Stolné lampy bez kompromisov

Stolné lampy bez kompromisov

13.03.
2017

Lucie Čačalová

Stolné lampy na pracovný stôl sú nielen estetickým doplnkom pracovne či kancelárie, ale predovšetkým funkčným prvkom, s ktorým dennodenne pracujete. V tomto článku sme sa zamerali na nové lampy, ktoré v sebe spájajú všetky výhody moderných pracovných svietidiel.

Pri výbere stolnej lampy sa môžete ľahko dostať do úzkych - buď musíte zľaviť z požiadaviek na vzhľad alebo horšie, na funkciu. Predstavujeme vám preto niekoľko noviniek, pri ktorých nemusíte robiť kompromisy. Sú maximálne funkčné a vďaka širokej škále dizajnového spracovania s nimi ľahko doplníte pánsku pracovňu, modernú kanceláriu alebo domáci pracovný kút.

Normann Copenhagen Momento Table Lamp

LED lampa Flow presvieti tri desaťročia

Lampa Flow je jednou z vlaňajších noviniek od Normann Copenhagen, ktorej dizajn navrhol nemecký dizajnér Andreas Kowalewski. Na prvý pohľad lampa zaujme subtílnou konštrukciou, jej najväčšiu výhodu však oceníte až pri práci. Lampa je modulárna, skladá sa teda z niekoľkých na seba plynule nadväzujúcich častí. V každom z týchto spojov môžete lampu polohovať, čím získate nepreberné množstvo spôsobov, akými lampu nastaviť.

Flo Lamp

Flow Lamp

Flow Lamp

Lakovaný kov, z ktorého je lampa vyrobená, zabezpečí jednoduchú manipuláciu a zároveň sa postará o dostatočnú stabilitu svietidla. Pri práci vám Flow nebude nikde prekážať a to práve vďaka tenučkému telu a drobnému "tienidlu". Ťažko však hovoriť o klasickom tienidle, pretože teplé biele svetlo vychádza z úsporného LED čipu na kruhovej časti lampy. Intenzitu svetla je možné regulovať v troch stupňoch pomocou poklepania prstom po obvode mosadzného detailu u ťažidla lampy.

Flow Lamp

Integrovaný LED zdroj je pripravený svietiť po ďalších 30 000 hodín, čo je pri bežnom používaní asi 30 rokov. Hoci by ste to do drobného tela s výškou 42 cm možno nepovedali, lampa bez problémov osvetlí aj väčšiu pracovnú plochu a perfektne ju teda uplatníte ako pri počítači, tak napríklad aj v projekčných kanceláriách či na iných tvorivých miestach.

Flow Lamp

Lampa Boom v industriálnom duchu

Ďalšie svietidlo pochádza z portfólia tohtoročných noviniek britskej značky Tom Dixon. Kolekcia Boom obsahuje stolné a nástenné lampy v čiernom a hliníkovom prevedení, pri ktorých návrhu sa Tom Dixon inšpiroval v kanceláriách projektantov, ktorí si stôl osvetľujú klasickými kĺbovými lampami. Dixon preniesol tento tvar do nádherného masívneho svietidla, ktoré sa stane ozbodou každého stola.

Tom Dixon Lamp

Lampa Boom ale zďaleka nie je len ozdobou. Typické kĺby, zdôraznené v masívnych spojoch, umožňujú lampu napolohovat do nespočetných pozícií - a to ako jej telo, tak aj tienidlo, ktoré sa dá otočiť po osi 360°. Tým docielite dokonalého osvetlenia celej pracovnej plochy a vďaka tomu, že si môže svetelný zdroj zvoliť podľa vlastných preferencií (nie je súčasťou), získate možnosť prispôsobiť si lampu maximálne podľa seba.

Boom Table Lamp

Boom Task Light Black

Boom Black Table Light

Hoci lampa dosahuje výšku 41 cm, zaberá jej ťažisko iba 12 cm šírky, vďaka čomu nebude uberať miesto ani na menšom pracovnom stole. Ťažisko predstavuje najmasívnejšiu časť lampy a zaistí stabilitu celého svietidla.

Tom Dixon lamp

Moderné kancelárske svietidlo: LED lampa Momento

Lampa Momento v dizajne dua Daniela Debiasiho a Federica Sandri vychádza z tvaru klasickej kancelárske lampy, ktorá však vďaka mnohým detailom nepôsobí vôbec nudne. Inšpiráciou dizajnérov bolo trochu prekvapivo chytanie rýb a funkčnosť rybárskej udice.

Pri bližšom pohľade si všimnete, že telo lampy leží na podstavci rovnako ako prút na stojane, čím vytvára stabilnú architektúru celého svietidla. Telo lampy s tienidlom môžete natáčať do strán, prípadne otočiť tienidlom hore pre dosiahnutie rozptýleného svetla.

Momento Lamp

V tienidle, ktoré niekomu môže tvarom pripomínať zvonec alebo hlavu s punkovým účesom, sa ukrýva úsporný LED zdroj s rozptylovou šošovkou, vďaka ktorej lampa osvieti celú pracovnú plochu teplým bielym svetlom a vydrží svietiť 30 000 hodín. Na tienidle nájdete nenápadnú striebornú bodku, ktorá slúži ako dotykový vypínač. Poklepaním na ňu lampu rozsvietite a intenzitu svetla regulujete pomocou ďalšieho dotyku.

Ľahká kovová konštrukcia umožňuje jednoduchú manipuláciu aj polohovanie lampy a vytvára vzdušný dojem, vďaka čomu bude váš pracovný stôl pôsobiť stále organizovaným dojmom.

Momento Table Lamp

Journal Desk White_5

Lampa Cloche nielen na stôl

Na záver pridávame ešte jednu horúcu novinku, ktorá sa na pracovný stôl hodí aj napriek tomu, že neoplýva možnosťou polohovania ako predchádzajúce kúsky. Lampa Cloche (v čiernom alebo mosadznom prevedení), ktorú pre značku HAY navrhol mladý nórsky dizajnér Lars Beller Fjetland, pripomína svojím tvaroslovím zvon. Vďaka širokému tienidlu lampa osvieti priestor celej pracovnej plochy, ktorú bude zároveň zdobiť elegantným telom umiestneným na masívnom liatinovom ťažisku.

Wwronglondon lamp

Cloche copper, brass

Všetky spomínané lampy a ich funkcie nás nadchli natoľko, že sme nimi ozdobili aj náš showroom. Príďte sa pozrieť a vyskúšať si všetky vychytávky na vlastné oči!

Foto: Andreas KowalewskiSomething Design

Jste z Česka? Přejděte na Stolní lampy bez kompromisů

5% zľava pre vás!

Newsletter

Odoberajte náš newsletter a získajte 5% zľavu.

Odoberať newsletter

Zavrieť