Buy less, choose well. Ďakujeme, Vivienne Westwood

Buy less, choose well. Ďakujeme, Vivienne Westwood

10.01.
2023

Eliška Koukalová

Pár dní pred koncom roka svet opustila dizajnérka a vizionárka Vivienne Westwood. Najčastejšie býva spájaná s revolučným vplyvom na odevnú scénu, ktorý sa datuje až do sedemdesiatych rokov. Jej tvorba aj naďalej žijúci odkaz boli ale oveľa väčšie. Ako ste si mohli všimnúť, Westwood rozprávajúce ústredné motto "Buy less, choose well" sprevádza DesignVille od samého začiatku. Poďme si preto pripomenúť inšpiratívne hodnoty, ktoré s časom rozhodne na platnosti nestrácajú, skôr naopak.

Dielo Vivienne Westwood býva najčastejšie spájané s punkovou underground kultúrou, ktorá pomohla nájsť odevnú identitu, ale bolo by veľmi krátkozraké redukovať jej tvorbu iba na pôsobenie v móde. Ako sama hovorila, módu a oblečenie vnímala iba ako nástroj, išlo jej vždy predovšetkým o príbeh, ktorý tvorbou odovzdávala. Nehľadiac na formu.

westwood

Zdroj: vogue.com

Už od mladosti sa pohybovala v obklopení umenia, tiež sa od útleho veku zaujímala o tradičné krajčírstvo – teda poctivú a precíznu remeselnú prácu. Napriek tomu, že pôsobila v odevnom priemysle, uvedomovala si jeho úskalia aj povesť, rada teda narúšala status quo zvnútra. Najmä upozorňovaním na stav životného prostredia, sociálnej nerovnosti alebo na nadmieru násilia. Než aby šla hlavou proti múru, verila, že musí byť rýchlejšia a predbehnúť nedostatočne rýchlo sa vyvíjajúci čas.

1987-vivienne-westwood-personal-style-shutterstock-editorial-ATKHR7

Zdroj: vogue.com

Čím sa dostávame k pomyselnej myšlienkovej duši všetkého, do čoho Vivienne investovala svoju energiu. Snažila sa vzbudiť záujem o vedomú spotrebu a vyhnúť sa tak nadprodukcii aj plytvaniu. Podľa nej je to riešenie na nejeden problém. Pretože stavala na kvalitnom spracovaní, recyklácii materiálov a ohľaduplnosti k životnému prostrediu, vedela, ako dlho môžu produkty slúžiť. V spojení s filozofiou rozvážneho výberu by sa tak ideálne každý z nás mal riadiť jej heslom: Buy less, choose well, make it last (kupuj menej, vyberaj dobre, aby to vydržalo). Nielen táto veta, ale aj predchádzajúce myšlienky inšpirovali aj filozofiu DesignVille. A prirodzene je aj v súlade so značkami, ktoré pod naším menom nájdete.

2016-vivienne-westwood-personal-style-GettyImages-508360118

Zdroj: vogue.com

Nami vybrané značky začínajú pri zodpovednej výrobe a šetrnej voľbe materiálov s čo najudržateľnejším použitím každého centimetra. V našom portfóliu nájdete aj výrobcov, ktorých produkty vznikajú čisto recykláciou, napríklad prestieranie Lind DNA. Všetky sa pozerajú zodpovedne do budúcnosti, za každým návrhom teda stojí aj súvaha nad životnosťou dizajnového kúsku a prípadne aj nad náhradou dielov pre ešte dlhšiu životnosť či nad čo najšetrnejšou likvidáciou.

Tejto téme sme sa už podrobnejšie venovali v našom článku Dizajn ruka v ruke s udržateľnosťou, kde sa dozviete, že mnohí dizajnéri na našej stránke zdieľajú podobne inšpiratívny spôsob myslenia a konania ako Westwood.

Jste z Česka? Přejděte na Buy less, choose well. Děkujeme, Vivienne Westwood
Shopping from the EU? Switch to Buy less, choose well. Thank you, Vivienne Westwood

5% zľava pre vás!

Newsletter

Odoberajte náš newsletter a získajte 5% zľavu.

Odoberať newsletter

Zavrieť