5 krokov pre vyladenú predsieň

5 krokov pre vyladenú predsieň

26.01.
2021

Dominika Švandová

Predsieň je prvou miestnosťou, ktorá doma privíta vás i vašich blízkych a priateľov. Urobte preto privítanie čo najvrúcnejšie s naším výberom dizajnových, a hlavne praktických kúskov, ktoré by v predsieni či vstupnej hale rozhodne nemali chýbať.

Predsieň v škandinávskom štýle

Inšpirovať sa severským prístupom k bývaniu neznamená len vyladiť svoj interiér do posledného detailu v znamení vizuálne uspokojivého dizajnu. Nemenej dôležitý je pre Škandinávcov aspekt funkčnosti a pohodlia. Ani vstupný priestor vášho bývania nie je výnimkou. Dostatok úložných prvkov a najrôznejšie múdre riešenia sú kľúčom k predsieni, z ktorej sa budete radovať s každým príchodom.

Krok 1: Dostatok úložných priestorov

V predsieni nesmie chýbať miesto na odkladanie obuvi a ďalšie úložné priestory na sezónne kúsky či naopak drobnosti každodennej potreby. Kým pre obuv iste oceníte ľahko udržateľný botník zo série Sko od Normann Copenhagen, pre ďalšie kúsky sa budú hodiť dizajnové komody. Tie sú skvelým riešením, ako v chodbe ukryť množstvo vecí, bez toho, aby rušili vizuálny dojem z celej miestnosti. Nadčasovú klasiku z dubového dreva predstavujú komody Reflect, pre milovníkov industriálnych prvkov potom značka Muuto ponúka komody Enfold v niekoľkých farebných prevedeniach.

Muuto Reflect

Úložné priestory si môžete tiež zostaviť presne na mieru rozmerom vašej predsiene, a to s ikonickým policovým systémom String. Systém, ktorý v roku 1949 navrhli manželia Nisse a Kajsa Strinning, zahŕňa odľahčené kovové bočnice a celý rad políc, priehradiek, vešiakov a ďalších vychytávok pre takmer nekonečné možnosti kombinovania.

String system

String system

Možnosť, ako získať ďalší odkladací priestor, bez toho aby interiér pôsobil preplnene, ponúkajú konzolové stolíky. Mnoho rôznych prevedení nájdete v sortimente značky Ethnicraft. Je tak len na vás, či zvolíte eleganciu v podobe kombinácie kovu a zrkadlovej plochy stolíkov Mirror alebo praktickými zásuvkami vybavený stolík Nordic.

Ethnicraft Mirror

 

Krok 2: Dizajnové vešiaky

Nikoho určite neprekvapí, nakoľko praktickým prvkom sa v predsieni stanú vešiaky. Ich výber však predstavuje tiež príležitosť vyjadriť osobitý štýl. Napríklad obľúbené nástenné vešiaky The Dots od Muuto vďaka širokej škále farieb, veľkostí a materiálov môžete rôzne kombinovať, a na stene tak s ich pomocou tvoriť takmer umelecké inštalácie. Popri základnej kolekcii drevených The Dots, zaobstaráte vešiaky tiež v prevedení The Dots Metal a The Dots Ceramic.

Muuto The Dots

Ak hľadáte stálicu na hviezdnom nebi vešiakov, siahnite po Hang It All, ktoré už v roku 1953 navrhli manželia a dizajnéri Charles a Ray Eamesovci ako alternatívu k menej hravým kúskom.

Vitra Hang It All

V priestrannejších predsieňach môžu svoje miesto nájsť tiež väčšie vešiaky a stojany na kabáty. Priaznivcov minimalizmu nadchnú napríklad tie z kolekcie Loop od HAY, vešiaky Libertine od Million navyše ponúknu aj ďalšie priehradky na odkladanie topánok a doplnkov.

HAY Loop

Million Libertine

 

Krok 3: Stoličky a lavice

Šikovne umiestnená lavica poslúži nielen k pohodlnému sedeniu a odkladaniu nákupu, môže sa tiež stať výrazným dizajnovým prvkom udávajúci štýl miestnosti. Napríklad kolekcia Arise od Million ponúka ako multifunkčné lavice, tak stoličky, ktoré sú vedľa nadčasového prevedení prírodného dreva k dostaniu aj vo výrazných farebných odtieňoch.

Million Arise

Milovníkov výrazných kúskov iste zaujmú aj lavice Posea z kolekcie značky Bolia, tých, ktorí si potrpia naopak na dizajnovú jednoduchosť, lavica Mies s koženým sedadlom značky Million.

Million Mies

 

Krok 4: Zrkadlo pre bezchybný vzhľad

Bez aspoň letmého pohľadu do zrkadla si málokto dokáže predstaviť odchod z domu. Mimo kontroly bezchybného vzhľadu poslúži ale dobre umiestnené zrkadlo aj ako presvetľujúci element, ktorý opticky zväčší priestor aj tej najmenšej predsiene.

Na DesignVille zaobstaráte zrkadlá rôznych tvarov, a dokonca aj tie s nevšednou úpravou skla.
Preskúmajte napríklad kolekciu zrkadiel Framed od Muuto, ponúkajúce jednoduchú klasiku aj zrkadlá s jemným tónovaním. S efektmi na sklenenom povrchu sa pohrávajú tiež zrkadlá od Ethnicraft, s organickým tvarovaním zase zrkadlá Pond od Ferm Living.

Muuto Framed

Ferm Living Pond

 

Krok 5: Dolaďte predsieň doplnkami

Aké doplnky by vo vstupnom priestore rozhodne nemali chýbať? Jednoznačne sú to hodiny, vďaka ktorým budete mať pod kontrolou čas pri odchode z domu. Ďalej to môžu byť štýlové ramienka či úložné koše, ktoré nezaprú ani svoj praktický účel.

Vitra Nelson Clock

Celý rad farebných prevedení ponúkajú multifunkčné koše Restore od Muuto, vyrobené z recyklovaných PET fliaš. Vďaka svojmu plstenému povrchu pôsobia priateľským dojmom, pričom skvele držia tvar. Stanú sa tak štýlovým útočiskom čiapok, klobúkov, dáždnikov a ďalších drobností, ktoré sa hodia mať pri odchode z domu vždy po ruke.

Muuto Restore

Inšpiroval vás náš článok k oživeniu vašej predsiene? Či už sa pustíte do väčších zmien a vybavíte vstupnú miestnosť dizajnovým nábytkom, alebo ju doladíte doplnky v škandinávskom štýle, veríme, že na DesignVille nájdete to pravé. 

Jste z Česka? Přejděte na 5 kroků pro vyladěnou předsíň

5% zľava pre vás!

Newsletter

Odoberajte náš newsletter a získajte 5% zľavu.

Odoberať newsletter

Zavrieť