Škandinávsky dizajn v Ázii

Škandinávsky dizajn v Ázii

21.03.
2017

Lucie Čačalová

Dánska značka Normann Copenhagen sa vydala na Ďaleký východ, aby spojila svoj minimalistický dizajn s konceptmi dvoch nových reštaurácií. Poďte sa s nami na chvíľu pozrieť do Orientu a posúdiť, ako sa vytvorenie nórskeho ostrovčeku v ďalekej Číne podarilo.

Dánska značka Normann Copenhagen uviedla v roku 2014 kolekciu Form, v ktorej Simon Legald navrhol maximálne funkčný nábytok s príjemnou siluetou, ktorá sa rýchlo stala obľúbená v domácnostiach, ale aj verejných priestoroch. Vďaka jeho odolnosti si ho obľúbili reštaurácie a hotely po celom svete, čo dokazuje aj niekoľko novootvorených reštaurácií, ktorých interiér zdobia práve tieto dizajnové stoličky, kresielka, stolíky a barové stoličky.

Hoci by sa mohlo zdať, že minimalistický dizajn kolekcie Form je ťažko zlúčiteľný s ázijskou ozdobnosťou, opak je pravdou a v čínskych veľkomestách tak vznikli dva krásne podniky, ktoré vydarene kombinujú severské s ázijským.

Salt Recipes, Hong Kong

Prvou realizáciou je reštaurácia Salt Recipes, v ktorej si vďaka minimalistickému interiéru rýchlo prestanete pripadať ako na Ďalekom východe. Interiéru v tónoch šedej, bielej a tyrkysovo modrej dominujú stoličky a kreslá Form s podnožou z orechového dreva, ktorá kontrastuje s bielymi a tmavomodrými sedadlami z lisovaného plastu. Dizajnéri tu prakticky využili tiež stolíky Block, ktoré slúžia ako úložný priestor na riad a príbory.

Podnik osvetľujú lampy Ikono a dopĺňajú drobné doplnky z dielne Normann Copenhagen - bar zdobia ručne maľované vázy Agnes a stenu za ním obývajú vtáčiky Shorebird.

A u interiéru severské vplyvy zďaleka nekončia! Jedálny lístok je postavený na modernej fúzii tradičných severských receptov s prvkami ázijskej kuchyne. Spoločným menovateľom sú ryby a morské plody, ktoré sú ostatne základným stavebným kameňom oboch kuchýň. Svoje meno reštaurácia nesie podľa najobľúbenejšieho dánskeho korenia - klasickej soli.

Restaurant & Concept store Algorithm, Peking

Minimalistické siluety stoličiek Form zaplnili aj priestory pekingskej reštaurácie a showroomu so škandinávskym dizajnom Algorithm. Dizajnéri tu využili predovšetkým presklenné výklady modernej budovy v rušnej štvrti Sanlitun, vďaka ktorým do priestoru dopadajú slnečné lúče, ktoré hrajú tieňohru sa subtílnou oceľovou konštrukciou stoličiek Form.

K nim dizajnéri opäť využili praktickosti stolíkov na kolieskach Block a celý priestor doplnili lampami Amp v tmavozelenej farbe ladiacej k šedým stoličkám.

Algorithm nie je iba reštaurácia, ale tiež concept store so škandinávskym dizajnom. Preto ako na stoloch reštaurácie, tak aj v regáloch showroomu robia Normann Copenhagen spoločnosť aj ďalšie severské značky, napríklad Menu, Gubi či Iittala.

7464FB9F494C4FCFA1EC8B11A0BC690F

Stoličky Form sa osvedčili ako spoľahlivý interiérový parťák a keďže sa táto kolekcia nedávno rozrástla aj o kávové stolíky Form Café v troch výškach, sme zvedaví, či Normann Copenhagen v blízkej dobe príde s ďalšími zaujímavými projektmi. Už teraz vieme o jednej na juhu Moravy, ale o tom napríklad až niekedy nabudúce :-)

Foto: Normann Copenhagen / Salt RecipesNormann Copenhagen / Algorithm

Jste z Česka? Přejděte na Skandinávský design v Asii

5% zľava pre vás!

Newsletter

Odoberajte náš newsletter a získajte 5% zľavu.

Odoberať newsletter

Zavrieť