Sklenené vázy a ďalšie dizajnové kúsky

Sklenené vázy a ďalšie dizajnové kúsky

23.01.
2017

Lucie Čačalová

Vonku je síce stále zima, to ale neznamená, že by sme si už teraz nemohli vnútri užívať symbol blížiacej sa jari v podobe krásnych kvetinových aranžmánov. Preto vám predstavujeme najkrajšie vázy, v ktorých sa kvety budú vynímať v ktorejkoľvek ročnej dobe.

Valentín, narodeniny, sviatky aj iné výročie, rôzne životné úspechy, alebo napríklad MDŽ :-) Pri všetkých týchto príležitostiach hrajú kvety hlavnú rolu a vázy im sekundujú vo všetkej ich kráse a štýle. Preto sme pre vás vybrali najkrajšie kvetinové vázy z najrôznejších materiálov, ktoré však spája jedno - kvety, či už čerstvé alebo sušené, v nich budú vyzerať jednoducho skvele.

Neprekonateľná krása skla

Sklo, ktoré je pre vázy asi najtypickejším materiálom, vám ponúka nespočetné množstvo spracovania a výrazov, ktoré nikdy neomrzia.

Vezmite si napríklad také sklenené vázy Troll od Menu. Hneď na prvý pohľad vás zaujmú ručne fúkaným tvarom evokujúcim vydúvajúcu sa bublinu. Pri druhom pohľade môžete obdivovať ich zafarbenie a pri treťom treba dumať nad tým, ako krásne vázy vyzerajú presvetlené lúčmi slnka (a vedzte, pohľad je to dych berúci).

Vázy Troll dopĺňa v sortimente Menu tohtoročná novinka, váza Echassé, ktorá svojím prevedením z dymového skla a mosadze nemá ďaleko k elegantnému umeleckému dielu. So svojou výškou šesťdesiat centimetrov to nie je žiadny drobček, naopak najlepšie vynikne ako solitér vystavená na obdiv na zemi či podstavci.

Klasikou medzi sklenenými vázami sú samozrejme vázy Aalto od Iittala, ktoré k nadčasovým ikonám designu patria už osem desiatok rokov. Ručne fúkané vázy, ktorým sa tiež hovorí Savoy, sú dôkazom precíznosti fínskeho sklárstva. Zaujímavosťou je, že výroba každej vázy trvá 30 hodín a pracuje na nej celkom 7 ľudí v 12 výrobných fázach.

Váza vás nadchne svojou univerzálnosťou, lebo snáď nie je kvetina, ktorá by v nej nevyzerala skvele.

Absolútnu tvarovú čistotu predstavujú vázy Elevated a Silent od Muuto. Minimalistický dizajn vázy je až neviditeľný, čo smeruje všetku pozornosť na samotnú kyticu.

Sochárske dielo z ílu

Prepojenie umenia a úžitkového dizajnu súznie vo vázach Folded od Menu, ktoré na prvý pohľad rozoznáte vďaka netradičnému "skladanému" tvaru. Tvar vázy je tak výrazný, že sa k nemu lepšie hodia skôr decentné kvety, ktoré doplnia silné vyznenie samotného doplnku.

Ďaleko k socharskému dielu nemajú ani vázy Shades z dielne Muuto. Tie zaujmú predovšetkým neobvyklým tvarom, ktorý však dovolí vyniknúť aj výraznej kvetinovej väzbe.

Netradične: oceľ a betón

Ak hľadáte vázy v tom najmodernejšom kabáte, spracovanie z betónu či ocele vás môže zaujať. Tieto netypické, "tvrdé" materiály vytvárajú spoločne s nežnými kvetmi príjemný vizuálny kontrast. Napríklad vázy Tactile od Menu doplnia zeleň leštenou nehrdzavejúcou oceľou, ktorá je práve pre vázu trochu netradičným materiálom.

Váza Willmann od rovnakej značky nepôsobí kontrastne len s kvetinami, ale aj sama o sebe - kombinácia skla s betónom vytvára dialóg kontrastov krehkého vs. robustného. Trochu netypická je betónová časť umiestnená vo vrchnej časti vázy a pokiaľ teda do vázy vložíte kyticu, uvidíte iba konce jej stoniek a potom samotné kvety nad betónovým obalom.

Či už siahnete po váze z klasického skla, menej tradičného ílu alebo iného neobvyklého materiálu, myslite na to, že kvety, tie darované aj tie kúpené, sú najlepším receptom na pochmúrne zimné počasie a chmúrnu náladu.

Jste z Česka? Přejděte na Skleněné vázy a další designové kousky

5% zľava pre vás!

Newsletter

Odoberajte náš newsletter a získajte 5% zľavu.

Odoberať newsletter

Zavrieť