Škandinávske Vianoce: perníčky Pepparkakor

Škandinávske Vianoce: perníčky Pepparkakor

20.12.
2018

Barbora Říhová

0 (Vložiť komentár)

Ak existuje niečo, bez čoho si Vianoce asi nikto z nás nevieme predstaviť, sú to určite perníčky. Prinášame vám preto pár zaujímavých informácií o škandinávske verziu tejto pochúťky a s receptom na konci si ich tento rok môžete upiecť doma aj vy.

pepparkakor-pernicky-conffeti

Pepparkakor alebo Pepparkaka je malá, tenká a chrumkavá sušienka, ktorú by ste počas vianočných sviatkov našli snáď vo všetkých škandinávskych domovoch. Prvý recepty sa datujú už k obdobia okolo roku 1700, ale s Vianocami sú spájané až posledných asi 40 rokov.

Ako už názov napovedá, sušienky by mali obsahovať korenie. V jeho modernej verzii ho teraz ale už veľa nenájdete. Mimo bežnej ingrediencie sa do cesta preto pridáva skôr zázvor, škorica, kardamón, alebo napríklad klinčeky.

Upiecť si škandinávske perníčky nie je rozhodne nijako náročné. Pamätá však na to, že cesto by sa malo nechať v chladničke odležať až niekoľko dní. Severania si tak radšej kupujú už vopred pripravené cesto a doma si užívajú až samotné vykrajovanie.

pernicy-skandinavske-designville

Tu nájdete recept na prípravu až 500 medovníčkov!

2 dcl medu
4 dcl cukru
2 čajové lyžičky sirupu - melasy
1 ½ polievkovej lyžice mletého zázvoru
1 ½ polievkovej lyžice škorice
1 polievková lyžica mletého klinčeka
6 kúskov kardamónu (použiť len čierna semienka, drvená)
350 g masla
3 dcl smotany na šklehání
1 ½ kg hladkej múky
1 polievková lyžica prášku do pečiva

Vo väčšej mise zmiešajte maslo, cukor, smotanu a sirup. Potom pridajte korenie a prášok do pečiva. Postupne pridávajte múku, kým sa cesto úplne nespojí. Vzniknutú hmotu prikryte potravinovou fóliou a nechajte v chladničke aspoň 2-3 dni odležať.

Z odpočinutého cesta si odkrojte vždy menší kus, ktorý dôkladne rozvaľkajte na tenkú vrstvu a vykrojte z neho ľubovoľné tvary.

Perníčky potom dajte na papier na pečenie a pečte na 200 ° C po dobu asi 4 minút. Doba pečenia sa môže líšiť v závislosti na rúre a ako tenko bolo cesto rozvaľkané.

pernicky-designville-pepparkakor

Želáme vám dobrú chuť!

Komentáre

Jste z Česka? Přejděte na Skandinávské Vánoce: perníčky Pepparkakor

Menu

Košík
0,00 €

Skryť košík

Nákupný košík je prázdny.

Skryť menu

Prihlásiť

Prihlásiť

Tento web používa pre analýzu návštevnosti a personalizáciu reklám súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Ďalšie informácie
Súhlasím