Ako čistiť vlnené koberce

Ako čistiť vlnené koberce

04.01.
2019

Anežka Přikrylová

Väčšina kobercov z našej ponuky je vlnená. Najväčšou výhodou vlnených kobercov je ich dlhá životnosť, odolnosť, atraktívny vzhľad a bezkonkurenčná hrejivosť. Aby vám však vydržali rovnako krásne dlhé roky, musíte vedieť, ako sa o ne starať. Prečítate si, ako na to.

Na rozdiel od väčšiny syntetických kobercov, tie vlnené neznesú príliš vlhkosti. Môžete tak zabudnúť na klasické čistiace prípravky. Údržba vlny však nie je raketová veda, stačí mať na mysli niekoľko zásad. A to predovšetkým:

  1. Vlnený koberec pravidelne vysávajte. Tak najlepšie predídete mokrému čisteniu.
  2. Nedrhnite ho hrubými kefami. Mohli by ste poškodiť štruktúru vlákna.
  3. Nepoužívajte žiadne prípravky s bielidlami, farbivami alebo optickými rozjasňovače. Vlnené koberce sa smie čistiť iba prípravkami s neutrálnym ph.
  4. Nevystavujte koberec priamemu agresívnemu slnku. Mohol by zmeniť zafarbenie.
  5. Neklaďte naň kvetináče. Ak ich prelejete a nevšimnete si to, na koberci sa môže začať tvoriť pleseň.

koberce_cisteni_01

Našťastie vlnené vlákno je prirodzene mastné, a tak odpudzuje prach a nečistoty. Špina sa do neho toľko nezažiera. Aj u čistení vlnených kobercov je však kľúčová rýchlosť. Čím skôr škvrnu vyčistíte, tým lepšie. A ako najjednoduchšie zvládnuť čistenie doma?

  • Najlepšie je použiť mastné jadrové mydlo. Napeňte ho na hubke a jemne koberec vydrhnite.
  • Mydlo zotrite vlhkou handričkou. Pozor, koberec nesmiete premočiť a vlna nereaguje dobre ani na príliš horúcu vodu.
  • Vyčistené miesto osušte čistou handričkou a nechajte uschnúť. Nikdy však na priamom slnku, koberec by mohol zmeniť farbu.

Ak sa však na koberci objavia silnejšia špina alebo škvrny, mali by ste starostlivosť zveriť do rúk profesionálov. Tí tiež odporúčajú dať koberec z hygienických dôvodov raz ročne na čistenie a impregnovať ho, ak chcete, aby vydržal čistý dlhšiu dobu. Správnou starostlivosťou zahrnutý vlnený koberec sa vám oplatí dlhou životnosťou a len ťažko by ste hľadali hrejivejší materiál.

Jste z Česka? Přejděte na Jak čistit vlněné koberce

5% zľava pre vás!

Newsletter

Odoberajte náš newsletter a získajte 5% zľavu.

Odoberať newsletter

Zavrieť