Škandinávsky dizajn s náznakmi punku

Škandinávsky dizajn s náznakmi punku

16.10.
2017

Ivana Šalbabová

Čo majú spoločné bruselská čokoláda, berlínsky street art, gitary z Madridu, hodváb z Florencie, pražské retrohračky a značka Normann Copenhagen. Patrí na zoznam dvanástich európskych pokladov, ktorý zostavil pulitzerovými cenami ovenčený denník The New York Times.

Počas 18 rokov, kedy firma Normann Copenhagen funguje, toho stihla naozaj dosť. Exportuje do 82 krajín po celom svete, získala viac ako 80 ocenení vrátane prestížnej Red Dot Design Award alebo iF Product Design Award. A stále neprestáva hýriť skvelými nápadmi.

K dizajnu pristupuje dánska značka po svojom - rúca konvencie, ide svojou vlastnou cestou a obyčajné veci dennej potreby povyšuje na nevšedné kúsky, ktoré máte chuť si vystaviť. A čo viac! Vďaka tomu, že dizajnéri majú v úcte predovšetkým funkciu produktov, je radosť každý z nich používať.

Otvárač, ktorý vás rozhovorí

Dokonalým príkladom toho, ako návrhári pre Norman Copenhagen pretvorili obyčajnú vec v dizajnové dielo je novinka v podobe otvárača a zvončeka v jednom s názvom Bell Opener. Všedný otvárač fliaš naraz povýšil na nádhernú dekoráciu, ktorá bude hviezdou všetkých slávnostných okamihov, ktoré si žiadajú príhovor. Dosť možno noví vlastníci tohto kúsku budú mať chuť rečniť, kedykoľvek otvoria novú fľašu.

Nemám rada slovo jedinečný, ale na otvárač Bell Opener to sedí. Rovnako ako vtipný, praktický, elegantný, nadčasový a plný netušených možností. Verím, že sa nájde veľa ďalších príležitostí na využitie zvončeka v súvislosti s popíjaním, než len zjednanie ticha pre slávnostný prejav.

Otvírák Bell Opener

Mimochodom jedného z autorov nevšedného nápadu nedávno ocenila aj odborná verejnosť. Qian Jiang zo Studia Dejawu, ktoré Bell Opener navrhlo, za neho tento rok v auguste prebral prestížnu cenu FORMEX Nova Designer of the Year v kategórii young Nordic design Talents.

Mať tak o koliesko viac

Nová sada vešiakov Chip Hooks rôznych veľkostí je skvelá v tom, že si jednotlivé kolieska rozmiestnite tak, ako sami chcete. Každý člen domácnosti bude mať svoj vešiak v takej výške, ktorá je komfortná práve pre neho. Autor dizajnu Simon Legald vsádza na poctivosť, ktorá vychádza z toho, že výrobok je zrozumiteľný, funkčný a dokáže uspokojiť estetické potreby svojich majiteľov.

Nadšení budú predovšetkým fanúšikovia industriálneho dizajnu. Autor nemá záľubu ani v pridávaní přikrášľovacích detailov. Pracuje s tým, že zdôrazňuje potreby miesto toho, aby ich skryl. Jeho produkty preto pôsobia jednoducho a úprimne. Vešiaky Chip Hook svojím tvarom pripomínajú ozubené kolieska. Chladné továrenské tvary vyvažujú prírodné odtiene s ľahko trblietavou štruktúrou.

Věšáky Chip HookVěšák Chip Hooks

Docent Zajac by sa čudoval 

V teoretickej rovine je téma efektívneho usporiadania pracovných a učebných pomôcok na stole neprekonateľná v podaní Zdeňka Svěráka a jeho Bronštejnovej metóde, ktorú čoby doc. Miroslav Zajac (nie Miloslav, v tom sa často chybuje) predstavil v dvojke filmových Básnikov.

Avšak prakticky bude na neporiadok na stole lepšia ďalšia jesenná novinka - organizér One Piece. Vyrába sa z bukového dreva a je tak akurát veľký, aby sa do neho zmestili vaše pracovné nevyhnutnosti. Iste, rôzne profesie používajú k svojej činnosti trochu iné pomôcky. Autori návrhu zo štúdia Yuue preto testovali využitie rôznych tvarov slotov, až nakoniec vznikli tri typy organizérov. Jeden pre tých, ktorí pracujú s bežnými kancelárskymi nástrojmi - classic, druhý pre kreatívcov - architect a tretí pre všetkých, ktorí bez mobilného telefónu alebo tabletu nedajú ani ranu - geek.

Organizér One Piece Architect

Organizér One Piece Classic

Organizér One Piece Geek

História hrnčeka v kocke

Pred mnohými rokmi si naši predkovia vyrábali primitívne jednoduché nádoby, ktoré slúžili ako hrnčeky. Vyzerali skôr ako misky, ale časom sa ich tvar vypiloval. Niekoho chytrého napadlo pridať uško kvôli ľahšej manipulácii. O pár rokov neskôr zase niekto iný vymyslel, že bez uška budú vyzerať tiež dobre a tá horšia manipulácia sa nejako prežije.

Nedávno prišiel Simon Legald a navrhol pre Normann Copenhagen sériu hrnčekov Obi Cups, ktoré nemajú ušká a napriek tomu sa bezchybne držia bez toho aby si človek spálil ruky, keď si práve naleje horúci čaj. Hrnček dostal oblý organický tvar a integrovaný silikónový pás, ktorý má izolačnú funkciu a zaistí dobrú priľnavosť. Simon Legald vymyslel krásny hrnček, ktorý nebudete chcieť dať z ruky.

Hrnečky Obi Cups

Som Norm a budem u vás bývať

Toto sú Normfred, Normus, Normnorm, Norm a Norma. Teší ich, že vás spoznávajú a nemôžu sa dočkať, až sa k vám nasťahujú. Betónové figúrky sa zrodili náhodou v priebehu experimentovania s hlinou. Do tretice ide o dizajn Simona Legalda. Jednotlivé figúrky obliekol do rôznych farieb a každej dal vlastný, jednoduchý, grafický vzor a výraz tváre. A tak vznikla osobitá rodinka Normies.

Rodinka Normies

Jste z Česka? Přejděte na Skandinávský design se špetkou punku

5% zľava pre vás!

Newsletter

Odoberajte náš newsletter a získajte 5% zľavu.

Odoberať newsletter

Zavrieť