EVO-C: zatiaľ posledné štádium evolúcie konzolovej stoličky

EVO-C: zatiaľ posledné štádium evolúcie konzolovej stoličky

18.02.
2022

Eliška Koukalová

Príbeh konzolových stoličiek sa začal písať s vývojom ohýbanej rúrkovej ocele. Pri zrode prvých kúskov stáli v polovici dvadsiatych rokov minulého storočia Mart Stam a Marcel Breuer. Odvtedy svojou subtílnou siluetou v nespočetných variáciách neprestáva fascinovať. Možno preto, že v bode, kde je na stoličke kladená najväčšia váha, postráda akúkoľvek oporu. Tú zaisťuje podnož v tvare L s ukotvením vpredu.

Znalci designu označujú tento princíp sedenia ako zatiaľ najväčšiu revolúciu v sedacom nábytku, ktorý pootvoril nové možnosti a pomohol očistiť stoličku na samú podstatu jej účelu. Táto myšlienka očarila napríklad Ludwiga Miesa van der Roha alebo v päťdesiatych rokoch aj Vernera Pantona. Práve druhý spomínaný vizionár známy pre nekonvenčné estetické riešenia nadviazal ďalším revolučným nápadom: konzolová stolička z jedného kusu ohýbaného plastu. Pikantnému príbehu vzniku stoličky a pestrému svetu značky Panton sme sa venovali v predchádzajúcich článkoch.

Vitra-2020-EVO-C

Zo súčasného pohľadu pôsobí ako extravagantný kúsok, v dobe svojho vzniku išlo ale o taký odvážny nápad, že na jeho realizáciu ešte neexistovali technológie. Po dekáde neúspechu zvitla nádej až v spolupráci so spoločnosťou Vitra. Nie je teda prekvapením, že práve tento švajčiarsky matador designu nedávno znova predstavil ďalší prelomový kúsok posúvajúci v línii konzolových stoličiek zase o niečo ďalej.

4523125_EVO-C Detail 2, poppy red_master

Spolu s Jasperom Morrisonom vytvorili sériu stoličiek EVO-C, pomenovanú podľa Evolutionary Chair. Stretáva sa v nej hneď niekoľko tendencií súčasného designu. Jednak reaguje na potrebu udržateľnejšej výroby, čo najčistejší vzhľad a taktiež nadväzuje na storočný fenomén konzolových stoličiek.

Minimalistickú EVO-C je možné tak označiť za iteráciu viacerých smerov v jednom kúsku. Spája charakteristickú pružnosť kovových konštrukcií a pohodlie ergonomicky tvarovaného sedadla. Použitie inovatívnej technológie umožnilo vyvedenie stoličky z jedného materiálu, ktorým je plne recyklovateľný plast. „Vďaka novým technológiám ako je lisovanie plastu pod tlakom, môžeme vyrobiť duté konštrukcie, ktoré splnia rovnaké vlastnosti a nosnosť, ako oceľové rúrky,“ dodal emeritný riaditeľ Vitra Rolf Fehlbaum.

Vitra-2020-EVO-C

EVO-C je tak prvou lisovanou konzolovou stoličkou z jedného kusu, ktorá má rovnako ako stolička z rúrkovej ocele dve nohy. Oddelenie inžinierov celé týždne zisťovalo minimálnu hrúbku podnože aj dĺžku ukončenia, aby zabránili prevráteniu a nenarušili dizajn. Vývoj princípu sa pod rukami Jaspera Morrisona, známeho ako priaznivcov inovácií, a značky Vitra, ktorá vychádza z desaťročí skúseností i postrehov vďaka vlastníctvu jednej z najväčších zbierok nábytku vôbec, posunul zase o krok vpred.

4850003_EM Table EVO-C Chaise Tout Bois Standard Cork Bowl Wall Clocks Asterisk Clock Landi_Zuschnitt_master

Dopredu k elegantnej vzdušnej siluete, ktorá môže byť vďaka monochromatickému vzhľadu a dizajnu bez rušivých spojov prítomná v rôznych kontextoch. Tvar EVO-C kopíruje siluetu sediaceho, a tak ľahko splynú v jedno. Morrisonova estetika sa riadi pragmatickou potrebou stability a komfortu, preto nemal túžbu vrhať sa v ústrety organickým tvarom či premýšľať nad zdobnosťou. Akonáhle doslúži, pôjde jednoducho celá recyklovať.

4539200_EVO-C Home Office, white, horizontal_web_4-3_master

Dizajnér má so značkou Vitra dlhú históriu, pri ktorej spoločne uviedli napríklad stoličky Moca, stoličky Cork alebo obľúbené All Plastic Chair. Všetky diela s rozpoznateľným rukopisom Jaspera Morrisona si môžete pozrieť na stránke venovanej tomuto projektu.

Jste z Česka? Přejděte na EVO-C: zatím poslední stadium evoluce konzolové židle
Shopping from the EU? Switch to EVO-C: the latest stage in the evolution of the console chair

5% zľava pre vás!

Newsletter

Odoberajte náš newsletter a získajte 5% zľavu.

Odoberať newsletter

Zavrieť