Nájdite si svoj štýl

Nájdite si svoj štýl

03.06.
2013

Katka Horáková

Mám rád interiéry, ktoré majú dušu. Priestory so štýlom a šarmom. Priestory, na ktorých je vidieť, že ich majitelia do nich investovali kus seba. A tým nemyslím, že utrácali veľa peňazí, ale že vyberali veci s rozmyslom alebo láskou. Alebo naopak, podľahli vášni, prívalom nespútanej kreativity, tvorivým záchvatom alebo sa jednoducho riadili svojou neomylnou intuíciou.

Pred niekoľkými mesiacmi som stála pred zariadením nášho nového bytu a rozmýšľala som, za aký koniec sa vydať. Páčilo sa mi toľko rôznych vecí, čisté minimalistické interiéry na jednej strane, odvážne eklektické snímky na strane druhej (a mnoho ďalších polôh medzi nimi). Ako však vytvoriť "môj/náš" konzistentný štýl a ako vytvoriť príjemné miesto, v ktorom radi zostávame a kam sa radi vraciame?

Našťastie som sa takmer načas dostala na Pinterest... (tým "takmer" myslím, že výber podlahy už prešiel vývojárskym strojom a dnes by sme asi zvolili niečo výraznejšie ako laminát s bláznivými lištami a prechodovými profilmi).... a odvtedy si pripínam a pripínam.

pinterest760

Takže ak hľadáte svoj štýl, pripnite si ho. A ak chcete, pokojne na tento účel použite skutočnú nástenku a výstrižky  z časopisov a katalógov. Pripnite si fotografie interiérov (jednotlivých miestností alebo kusov nábytku), ktoré sa vám páčia, a potom hľadajte, čo majú spoločné. Je to zemitá farebná schéma? Alebo provokatívne farebné akcenty? A čo výber materiálov - teplé prírodné materiály alebo ľahké a vzdušné priehľadné plasty? Tvarová jednoduchosť alebo novátorská extravagancia?

A ešte jedna rada: rešpektujte priestor. Nábytok by mal byť v súlade s priestorom, ktorý obývate. Mne sa napríklad veľmi páči industriálne retro, takže ak by som mal pekný podkrovný alebo iný vhodný priestor, určite by som sa do toho pustil. Lenže v novostavbe bytového domu s bielymi plastovými oknami by to bolo trochu nemiestne. Nakoniec sme teda zvolili "mestský štýl" s retro prvkami.

Našli ste svoj štýl? Či už je to čistý minimalizmus, hi-tech sklo a kov, škandinávska útulnosť, bohémska moderna, čistý industriál, vidiecky vintage alebo dokonca moderný mestský šik, zostaňte pri ňom! Samozrejme, štýly sa dajú kombinovať, ale musíte vedieť, čo robíte a prečo to robíte. Nenechajte sa odradiť len preto, že niekde majú výpredaj alebo vám príbuzní dali niečo zadarmo (či už to bola vyradená skriňa alebo romantická váza ako darček k narodeninám).

Ak ste už zistili, aký je váš štýl, vytvorte si malý zoznam želaní (možno opäť na Pintereste). Už tam nebude všetko, čo sa vám páči, ale len to, čo ste sa rozhodli kúpiť alebo čo by ste chceli mať doma (možno keď si našetríte). Takto môžete na jednej stránke vidieť, ako to do seba zapadá alebo nezapadá.

Ak ste zbehlí v grafickom editore a la Photoshop (ktorý dokáže pracovať s vrstvami), môžete si vyskúšať, ako bude nový nábytok a doplnky ladiť s existujúcim nábytkom. Čo na tom, že perspektíva nie je celkom vhodná. Takto som si "overila" veci ako koberec, konferenčný stolík a niektoré vankúše ešte predtým, ako som ich kúpila. Tu je ukážka toho, ako vyzerala primitívna montáž vo Photoshope, a potom fotografia toho, ako to nakoniec vyzerá naživo.

obyvak-kolaz
Čiastočná montáž vo Photoshope - stôl, koberec, vankúše a obrázok

 

designville-postcard2
Živé foto, pár vecí (obraz na stene, Vankúše HAY) ešte chýba.

Jste z Česka? Přejděte na Najděte svůj styl
Shopping from the EU? Switch to Find your style

5% zľava pre vás!

Newsletter

Odoberajte náš newsletter a získajte 5% zľavu.

Odoberať newsletter

Zavrieť