Tipy, ako sa starať o vonkajší nábytok Skagerak

Tipy, ako sa starať o vonkajší nábytok Skagerak

22.06.
2023

Eliška Koukalová

Pokiaľ sa poobzeráte v portfóliu značky Skagerak, určite si vás podmaní krása dreva, ktorá dýcha z každého kúta. Aby vás rovnakým spôsobom uchvacovala aj na vašej záhrade čo možno najdlhšie, prinášame pár tipov, ako sa o drevo a vonkajší nábytok starať.

Víziou dánskej značky Skagerak nie je len predaj záhradného nábytku. Usiluje sa predovšetkým o čo najkvalitnejšiu výrobu zo zodpovedne volených zdrojov, ktoré spolu s dobrým dizajnom zaistia, že vás kúsky neomrzia ani po niekoľkých rokoch. Kombináciou týchto kľúčových prístupov sa Skagerak snaží inšpirovať aj každého jednotlivca, aby sa stal zodpovedným užívateľom a o kúsky sa náležite staral. Čo je posledný krok na ceste k naplneniu cieľa dánskeho výrobcu Skagerak spočívajúceho v čo najdlhšej životnosti produktov.

Z rovnakého dôvodu je tiež drvivá väčšina záhradného nábytku vyrobená z teakového dreva. Vyšší obsah olejov toto drevo vyšvihuje na predné priečky v odolnosti proti nepriaznivým vonkajším vplyvom, je navyše nebývalo tvrdé a čo do hmotnosti ťažšie. Skagerak preto používa tíkové drevo čo najbližšie k jadru kmeňa, pretože je na oleje ešte bohatšie. Vlastná farba teaku je aj preto pekne zlatistá.

Pri kúpe nového nábytku máte teda dve možnosti, od ktorých sa odvíja aj jeho budúci vzhľad. Pokiaľ nábytok ďalej povrchovo ošetrovať nebudete, zlatistá sa časom zmení na striebristo šedú a dostane miernu patinu, ani jedno však rozhodne nemá vplyv na trvanlivosť vašich kúskov. Pokiaľ si prajete zlatistú farbu zachovať, môžete nábytok pravidelne olejovať. Najlepšie raz až dvakrát ročne za použitia špeciálneho oleja, ktorý Skagerak taktiež ponúka.

Reclassic_Selandia_M

Skagerak_pece

Nábytku doprajte kúpeľ aspoň raz ročne

Či už sa rozhodnete pre olejovanie alebo nie, ak chcete zachovať čo najlepší stav a životnosť vášho posedenia, treba vonkajší nábytok tiež umývať – najmenej raz ročne. Pre takéto prípady sa hodí mať po ruke sadu Care Kit a vedierko alebo hadicu s vodou. Nábytok umiestnite najlepšie na trávu, na inom povrchu by mohli zostať stopy po prostriedku. Potom už len navlhčíte drevo a začnete umývať pomocou kefy namočenej do vody so správnym pomerom prípravku. Kefujte vždy v smere kresby dreva. Potom všetko znova opláchnite a nechajte aspoň deň uschnúť.

Skagerak_pece2

Ako na olejovanie teakového dreva

Umytý nábytok je pripravený na ďalšie používanie alebo na spomínané ošetrenie olejom. Olej pre záhradný nábytok značka Skagerak taktiež ponúka. Najlepšie je si túto procedúru naplánovať na obdobie, keď nie je ani úplne horúco, ale teploty zároveň neklesajú pod 13 stupňov. Pokiaľ sa na povrchu dreva odlupujú nejaké vlákna, je možné prvýkrát použiť šmirgľový papier. Potom už prichádza na rad olej, ktorý môžete nanášať buď pomocou štetca alebo bavlnenou handričkou, ktorá nepúšťa vlákna.

Pokiaľ po dvadsiatich minútach na dreve stále vidíte prebytok oleja, je možné ho utrieť čistou handričkou, pokiaľ sa naopak drevo zdá málo naolejované, je možné ešte kvapku pridať. Naolejovaný nábytok by potom mal schnúť v priemere dva dni, po ktoré by sa nemal dostať do kontaktu s vodou.

Takto ošetrený nábytok sa vám odmení krásne zlatistou farbou, ktorá vydrží. A to či už si z portfólia Skagerak vyberiete niektorý z minimalistickejších designov alebo ste fanúšikom tých klasických.

Jste z Česka? Přejděte na Tipy, jak pečovat o venkovní nábytek Skagerak
Shopping from the EU? Switch to Tips on how to take care of Skagerak outdoor furniture

5% zľava pre vás!

Newsletter

Odoberajte náš newsletter a získajte 5% zľavu.

Odoberať newsletter

Zavrieť