Od pocitu k výrobku: ako vzniká dizajn od Ferm Living?

Od pocitu k výrobku: ako vzniká dizajn od Ferm Living?

07.06.
2021

Dominika Švandová, Eliška Koukalová

Rozdielne osobnosti rôznych povolaní, vzdelanie i pohľadov na svet, napriek tomu majú jednu vec spoločnú. Tvorí pod rovnakou značkou – Ferm Living. Špičky dizajnu interiérového, nábytkového, odvetvie módneho alebo umeleckého sa stretávajú pri jednom kreatívneho stole, ktorý je počiatočným bodom tvorby každého z produktov. Tvorby, ku ktorej Ferm Living pristupuje celistvo.

Podľa značky všetko začína u pocitu, intuície alebo spojenie spomienok, presvedčenia a skúseností. Nebojí sa prvotné neuchopiteľnosti, ktorá udáva tón tvorby produktu, skôr naopak. Spolu s funkčnosťou objektu sa práve toto unikátne prepojenie postará o nezameniteľný dizajn. Každý takto vzniknutý kúsok obdivuje a prezerá niekoľko párov veľmi kritických očí. Z dielne Ferm Living tak neodíde nič, za čím by si dizajnéri stopercentne nestáli.

Ferm Living

O kontinuálne vytváranie určitej signatúry a charakteru Ferm Living sa stará značke vlastné dizajnérske štúdio. Čo umožňuje nadväzovať na históriu a pretvárať existujúce kolekcie perspektívou súčasnosti. Zároveň sa ale značka neobmedzuje len na svoj in-house tím. Často pre kolaborácie vyhľadáva aj externých dizajnérov, ktorí svojou filozofiou aj hodnotami zapadajú pod tie zavedené pre Ferm Living, kam vnesú čerstvý závan inšpirácie.

Ferm Living: Helena Rohner

Ozdoba každodennosti

Jedným z takýchto príkladov môže byť spolupráca s ocenenou španielskou dizajnérkou Helenou Rohner. Nezameniteľné estetické cítenie, ktoré otláča do svojich šperkov aj iných návrhov, sa nesie v duchu organických tvarov a prírody celkovo. Kúsky z jej dielne nájdete od Španielska po Japonsko a Austrálii.

Helena Rohner

Jej šperkárska kariéra inšpirovala tiež návrhy pre Ferm Living. Kolekcia háčikov Helena Rohner má pripomínať veľké kusy drahých kovov, ktoré ako šperk ozdobia akúkoľvek plochu. Čo bolo designérčiným prvotným zámerom – priniesť niečo nevšedného a pozdvihnúť každodenné používanie predmetu. Pre jej tvorbu charakteristický organický tvar sa postará zároveň o pohodlný úchop.

Helena Rohner Ferm Living

Helena Rohner

 

Bok po boku pri zrode premysleného dizajnu

Helle a Jonas Herman sú partnermi v osobnom živote, rovnako ako v tom profesijnom. Spoločne tvoria dizajnérske duo Herman Studio, ktoré stoja za jednou z kľúčových kolekcií dánskej značky – radom stoličiek s nepríliš prekvapivým názvom: Herman.

Ferm Living Herman Studio

Ferm Living: Herman Studio

Práve stolička je podľa manželského páru jedným z najzaujímavejších objektov tvorby, pretože si vyžaduje starostlivé ladenie rozličných parametrov. Môže tak ilustrovať prístup k pracovnému procesu, ktorý Helle a Jonas zastávajú, kedy sú skicovanie, modelovanie a tvorba prototypov v prirodzenej interakcii. Ich ateliér je zároveň dielňou. Dvojica totiž verí, že práve vzájomná kombinácia pracovných metód prináša nové kreatívne asociácie a posúva vývoj dizajnového kúsku ďalej. V tomto prípade k stoličke s rozpoznateľným a zároveň nenúteným dizajnom.

Herman Studio: židle Herman od ferm Living

Herman Studio: židle Herman od Ferm Living

 

Zamerané na prírodu i detail

Rastliny a živočíchy vyobrazení s dôkladnou presnosťou akoby ožívali pod rukami ilustrátorky Katie Scott. Svoju fascináciu prírodou prenáša britská umelkyňa vo svojom londýnskom štúdiu najprv na papier, odkiaľ cesta jej kresieb pokračuje až k výslednému produktu – od fascinujúcich kníh pre deti cez hodvábne šatky až po jedinečné vliesové tapety.

Katie Scott

Katie Scott Ferm Living

Posledné spomínané sa zaradili po bok ďalších designovek od Ferm Living s ktorých estetikou dokonale ladia. Vďaka neutrálnemu ladenie a striedmosti ilustrovaných motívov ponúka kolekcia Katie Scott tapety do detskej izby aj ďalších zákutí domova. Ich tvorbu opisuje Katie nasledovne:

"Môj prvotný náčrt bol veľmi hrubý, len vymedzoval plochu pre každé zviera, strom a ďalšie prvky. Až potom som skúmala konkrétne druhy, ktoré by sa do priestoru hodili. Naučila som sa, že bez ohľadu na to, ako spokojná s prvým náčrtom som, vždy je potrebné množstvo flexibility, aby som pomocou priebežných zmien dosiahla rovnováhy celkového návrhu. "

Katie Scott Fem Living

Tapeta Katie Scott od Ferm Living

Aj keď každý z vymenovaných produktov či kolekcií vychádza z iných autorských rúk, nakoniec sa v portfóliu dánskej značky stretnú v úplnej symbióze. Práve vďaka tomu si potom celá ponuka zachováva vlastný charakter a je rozpoznateľná na prvý pohľad. Presvedčte sa sami a pozrite si sortiment Ferm Living v celej šírke.

Jste z Česka? Přejděte na Od pocitu k produktu: jak vzniká design od Ferm Living?
Shopping from the EU? Switch to From feeling to product: how is the design by Ferm Living created?

5% zľava pre vás!

Newsletter

Odoberajte náš newsletter a získajte 5% zľavu.

Odoberať newsletter

Zavrieť