Eames Wire Chair - nespútaná hra vzdušnosti a geometrie

Eames Wire Chair - nespútaná hra vzdušnosti a geometrie

11.09.
2018

Kateřina Šmaková

Táto ikonická stolička pochádza z dielne dizajnérskeho dua manželov Charlesa a Ray Eamesových. Ich diela boli vo väčšine prípadoch nasledovaná vlnou rôznorodých reakcií. Eamesovci sa totiž neradil ku konvenčným dizajnérom, ba naopak. Snažili sa zakaždým prísť s niečím neobvyklým, osobitým, nadčasovým a Wire Chair nebola výnimkou.

Vo svojej tvorbe sa Eamesovci nebáli práce s ľahkými, robustnými či priemyselnými materiálmi. Novým technológiám boli úplne naklonení, a tak sa nie je čomu diviť, že v rámci svojho tvorenia siahli aj po vtedy ešte nevšednom drôtenom pletive. 

Ware Chair

Od drôtenej konštrukcie k naozajstnej ikone

Najskôr, v roku 1950, išlo o obyčajnú drôtenú konštrukciu pre plastovú stoličku Eames Chair, neskôr si však manželia všimli nezameniteľných kontrastných vlastností drôteného pletiva a rozhodli sa pre - do tej doby pre mnohých nepredstaviteľný experiment - stoličku v celodrátenom prevedení. A tak v roku 1951 uzrela svetlo sveta ikonická a nezameniteľná Eames Wire Chair.

Hoci bola stolička spočiatku "obyčajnou" celodrátenou variáciou ku klasickej plastovej verzii, vydobyla si svoje miesto na výslní medzi dizajnovými ikonami svetového formátu a dodnes zdobia nespočetné množstvo moderných i tradičných dizajnových interiérov. Vďaka svojmu nadčasovému a originálnemu prevedeniu sa skvele hodí do domácnosti, ale aj kancelárie či iných verejných priestorov odlišného razenia.

Wire Chair

Súhra elegancie a konštrukčnej pevnosti

Jej konštrukcia z oceľových drôtov nezameniteľne kombinuje elegantné, ľahké tvary s ojedinelou konštrukčnou pevnosťou a stabilitou. Konštrukcia vrátane škrupiny je premyslená do posledného detailu. Vďaka zvoleným materiálom a samotnému prevedenie je jej silnou prednosťou okrem jedinečného vizuálu ľahká manipulácia, odolnosť a čo predovšetkým - maximálny komfort pri sedení.

Wire Chair

Variabilita (až) na prvom mieste

Wire Chair, ktorá stavia predovšetkým na čistom profile a vzdušnej konštrukcii geometrickej mriežky, je k dostaniu vo viacerých prevedeniach. Pre milovníkov jednoduchých línií bez komplikovaných detailov je skvelou voľbou klasická celodrátěná verzia. Pre tých, ktorí uprednostňujú skôr pohodlie, je určená verzia drôtenej škrupiny s čalúneným sedákom alebo verzia v prevedení s čalúneným sedákom a operadlom, ktoré je vďaka svojmu špecifickému tvaru známa pod názvom "Bikini".

Ware Chair

Zvolená škrupina môže byť naviac ozvláštnená jednou z 3 typov podnoží. Napríklad podnož známa pod názvom "Eiffelova veža" dodá nielen stoličke, ale aj celému interiéru naozajstný punc jedinečnosti a vytúženú elegancie.

Nielen rukopis Eamesových

Málo kto vie, že na vzniku stoličky sa čiastočne podieľal tiež umelec, sochár a dizajnér v jednej osobe Harry Bertoia, ktorá je známy predovšetkým vďaka svojej drôtenej Diamond Chair. K vzniku Wire Chair prispel Eamesovými predovšetkým svojimi znalosťami z oblasti ohýbania, zvárania a celkového spracovania kovu. Stolička sa tak aj vďaka nemu môže pýšiť 308 zvarenými spojmi.

Wire Chair

Krok s dobou

Od roku, kedy bola stolička svetu predstavená ubehlo pekných pár rokov a veľa sa zmenilo. Zvýšila sa napríklad aj priemerná výška ľudskej postavy. Na túto skutočnosť v roku 2016 spoločnosť Vitra rýchlo zareagovala a zvýšila výšku stoličky Wire Chair o 20 mm. Okrem zvýšenia upravila tiež geometriu sedadla tak, aby zodpovedala súčasným trendom, predovšetkým však stále náročnejším požiadavkám.

Wire Chair

Od 10. do 16. septembra sú stoličky Wire Chair značky Vitra v rámci týždňa zliav na DesignVille k dostaniu s výnimočnou zľavou 27%. Tak túto jedinečnú akciu nezmeškajte.

A ak stále rozmýšľate, či je práve Wire Chair "tým pravým orechovým", navštívte náš nový showroom DesignVille na adrese Netroufalky 5 a stoličku vyskúšajte. Za krátke posedenie nič nedáte :)

Jste z Česka? Přejděte na Wire Chair – nespoutaná hra vzdušnosti a geometrie

5% zľava pre vás!

Newsletter

Odoberajte náš newsletter a získajte 5% zľavu.

Odoberať newsletter

Zavrieť