Škandinávske Vianoce: tradičný nápoj Glögg

Škandinávske Vianoce: tradičný nápoj Glögg

07.12.
2018

Barbora Říhová

O spojenie šálky horúceho čaju a chladných zimných večerov sa iste nedá pochybovať. Ak máte ale chuť na niečo trochu silnejšie, inšpirujte sa Severanmi a pripravte si s nami ich tradičný nápoj Glögg: recept na okamžitú vianočnú pohodu.

glogg-svarak-designville

História Glögg vedie až do 17. storočia, kedy si švédsky kráľ Gustav I. Vasa obľúbil nemecký nápoj "Glühwein". Táto sladká zmes vína, cukru, medu, škorice, zázvoru, kardamónu a klinčekov bola miestnymi neskôr pomenovaná Glödgad vin (skrátene "Glögg") - žeravé, žiariace, varené víno.

Jeho popularita však neskončila len pri hraniciach Švédska. S menšími úpravami v ingredienciách sa tak s Glögg stretnete naprieč celou Európou. Napríklad fínskej "Gluggi" má miesto bourbonu vodku, Íri zase používajú Irish whiskey.

Príprava Glögg je pomerne jednoduchá a pri správnom skladovaní vám môže vydržať aj na ďalšiu sezónu. Stále častejšie sa však podáva s nasekaným ľadom na osvieženie v horúcich letných mesiacoch.

A ako ho môžete pripraviť?

750 ml portského vína
750 ml americkej whiskey (bourbon)
750 ml bieleho rumu
3 lyžičky nadrveného kardamonu
2 lyžičky čerstvého zázvoru
1 celá škorica
4 klinčeky
60 g pomarančovej kôry
200 g hrozienok
150 g nasekaných olúpaných mandlí
150 g cukor kryštál

Do hrnca nalejte víno, whisky a rum. Ohrejte na vysokú teplotu, ale nevarte. Potom pridajte korenie a stále udržujte zmes veľmi horúcu. Pomocou dlhej zápalky opatrne obsah hrnca zapáľte a pridajte cukor. Takto nechajte Glögg asi minútu a nakoniec ho prikryte pokrievkou a nechajte asi desať minút odstáť. Do stále horúcej zmesi vložte hrozienka a mandle a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu. Pripravený Glögg zceďte, nalejte do fliaš a uchovávajte na chladnom tmavom mieste. Pre servírovanie Glögg ohrejeme v hrnci na strednom plameni (okolo 80 ° C) a podávame v hrnčeku na kávu alebo v pohári.

svarak-glogg-skandinavie

Variácií, ako tento tradičný nápoj počas chladných večerov pripraviť, je naozaj veľa. Nebojte sa preto experimentovať s pridávaním rôznych druhov ovocia alebo napríklad chilli, a pripravte si tak glögg podľa vlastnej chuti.

Jste z Česka? Přejděte na Skandinávské Vánoce: tradiční nápoj Glögg

5% zľava pre vás!

Newsletter

Odoberajte náš newsletter a získajte 5% zľavu.

Odoberať newsletter

Zavrieť