Otvorené boxy miesto nábytkovej steny a políc

Otvorené boxy miesto nábytkovej steny a políc

02.02.
2021

Katka Horáková, Eliška Koukalová

Otvorené policové systémy vďaka svojej variabilite dominujú rebríčkom obľúbenosti pri výbere nábytku do obývacích izieb alebo iných priestorov, kde je čo vystaviť. Zaujímavým konceptom sú jednotlivé boxy, pomocou ktorých je možné poskladať zostavu na mieru alebo ich umiestniť ako solitéry a vytvoriť zaujímavú štruktúru.

Cennosti a knihy pôsobia podobne ako by boli vystavené na policiach, box im ale prepožičiava výnimočnosť svojim orámovaním. Zavedie k nim pozornosť očí a tým ich robí vizuálne viditeľnejšími. Podobne ako by sa jednalo o výstavný exponát.

stacked-outline chair-ply-airy-leaf lamp-org_(150)

Využitie rôzne tvarovaných boxov je nekonečné množstvo. Podľa počtu kusov si môžete vyhrať napríklad so zaplnením celej steny v obývacej izbe alebo ich použiť ako otvorené horné skrinky v kuchyni. Môžete ich umiestniť do úplne náhodnej kompozície alebo pravidelnej mriežky. Okrem rôznych pomerov strán môžete kombinovať aj materiály, napríklad drevo a bielu.

Mini-Stacked-Group-Oak-Light-Gray-E27-Clay-Brown-Framed-Mirror-Halves-side-tabe-ply-Dots-org_(150)

Niektoré boxy môžu mať zadnú stenu, veľakrát aj farebne výraznú, ktorá dodá celej zostave silný vizuálny akcent. Iné diely bez chrbta zase nechajú vyznieť charakter steny za nimi. Obrovskou výhodou tohto systému je, že výber jednotlivých modulov môžete rozmerovo prispôsobiť tomu, čo do nich chcete ukladať. Budú to vyššie knihy, drobné dekorácie alebo kvety?

Muuto Stacked

K dokonalosti a k špecifickej produktovej rade dotiahlo tento koncept Muuto. Tzv. "Stacked Shelf System" navrhol pre Muuto Julien de Smedt (JDS Architects). Stacked Shelf System je veľmi variabilný a dobre premyslený.

Stacked-Cover-Chair-org_(150)

Jednotlivé boxy sa pripevňujú k stene. Pre väčšiu variabilitu je možné niektoré boxy pripojiť k susednej iba štipcom, ktorý Muuto vyrába v niekoľkých farbách – takže spoj môžete vizuálne buď úplne potlačiť alebo naopak zdôrazniť. V prípade, že boxy nahrádzajú nábytkovú stenu, možno pridať tiež podnož – bielu či v dekore dreva.

muuto_konfigurator

Za vyskúšanie stojí Muuto Stacked konfigurátor, kde si môžete zo všetkých dostupných komponentov nakombinovať vlastnú stenu, skrinku či policu. Systém navyše priebežne počíta cenu zostavy. Je nápomocný predovšetkým pre ľahšiu predstavu, vzhľadom k rozmanitým tvarom sa pomocou konfigurátora dá dobre pracovať pri vytváraní zaujímavých zákutí medzi dielmi.

Bolia

Alternatívou zostavy otvorených políc sú do seba zakliesnené štvorce Quadro od Bolia. Môžu byť umiestnené jednotlivo, s trochou predstavivosti vo väčšom počte na stene vytvorí veľmi sofistikovanú kompozíciu. Harmonickú zostavu, ktorú môžete umiestniť rôzne spojených políc, horizontálne aj vertikálne, pre značku vytvorili dizajnéri štúdia OOOJA.

quadro-soul-ring-noblesse-calice-trunk-bossa

48666555056_993fb458c1_k

Ethnicraft

Ku skladaniu a vytváraniu zaujímavých zostáv priamo nabáda silueta príhodne pomenovaných políc U Shelf od Ethnicraft. Ich zadnú stranu tvorí masívne dubové drevo, z troch strán ho obklopuje jemný kovový rám v čiernom alebo bielom laku. Rôzne farebné prevedenia i odlišné dĺžky, v ktorých police z kolekcie U Shelf zaobstaráte, výrazne napomáhajú jednoduchému kombinovaniu.

Ethnicraft

Či už pre svoj zámer vyberiete kolekciu od Muuto, Ethnicraft alebo Bolia, v spojení so starostlivo zvolenými dekoratívnymi predmetmi určite vytvoríte zostavu, od ktorej nepôjde odtrhnúť oči. Pretože sa jedná o jednotlivé diely, môžete navyše svoje dielo časom rozširovať a upravovať. 

Jste z Česka? Přejděte na Otevřené boxy místo nábytkové stěny a polic

5% zľava pre vás!

Newsletter

Odoberajte náš newsletter a získajte 5% zľavu.

Odoberať newsletter

Zavrieť