom, že sa skvele dopĺňali ako manželia aj tvorcovia, svedčí celý rad dnes už ikonických kúskov nesúca ich meno: od stoličiek Eames predstavených v 50. rokoch cez obľúbeného vtáčika Eames Bird, ktorý bol pripomienkou ich spoločnej dovolenky, až po ich vlastný dom Eames House, ktorý vznikol v rámci experimentálneho projektu Case Study House Program.

Eames House

zdroj: vitra.com

Aino a Alvar Aalto

Zvučné meno Aalto si mnohí spojí so svetoznámym architektom Alvarom Aalto. Osobným životom aj tým profesionálnom však preplával v sprievode svojej partnerky Aino Aalto. Spoločne cestovali za inšpiráciou, objavovali nové materiály, experimentovali, tvorili.

Aino Alvar Aalto

Aj túto dvojicu zviedla dokopy práve vášeň k dizajnu a architektúre, keď roku 1924 začala Aino Mandelin pracovať v Alvarove kancelárii. Netrvalo ani rok a povedali si svoje áno.

Manželia Aalto si boli v práci natoľko blízki, že by sme dnes len ťažko mohli priradiť konkrétne dizajnové objekty len jednému z nich. Stelesnením dokonalej estetiky bola pre Aino jednoduchá, praktické riešenia. Alvar zase vydarene spájal umenia s technológiou. Na spoločných hodnotách - dôraz na materiály, výskum, kvalitu a udržateľnosť - postavili tiež značku Artek, ktorú v roku 1935 založili s priateľmi Márie Gullichsenovou a Nils-Gustavom Hahl.

Aino Aalto

K významným tvorivým počinom manželov Aaltových sa radí ako drobné dekoratívne predmety, ako sú vázy Savoy od Iittala, tak i komplexné architektonické projekty ako fínske sanatórium pre chorých na tuberkulózu Paimio alebo Villa Mairea.

Viac vám o fínskom dizajnérskom páre prezradí náš článok – Príbeh manželov Aalto: povedali áno dizajnu i sebe.

Aalto Villa Mairea

Villa Mairea

Nisse a Kajsa Strinning

V roku 1949 bol svetu predstavený možno vôbec najznámejšie policový systém: String. Aj za jeho dizajnom nájdeme mená dvoch ľudí, ktorých spájalo viac ako spoločné tvorivé úspechy. Nisse a Kajsa Strinning boli ďalším dizajnérskym párom, ktorý sa významne zaslúžil o úspech škandinávskeho dizajnu naprieč kontinentmi.

Kajsa a Nisse Strinning

Keď najväčšie švédske nakladateľstvo Bonnier vyhlásilo súťaž o najlepší návrh knižnice s cieľom dostať víťazný produkt do švédskych domácností a zvýšiť tak dopyt po knihách, manželia Strinningovi už pracovali na vlastnom prototypu policového systému. Nisse sa po svojich štúdiách venoval predovšetkým spôsobom plastovej povrchovej úpravy oceľových drôtov a bol to práve on, kto prišiel s nápadom kovových bočníc prepojených policami. Spolu s Kajsou svoj koncept doviedli k dizajnovej dokonalosti. Pre svoju nadčasovosť, flexibilitu a vzdušnosť to bol práve ich návrh, ktorý z takmer dvoch stoviek vzišiel ako víťazný.

Policový systém String

zdroj: stringfurniture.com

Variabilný systém String je bezpochyby najznámejším počinom švédskeho dua, spoločne však navrhovali aj po víťazstve vo spomínanej súťaži. Na sklonku 50. rokoch sa síce rozhodli pre ročný pobyt vo Švajčiarsku s cieľom načerpať nové sily, skoro sa ale vrátili späť, aby sa venovali práci pre vlastnú spoločnosť String aj ďalšie renomované značky. Ich tvorba sa zďaleka neobmedzovala na dizajn nábytku, zahŕňala tiež kuchynské doplnky, dekorácie alebo textílie.

Strings system

Príbehy manželských párov ako Ray a Charlesa Eamesových sú plné porozumenia, vzájomnej podpory a predovšetkým lásky. A my vám k blížiacemu sa Valentínovi neprajeme nič iné!

Jste z Česka? Přejděte na Ve dvou se to lépe navrhuje: slavné designérské páry

5% zľava pre vás!

Newsletter

Odoberajte náš newsletter a získajte 5% zľavu.

Odoberať newsletter

Zavrieť