Porcelán Taika oslavuje 10 rokov

Porcelán Taika oslavuje 10 rokov

20.09.
2017

Ivana Šalbabová

Pred desiatimi rokmi vytvoril fínsky návrhár Klaus Haapaniemi úchvatný dizajn pre porcelánový riad značky iittala. Vznikla kolekcia, ktorá dostala meno Taika. K desiatym narodeninám si nadelila nové vzory a zberateľský výročný hrnček.

V slovenčine slovo Taika znamená magický alebo čarovný a plne vystihuje náladu, ktorá vyžaruje z každého kúsku Haapaniemiho porcelánu. Mladý fínsky návrhár žijúci v Londýne Klaus Haapaniemi je dnes považovaný za jednu z najvýznamnejších hviezd v oblasti ilustrácie a dizajnu. Rok potom, čo uchvátil svet kolekcií Taika, ktorú navrh pre značku Iittala, získal ocenenie Finnish Graphics Designer of the year.

sběratelský výroční hrníčekRiad, ktorý rozpráva príbehy z fínskych lesov a hvozdov

Hlavným motívom kolekcie, ktorá vznikla pred desiatimi rokmi, je fínska lesná ríša. Z hrnčekov, tanierov, misiek, kanvičiek a šálok na kávu nás pozorujú líšky a sovy pohodlne uvelebené v magickej lesnej krajine. Tohtoročnou novinkou, ktorá súvisí s desiatymi narodeninami kolekcie je zberateľský výročný hrnček. Je to jediný kúsok série, na ktorom má sova roztiahnuté krídla a chystá sa vzlietnuť.

Ďalšou špecialitou hrnčeka je zdobenie, ktoré je tentoraz ešte bohatšie ako u ostatných kúskoch kolekcie. Vzor prechádza netradične na uško a dovnútra hrnčeka. Na jeho spodnej strane nájdete pečiatku desaťročného výročia kolekcie Taika. Pretože ide o výnimočný exemplár, je zabalený v slávnostnej darčekovej krabičke s motívom roztomilej sovy.

Haapaniemiho bohaté, slávnostné zdobenie sa dostalo aj na nové vzory, ktoré spestrujú porcelánové taniere a misky. V rozličných a starostlivo premyslených vzoroch sa okrem rozmanitej prírodnej krajiny so zvieracími motívmi premieta fínsky folklór a tradičné dekoratívne umenie.

Okrem toho sa Haapaniemi inšpiroval secesnými kompozíciami, ktoré používajú vzory v súlade s tvarmi produktov, ktoré zdobia. Výsledkom je inšpiratívny dizajn, s ktorým môžete každý deň odbehnúť do fantastického sveta plného lesných tvorov a čarokrásnych miest.

nové vzory kolekce TaikaOdtlačok českej kultúry na fínskom tanieri

Okrem bytového dizajnu navrhoval Haapaniemi potlače oblečenia pre značky Diesel, Levis, Dolce & Gabana alebo vzory pre textílie Marimekko. Jeho ilustrácie sa objavili na stránkach magazínu Vogue a slávneho britského denníka The Guardian. S českou kultúrou ho spája návrh kostýmov a výpravy pre úspešné predstavenie The Cunning Little Vixen vo Finnish National Opera. V slovenčine túto operu, ktorej autorom je Leoš Janáček, poznáme pod jej originálnym názvom - Príhody Líšky Bystrušky.

Príbeh Líšky Bystrušky Haapaniemi spracoval svojím jedinečným spôsobom ešte raz na porceláne kolekcie Tanssi pre firmu iittala.

Jste z Česka? Přejděte na Porcelán Taika slaví 10 let

5% zľava pre vás!

Newsletter

Odoberajte náš newsletter a získajte 5% zľavu.

Odoberať newsletter

Zavrieť