Betónové svietidlá od Jakuba Velínského

Betónové svietidlá od Jakuba Velínského

03.06.
2014

Katka Horáková

Priznaný pohľadový betón sa v posledných rokoch teší veľkej obľube v moderných, minimalistických aj industriálne poňatých interiéroch. A nemusíte mať v betóne prevedenú celú stenu alebo odhalený strop; netradičný industriálný prvok vnesie do interiéru tiež svietidlo alebo doplnky z betónu.

O surovej kráse betónu, ktorá vyznie najlepšie práve v kontraste s uhladenými materiálmi a hladko lakovanými povrchmi, som tu na blogu ostatne písala už skôr. Na pútavej kombinácii betónovej objímky a farebného textilného kábla sú postavené tiež závesné betónové svietidlá Concrete od českého dizajnéra Jakuba Velínského (tvorí pod značkou By Jakub Velinský), ktoré nájdete v našom e-shope.

Lampy Concrete ma očarili svojou variabilitou a možnosťami, z ktorých niektoré nemusia byť na prvý pohľad zrejmé, a preto som sa rozhodla ich ďalej trochu popísať.

Designová svítidla z betonu s textilním kabelem. Závěsné lampy Concrete, Design By Jakub Velínský.

Designová svítidla z betonu s textilním kabelem. Závěsné lampy Concrete, Design By Jakub Velínský.

Designová svítidla z betonu s textilním kabelem. Závěsné lampy Concrete, Design By Jakub Velínský.

Hrátky s textilnými káblami

U betónových lámp Concrete môžete vyberať z 11 farebných prevedení textilného kábla. Ak použijete viac lampičiek, nebojte sa farby kombinovať. Do farebne neutrálneho, napríklad industriálne ladeného interiéru, tak vnesiete mladistvý a hravý akcent. Ďalej máte na výber z troch rôznych dĺžok textilného kábla, takže je na vás, či zvolíte minimalistické pojatie osvetlenia alebo dáte priechod vašej kreativite.

  • Ak budete chcieť iba svietidlo zavesiť zo stropu, bude vám stačiť kábel o dĺžke 1,2 metra.
  • Pre väčšiu kreativitu skúste Concrete s káblom dĺžky 2 metre, ktorá je vhodná k jednoduchému prepleteniu alebo zauzleniu.
  • V prípade, že chcete využiť variabilitu, vytvoriť zložitejšiu slučku, možnosť osvietiť cielene rôzne kúty v miestnosti alebo káblom omotať napríklad časti nábytku, vyberte Concrete s káblom s dĺžkou 3 metre.

Chcem niekoľko lámp, ale vývod mám len jeden

Každá lampa Concrete je dodávaná tiež s bielym kónickým baldachýnom. Takže ak chcete niekoľko lampičiek Concrete - pretože ich sila a krása najlepšie vynikne práve vďaka zmnoženiu - a máte pre každú samostatný elektrický vývod, a to ešte na správnom mieste - nie je čo riešiť.

Závěsné lampy Concrete od Jakuba Velínského - schéma možností instalace

Častejší však bude prípad, kedy napríklad nad jedálenským stolom máte elektrický vývod jeden, ale lampičky by ste nad stôl chceli tri (schéma vľavo). Nie je problém - stačí uviesť túto požiadavku do poznámky v objednávke (pri nákupe v e-shope DesignVille) a miesto 3 samostatných lampičiek s 3 baldachýnmi vám doručíme lampičky so spoločným, na mieru upraveným baldachýnom. Cena sa týmto nemení. Jednotlivé svetlá si nasmerujete pomocou stropných háčikov.

Podobne môžete postupovať, ak chcete nasvietiť rôzne kúty miestnosti, pre ktoré nemáte samostatné elektrické vývody. Nezabudnite premyslieť vhodnú dĺžku kábla. Dlhý kábel tiež oceníte v prípade, že lampu síce chcete len jednu, ale elektrický vývod je úplne inde, než by sa hodilo (schéma vpravo). Opäť pozíciu svietidlá určíte umiestnením stropného háčika.

Akú zvoliť žiarovku?

Konečný výraz svietidla určuje tiež zvolená žiarovka. Na fotografiách je použitá mliečna žiarovka s priemerom 10 cm (nie je súčasťou svietidla). Ale vďaka štandardnej objímke E27 sú možnosti dotvoriť si vyznenie lampy Concrete k obrazu svojmu takmer nepreberné. Môžete skúsiť napríklad veľkú číru žiarovku, ktorú predávame ako náhradnú k svietidlám Muuto E27. Alebo inú, ktorá bude zodpovedať potrebným parametrom (E27, max. 60W).

A ak sú hranice vašej kreativity ešte ďalej, píšte nám či inak nás kontaktujte, ak to bude možné, radi vyjdeme v ústrety vašim individuálnym požiadavkám.

Jste z Česka? Přejděte na Betonová svítidla od Jakuba Velínského

5% zľava pre vás!

Newsletter

Odoberajte náš newsletter a získajte 5% zľavu.

Odoberať newsletter

Zavrieť