Fritz Hansen: nová značka na DesignVille plná nadčasových ikon

Fritz Hansen: nová značka na DesignVille plná nadčasových ikon

16.08.
2019

Dominika Švandová

Pripravte sa - spolu so značkou Fritz Hansen mieri do DesignVille naozajstné poklady dánskeho dizajnu! Bavia vás kúsky, ktorých sláva nevädne ani po desiatkach rokov? Fandíte súčasnému dizajnu? Potom si značku Fritz Hansen iste zamilujete tak ako my. Poďte sa s nami pozrieť na výber našich obľúbených kúskov!

Fritz Hansen a spolu s ním tie najväčšie ikony dánskeho dizajnu prichádzajú do DesignVille. Značka, ktorá bola založená v Dánsku roku 1872, má za sebou dlhú históriu spolupráce s poprednými dizajnérmi, ktorých návrhy pomáha pretvoriť v realitu. Fritz Hansen ponúka kúsky takých velikánov dánskeho dizajnu ako sú Arne Jacobsen, Poul Kjærholm alebo Jørn Utzon. Dnes, rovnako ako v roku 1872, sa filozofia Fritz Hansen riadi presvedčením, že jeden kus nábytku môže skrášliť celú miestnosť alebo budovu - a zvýšiť pohodu ľudí, ktorí tieto priestory obývajú.

fritz-hansen

fritz-hansen-1963Fritz Hansen, 1963: výroba stoličiek Series 7 a kreslá Egg

Najznámejšie stoličky histórie

Stoličky, ktoré sa radia medzi najznámejšie kusy nábytku vôbec: Ant, Series 7, Grand Prix alebo stoličky Drop. Tieto ikony nemá na svedomí nikto iný, než svetovo preslávený architekt a dizajnér Arne Jacobsen, ktorého návrhy po viac ako polovicu dvadsiateho storočia formovali vývoj dánskeho dizajnu a ovplyvnili dizajnérov a architektov z celého sveta.

fritz-hansen-jacobsen-zidle

Keď Jacobsen v roku 1952 navrhol stoličku Ant, okamžitý úspech to nebol. Práve naopak. Arne Jacobsen však za svojím návrhom stál a zaručil sa, že si každý nepredaný kus kúpi sám. Dnes sa táto stolička s nezameniteľným charakterom predáva po celom svete.

fritz-hansen-ant

Nie dlho po predstavení stoličiek Ant prišiel Jacobsen s nadväzujúcim radom stoličiek Series 7. Využil technológiu manželov Eamesových, ktorá umožňuje pod tlakom ohýbať preglejku v troch smeroch, a vytvoril tak stoličku, ktorá je najpredávanejším produktom portfólia Fritz Hansen.

fritz-hansen-series7

Grand Prix boli navrhnuté pre výstavu dánskeho Múzea umenia (Danish Museum of Art) v Kodani. Svoj názov získali, keď nedlho potom vyhrali hlavnú cenu na XI. Triennale v Miláne.

fritz-hansen-grand-prix

Drop patrí medzi osobných favoritov Arne Jacobsena. Stoličku, ktorú dizajnér navrhol pôvodne pre hotel SAS Royal v Kodani, sa na trh vrátila po viac ako 50 rokoch a zažíva veľký úspech.

fritz-hansen-drop

Ikonické kreslá Egg a Swan

Že stoličky neboli jedinou doménou Arne Jacobsena, dokazujú ďalšie ikony z kategórie kresiel: Egg a Swan. Jacobsenove majstrovské diela Egg aj Swan boli rovnako ako stoličky Drop navrhnuté pre hotel SAS Royal a mali vyvažovať ostré línie budovy hotela. Svojmu sochařskému poňatiu vďačí úplne novej technológii penovej škrupiny potiahnutej čalúnením, ktorú Jacobsen využil ako úplne prvý.

arne-jacobsenArne Jacobsen vo svojom kresle Egg

fritz hansen - egg, swan a drop

swan - arne jacobsen - fritz hansen

Hviezdy súčasného dizajnu

Bohatý sortiment značky Fritz Hansen sa môže okrem nadčasových ikonických kúskov pýšiť aj tým najlepším zo súčasného dizajnu. Pozornosť si zaslúžia kreslá Fri a Ro španielskeho dizajnéra Jaime Hayóna, známeho pre svoju zručnosť stierať hranice medzi umením a dizajnom. 

Jamie-HayonJaime Hayónvo svojom kresle Ro

fritz-hansen ro a fri

fritz-hansen - fri

fritz-hansen - ro

Dizajnové kreslá a ikonické stoličky nie sú zďaleka tým jediným, čo značka ponúka. V sortimente špičkových dizajnových kúskov Fritz Hansen nájdete napríklad aj neprehliadnuteľné svietidlá značky Lightyears, ktorých produkcia prešla pod krídla Fritz Hansen v roku 2015. O svietidlách ale zase nabudúce. Verte, je na čo sa tešiť!

Jste z Česka? Přejděte na Fritz Hansen: nová značka na DesignVille

5% zľava pre vás!

Newsletter

Odoberajte náš newsletter a získajte 5% zľavu.

Odoberať newsletter

Zavrieť