Butterfly: Dystheho delikátne svietidlo

Butterfly: Dystheho delikátne svietidlo

12.01.
2022

Eliška Koukalová

Hoci sa škandinávsky modernizmus najčastejšie pripisuje dánskym umelcom, často sa objavujú aj veľké mená z iných krajín. Nezmazateľnú nórsku stopu zanechal napríklad modernista Sven Ivar Dysthe. Predstavivosť priemyselného a nábytkového dizajnéra spája niekoľko disciplín, štýlov a riešení naraz.

Aj keď to nebolo pre jeho dobu úplne obvyklé, industriálny design študoval za hranicami rodného Nórska, konkrétne na londýnskej Royal College of Art. Kde okrem iného dostal za úlohu vyrobiť truhlu nesúcu korunovačný dar britskej kráľovne Alžbete II. Hneď po štúdiách začal pracovať v dizajnovej firme známeho dua Peter Hvidt a Orla Mølgaard Nielsen, o ktorých zo stránok DesignVille môžete poznať napríklad kolekciu Hvidt a Mølgaard od &Tradition nesúci priezvisko oboch spomínaných velikánov.

Butterfly_perf_brass_Northern_photo_Chris_Tonnesen-High-res

O niekoľko rokov neskôr sa začala formovať Dystheho vlastná kariéra. Vďaka dômyselným dizajnovým riešeniam sa návrhy z jeho pera dostali do väčšiny nórskych verejných priestorov. Prelom v jeho kariére priniesla napríklad séria nábytku Dokka, ktorá sa objavila v seriáli Mad Men, alebo stoličky Laminette a Globus. Ako priemyselný dizajnér s multidisciplinárnym vzdelaním si rozumel s kovom, drevom a plastom. Zaujímavosťou je, že významne prispel aj k vývoju moderného bezpečnostného lyžiarskeho viazania, keď navrhol dvojkolíkové riešenie, ktoré v modifikovanej podobe spoznáme dnes.

Sven

Nie je preto prekvapujúce, že sa rozmanitosť stala hlavnou Dystheho charakteristikou. Nezabudnime ani precíznosť, eleganciu a jednoduchosť každého unikátneho riešenia. Týchto kvalít dosahuje aj svietidlo Butterfly v portfóliu Northern, v šesťdesiatych rokoch pôvodne navrhnuté ako Vegglampe (nástenná lampa) pre Arnold Wiigs fabrikker.

Butterfly_Brass_Closeup-High_res_Photo_Chris-Tonnesen

Delikátny tvar svietidla a ľahko pôsobiace usadenie na stenu akoby ani nepriznávali, že je vyrobené z kovu. Napovedať môže až charakteristický lesk, ktorý je spôsobený odrazom inak tlmeného a sofistikovane rozptýleného svetla plynúceho z prekrývajúcich sa častí. Elegantné a decentné krivky môžu byť odeté aj do taktilného perforovaného kovu.

Butterfly_perf_3colours_corner_Northern_photo_Chris_Tonnesen-High-res

Napriek tomu, že dizajn lampy sa datuje do šesťdesiatych rokov, odtiene vyberala značka aj s ohľadom na prepojenie s modernými interiérmi. Vzhľadom na klenuté časti svietidlo zaujme aj nerozsvietené, zaujímavé bude tiež zoradenie niekoľkých kusov do horizontály či vertikály, napríklad kombinovaním s perforovanou verziou. Aká kombinácia zvíťazí u vás?

Jste z Česka? Přejděte na Butterfly: Dystheho delikátní svítidlo
Shopping from the EU? Switch to Butterfly: Dysthe's delicate light

5% zľava pre vás!

Newsletter

Odoberajte náš newsletter a získajte 5% zľavu.

Odoberať newsletter

Zavrieť