Ako nás ovplyvňuje dizajn? Muuto čerpá z neuroestetiky

Ako nás ovplyvňuje dizajn? Muuto čerpá z neuroestetiky

14.08.
2023

Eliška Koukalová

Väčšinu nášho každodenného života trávime vo vnútri interiéru. Po veľkú časť modernizmu a nadväzujúcich štýlov sa zariadenie interiéru točilo hlavne okolo funkcie, s čím sa škandinávsky modernizmus vysporiadal po svojom už vo svojom začiatku. Predovšetkým použitím dreva a snahou navodiť pokojný a priateľský pocit. Empatických tvorcov ako bol Alvar Aalto vtedy viedla predovšetkým intuícia, dnes už majú jeho správne tušenie podklad aj vo vede. Odbor nazvaný neuroestetika svojimi zisteniami pravdepodobne odštartuje novú éru interiérového dizajnu.

Na neuroestetických výskumoch a štúdiách vo vzťahu k interiéru sa dlhodobo podieľa aj značka Muuto, ktorá si od neho sľubuje lepšie porozumenie ľudským potrebám a pocitom. Spoločne so Susan Magsamen na pôde Johns Hopkins University skúmajú väzby prostredia na našu osobnú pohodu. „Veľa nášho úsilia vkladáme do úvah o prostredí, ktoré nám má prospievať a povznášať nás – aby sme skutočne mohli byť svojimi autentickými ja. Napriek tomu, že máme všetci takmer rovnakú telesnú stavbu, na umenie a estetické vnemy reagujeme individuálne,“ vysvetľuje Magsamen. Často aj naše telo reaguje inak ako naša myseľ. Ako sme sa totiž dozvedeli na prednáške Muuto v Kodani, pocity skúmaných dobrovoľníkov sa totiž často líšili od reakcií ich telesných funkcií.

oslo-lounge-chair-tube-grey-vidar-146-soft-side-45x45-Ø48-h-40-smoked-oak-black-framed-mirror-rose-rime-wall-grey-muuto-org_(150)

Doterajšie poznatky tiež naznačujú, že naprieč našim individuálnym zážitkom existuje sada spoločných bodov, ktoré platia skoro univerzálne, a mohli by tak slúžiť ako cenné vodítka pre architektov, dizajnérov i ďalších, ktorí sa o podobu interiéru zasadzujú. Tieto závery súvisia s dlho známym faktom o pozitívnom účinku prírody na našu psychiku. Vedci ale prišli na to, v čom presne táto spojitosť tkvie. Podľa všetkého sa totiž ukazuje, že sú to skôr vlastnosti, ktoré sú pre prírodné prostredie typické, čo je dobrá správa, môžu sa totiž premietnuť aj do stavieb a interiérov. Ukázalo sa, že ľudská myseľ najviac preferuje aspekty evokujúce pokoj, prívetivosť a vrelosť.

in-situ-4-seater-config-2-hallingdal-407-soft-side-h48-ø-41-solid-oak-off-white-around-large-ash-strand-open-40-2-muuto-org_(150)

Jedným z kľúčových aspektov je otvorenosť priestoru, ďalšie treba preferencie organických línií nad tými prísne geometrickými – oboje preukázateľne redukuje stres. Často spomínaným prvkom sú aj fraktály, teda rytmicky usporiadané komplexné celky: v prírode tieto obrazce nájdeme napríklad v podobe hôr alebo mrakov. Je teda viac ako zreteľné, že prepojenie interiéru s prírodou alebo prenesenie niektorých prvkov bude mať blahodarný účinok na akýkoľvek priestor, či už sa jedná o domov, kancelárie alebo spoločenské priestory. Stimulujúce prostredie pomáha budovať aj prítomnosť denného svetla, ktoré je zodpovedné za riadenie denných rytmov tela.

in-situ-3-seater-config-2-refine-leather-stone-in-situ-cushion-clay-12-strand-40-around-pebble-rug-pale-rose-echo-divina-846-muut_(150)

Prírodné prvky v interiéri upokojujú myseľ, pomáhajú sústredeniu a znižujú hladinu kortizolu v tele. Nedeje sa tak náhodou, že sa do priestorov čoraz častejšie vnášajú biofilné prvky, čo začína napríklad pri uprednostnení nábytku z dreva a použití zemitých tónov. Zakladatelia škandinávskej tradície dizajnu, rovnako ako napríklad v príbuznom odvetví japonského dizajnu, tieto závery intuitívne odtušili oveľa skôr, než k nim dospela vedecká obec. Štúdie tak spätne dokazujú, aká dôležitá a prospešná bola táto trajektória dizajnu pre interiéry a ľudské prežívanie. A že okrem formy nasledujúcej funkcie by sme mali našu pozornosť obracať aj k forme, ktorá nasleduje pocit.

Pokiaľ teda zariaďujete interiér alebo nejakú časť plánujete pozmeniť, môžete sa nechať nasmerovať vedecky podloženými zisteniami. Značka Muuto výsledky už nejaký čas nasleduje, čo jej úspešnosť v odbore len upevňuje.

Linear-steel-table-200-armchair-black-bench-dark-green-raise-burnt-orange-muuto-org_(150)

 

Jste z Česka? Přejděte na Jak na nás působí design? Muuto čerpá z neuroestetiky
Shopping from the EU? Switch to What effect does design have on us? Muuto draws on neuroaesthetics

5% zľava pre vás!

Newsletter

Odoberajte náš newsletter a získajte 5% zľavu.

Odoberať newsletter

Zavrieť