Zaujímavosti z veľkonočnej Škandinávie

Zaujímavosti z veľkonočnej Škandinávie

09.04.
2020

Eliška Koukalová

Veľkonočné sviatky klopú na dvere nielen u nás, ale aj v Škandinávii. Aj keď tiež vychádza z kresťanskej tradície, väčšina obyvateľov krajín severnej Európy ich poníma ako príležitosť k odpočinku a pobytu v prírode. Pre Severanov je totiž typické, že často prepletajú históriu so súčasnosťou a pretvárajú si ju k obrazu svojmu. Ak premýšľate, čo tento rok urobiť inak, môžete sa všeličo priučiť od tamojších obyvateľov. Poďte sa s nami pozrieť na niekoľko odlišností, ktoré sviatky v Škandinávii obnášajú.

V znamení žltej

Tradičná výzdoba, ktorú si obyvatelia Severu veľmi užívajú, sa až toľko nelíši od tej našej. Kuriatka a zajačikovia nesmú chýbať. Všetkému ale na rozdiel od iných krajín dominuje predovšetkým žltá farba. Musíme si totiž uvedomiť, že zima severnejšie od rovníka obnáša tiež ďaleko menšiu prítomnosť svetla. Čo sa práve na Veľkú noc začína meniť. Túžbe po slnku aj jeho farbe Škandinávci tak zasväcujú dekorácie po celom dome.

Kriminálne raňajky

Hoci si Severania obyčajne užívajú rozmanitosť činností v mestách, v čase Veľkej noci sa radi uchyľujú do prírody a do svojich chát. Pobyt si skracujú ponorením do tzv. whodunit detektívok (obdoba anglického who done it - kto to urobil?). Jedná sa predovšetkým o knižné príbehy, ktoré dychtivým čitateľom sem tam odhalí potrebnú indíciu a oni sa tak snažia vyriešiť záhadu ešte predtým, než sa k výsledku v knihe doslova prehryzú. Neprestávajú s tým ani pri raňajkách. Preto sa v období Veľkej noci napríklad v Nórsku predáva mlieko, na ktorého kartónoch sú krátke kriminálnej hádanky.

 

Velikonoce

Velikonoce

zdroj: hviitblogg.no

Takmer ako vajce vajcu

Motív veľkonočných vajíčok sprevádza sviatky aj v severských krajinách, rovnako ako v našom poňatí ich maľujú hlavne v Dánsku. To ale neplatí pre Švédov. Tí zase kupujú prázdne kartónové krabičky v tvare vajec a plnia ich dobrotami. Neobmedzujú sa pritom len na sladkosti, radi miešajú všetky chute dohromady. V niektorých kútoch Škandinávie sú zvyknutí vajíčka zdobiť malými žltými kuriatkami, ktoré tvarujú do rôznych niekedy aj vtipných pozícií.

Velikonoce

Design Letters

Kúzelní koledníci

Nie s korbáčom, ale v prevleku, nie v pondelok, ale v nedeľu. Tradícia koledovánia je najmä vo Švédsku mierne odlišná od našej. Deti, chlapci aj dievčatá, sa prezliekajú za čarodejnice so šatkami na hlavách. Líčka si farbia do ružova a pridávajú pehy. Potom chodia po okolí a získavajú sladkosti.

Hraví Dáni

Vajcia v Dánsku neslúžia len na ukrývanie dobrôt, sú predmetom niekoľkých hier typických pre veľkonočné sviatky. Obľúbenou kratochvíľou je æggeløb čiže beh s vajcami. Súťažiaci drží v puse lyžicu, na konci ktorej je vajce. Úlohou je dobehnúť ako prvý do cieľa a vajcia neupustit. Vajcia obsahuje aj hra rull æg, ktorá je podobná pétanque. Len sa miesto gule vrhajú varené vajcia. Smiať sa Dáni môžu z plných pľúc aj u hry pusti fjer čiže u fúkania peria. Proti sebe sa stretáva niekoľko dvojíc, ktoré sa fúkaním snaží perie udržať čo najdlhšie vo vzduchu.

Velikonoce

Velikonoce

Veľká noc na tanieri

Veľkú noc ponímajú obyvatelia severných krajín ako príležitosť zísť sa nad dobrým jedlom. Nakladaný sleď, losos, mäsové guľky, varené zemiaky a vajcia, obľúbené jedlá všetkých Severanov, nesmú chýbať. A to v podobe bufetu zvaného smorgasbord alebo påskbuffé. Samozrejme aj jednotlivé krajiny majú svoje špeciality. K údenému lososovi alebo slede Švédi servírujú Jansson 's Temptatin, pokrm zo zemiakov zapečených s cibuľou, nakladanými ančovičkami a smotanou. Vo Fínsku sa zase po nedeľnom obede, ktorý sa skladá z pečeného jahňacieho a zeleninovej prílohy, môžete tešiť na sladkú bodku v podobe dezertu memma (či mämmi). Ale pozor, tradičný puding zo sladovej a ražnej múky podávaný s čerstvou smotanou a cukrom nemusí sadnúť každému!

Velikonoce

Velikonoce

Či už sa necháte inšpirovať Škandináviou a skrátite si dlhú chvíľu niektorou z dánskych hier, alebo zostanete pri vlastných tradíciách, chceme vám i napriek okolnostiam popriať hlavne krásnu a pokojnú Veľkú noc.

Jste z Česka? Přejděte na Zajímavosti z velikonoční Skandinávie

5% zľava pre vás!

Newsletter

Odoberajte náš newsletter a získajte 5% zľavu.

Odoberať newsletter

Zavrieť