Predstavujeme novú kolekciu nábytku Ace

Predstavujeme novú kolekciu nábytku Ace

29.08.
2016

Lucie Čačalová

Napadlo vám niekedy, že si z obchodu odnesiete kufor, doma ho rozbalíte a do piatich minút z neho zostavíte štýlové polstrované kreslo? Tento nápad realizovala dánska značka Normann Copenhagen, ktorá na trh uviedla novú kolekciu nábytku Ace. Sme radi, že vám ju môžeme predstaviť a nahliadnuť pod pokrievku jej vzniku spolu s dizajnérom kolekcie Hansom Hornemannem.

Na začiatok treba spomenúť fakty - kolekcia Ace bola navrhnutá mladým dánskym dizajnérom Hansom Hornemannem a obsahuje stoličky, lounge kreslá, podnožky a sofa, všetko v troch materiálových prevedeniach a niekoľkých farbách.

Nápad na vznik kolekcie Ace sa objavil pred dvoma rokmi. "Všetci moji priatelia sa neustále sťahujú z jedného malého bytu do druhého, bez toho aby mali auto", osvetľuje vznik kolekcie Hornemann. Život v permanentne pulzujúcom meste akým je Kodaň je hektický a ľudia v ňom žijúci sú z povahy nedočkaví. Vznik nábytku, ktorý sa dá jednoducho odniesť ešte ten istý deň z obchodu v obyčajnom "kufrovitom" balení, bol teda jasný.

S Ace je to teda jednoduché: štýlové kúsky v kvalitnom prevedení si z obchodu ľahko odnesiete v plochom, plastovom balení, doma zostavíte a následne sa radujete z dizajnového, hravého nábytku. Ace je zábavná, dostupná a bezkompromisná čo sa kvality či vzhľadu týka, navyše pod menom prednej dánskej značky Normann Copenhagen.

Štýl a maximálna funkčnosť v jednom

Hornemann vyrastal v dánskom industriálnom meste Aalborg, kde tiež vyštudoval priemyselný dizajn. "Odmalička ma zaujímalo krásno. Najskôr som ho objavoval cez hľadáčik fotoaparátu, neskôr som sa začal venovať dizajnu." Pozorovací talent je pravdepodobne to, čo dvadsaťsedemročnému dizajnérovi prináša najviac inšpirácie. Po štúdiách sa zo severu Dánska presťahoval do hlavného mesta, kde žije v štvrti Vesterbro. "Vesterbro ma baví. Žijú tu mladí, starí, rodiny... nájdete tu malé kaviarne, reštaurácie, čarovné zákutia. Rozhodne je to jedna z mojich obľúbených častí mesta, ktorá ma napĺňa novými podnetmi."

Minimalizmus typický pre škandinávsky dizajn sa jasne prejavuje aj na priamočiarych líniách kolekcie Ace. Aby nábytok zložiteľný do krabice mohol vôbec vzniknúť, bolo nutné navrhnúť dokonalé konštrukčné riešenie, v ktorom sú zahrnuté aj nové skrutky, náradie a ďalšie drobné detaily, ktoré ako celok tvoria dokonalú vizuálnu formu inšpirovanú tradičným dánskym dizajnom.

Zostavenie nábytku je vďaka dômyselnému spracovaniu otázkou len niekoľkých zacvaknutí a pár minút. Na rozdiel od iného "flat-packed" nábytku je čas strávený zostavením Ace minimálný. "Zistil som, že veľa "samozostaviteľných" nábytkov je pre užívateľov extrémne frustrujúcích - isté skrutky a nepresné návody. Preto som Ace chcel urobiť inak a novo," hovorí dizajnér.

Konštrukcia nábytku je vyrobená z ohýbanej preglejky pokrytej natvarovanou penou, pre najvyšší možný komfort pri sedení. K dispozícii sú tri typy poťahov - aktuálne módny semiš, klasická koža a špeciálne pre túto kolekciu navrhnutá a vyrobená látka nist, čo je ručne spracovaná, vlnená textília s obsahom 52% ľanových vláken, ktoré na látke vytvárajú jemný vzor. Farebná škála poťahov sa drží tlmených odtieňov šedej, béžovej, vínovej a zelenej, v prípade kože potom nadčasovej čiernej a hnedej v odtieni brandy.

Svieži dizajn pre každodenné použitie

Výsledok dvojročného vývoja kolekcie Ace bol predstavený túto jar na prestížnom veľtrhu Salone del Mobile v Miláne. "Návrh celého showroomu, kde sme kolekciu prezentovali, bol vzrušujúci proces. Rozhodne ale sprevádzaný množstvom obáv. Bude sa kolekcia ľuďom páčiť? Keď nie, celá práca vyjde nazmar...", spomína Hornemann na hektické obdobie pred uvedením Ace na trh.

Celá prezentácia Normann Copenhagen sa niesla v znamení kolekcie Ace. Dramatické nasvietenie, farebné prepážky z plastu a stohy priehľadných krabíc so zloženým nábytkom priniesli uvedeniu jednoznačný úspech a Hornemannovi ďalšiu položku do portfólia, ktorá sa zaradí za Slice Table, Rope Sofa alebo Buzz fly swatter, ktoré pre Normann Copenhagen navrhol v minulosti.

Funguje teda spojenie dizajnového nábytku a "flat-packed" balenia, ktoré doposiaľ evokovalo skôr lowcostové riešenie? V podaní kolekcie Ace je výsledok rozhodne impresívný - kvalita a špičkový vzhľad si podali ruku s praktickým, sviežim riešením ideálnym pre hektický život vo veľkomeste a vznikla séria nábytku v ktorej si "ten svoj" kúsok vyberú všetci tí, ktorými sa Hornemann inšpiroval - mladí, starí i rodiny s deťmi.

Jste z Česka? Přejděte na Představujeme novou kolekci nábytku Ace

5% zľava pre vás!

Newsletter

Odoberajte náš newsletter a získajte 5% zľavu.

Odoberať newsletter

Zavrieť