Tense: príbeh svietidla pre moderné bývanie

Tense: príbeh svietidla pre moderné bývanie

25.08.
2023

Dominika Švandová

Zavesené v miestnosti pôsobí ako vznášajúci sa obláčik, je ľahké a neprehliadnuteľné. To však zďaleka nie sú jediné prednosti svietidla Tense od značky New Works. Aká bola cesta návrhu dua Panter & Tourron od prvotnej myšlienky po úspešnú kolekciu niekoľkých typov svietidiel, vám prezradia nasledujúce riadky.

Doménou švajčiarskeho dua dizajnérov Stefanoa Panterotta a Alexisa Tourrona je inovatívny dizajn, ktorý sa zamýšľa nad súčasnými potrebami bývania mladej generácie. A ani svietidlo Tense nie je výnimkou. Predstavené svetu bolo v roku 2019 na Milánskom týždni designu spolu s ďalšími kúskami kolekcie, ktorá ponúkla riešenie pre tých, ktorí sú často v pohybe.

New Works Tense

Rad piatich kusov základného interiérového vybavenia spájala váha pod 20 kilogramov, praktickosť a úspornosť balenia aj možnosť každý z nich zostaviť bez potreby ďalších nástrojov. Tieto kvality mali zaistiť, aby dizajnové kúsky sprevádzali svojich majiteľov aj pri častom sťahovaní. Dizajnéri sami totiž veria, že si k veciam, ktoré nás obklopujú, tvoríme vzťah, a tak sa aj v dnešnej dobe väčšej flexibility bývania a zdieľanej ekonomiky oplatí investovať do produktov, ktoré nám uľahčia a spríjemnia život. „Kus nábytku je ako pekné umelecké dielo, je to niečo, čo chcete brať so sebou a prípadne odovzdať svojim príbuzným, aby ste si uchovali odkaz toho, ako ste vyrastali,“ vysvetľuje Panterotto.

Samotnej realizácii kolekcie predchádzalo ako skúmanie technologických postupov a materiálov, tak aj nahliadnutie mimo svet designu. Dizajnéri sa inšpirovali napríklad ľahkým športovým vybavením, konštrukciami stanov alebo profesionálnym vybavením pre fotografov – a v prípade samotného svietidla Tense napríklad aj klasickým dizajnom japonských papierových lámp. Popri funkčných kvalitách muselo byť svietidlo tiež krásne ako rozsvietené, tak zhasnuté. Dizajnéri sa snažili vytvoriť kúsok, ktorý sa hodí do mnohých typov interiérov a dodáva im na osobitosti.

New Works Tense

Hlavnú úlohu pri ceste za dokonalým svietidlom hral aj výber správneho materiálu. Takého, ktorý by bol odolný a pevný, recyklovaný a súčasne recyklovateľný. Netkaná textília zvaná Tyvek nielen vyhovovala týmto požiadavkám, taktiež príjemne rozptyľovala svetlo, a tak sa stala jasnou voľbou. Vďaka ľahkému materiálu bolo navyše možné použiť iba jeden kábel, ktorý slúži ako na zavesenie, tak na prívod elektriny.

New Works Tense

Premyslený dizajn svietidla nakoniec k širšej verejnosti priviedla spolupráca s dánskou značkou New Works. Pôvodné závesné prevedenie v niekoľkých rozmeroch (vrátane veľkorysého svietidla s priemerom 120 cm) doplnil aj nástenný a stolný prenosný variant. Prezrite si celú kolekciu Tense!

New Works Tense Wall Lamp

 

Jste z Česka? Přejděte na Tense: příběh svítidla
Shopping from the EU? Switch to Tense: the story of a lamp

5% zľava pre vás!

Newsletter

Odoberajte náš newsletter a získajte 5% zľavu.

Odoberať newsletter

Zavrieť