Dizajn ruka v ruke s udržateľnosťou

Dizajn ruka v ruke s udržateľnosťou

23.04.
2020

Dominika Švandová

Nie je žiadnou novinkou, že škandinávsky dizajn a jeho tradícia čerpá materiál a nápady z prírody. Poprední výrobcovia si však uvedomujú, že je potrebné chrániť studnicu inšpirácie a života a tieto činnosti vyvažovať opatrne a s rozvahou. Aby nezostalo len pri čerpaní, snažia sa značky ako Muuto, Artek, Fritz Hansen a Bolia uľahčiť životnému prostrediu. Ako? Zistite to v nasledujúcich riadkoch.

Starostlivosť značiek o životné prostredie stojí na niekoľkých hlavných pilieroch. Ide o starostlivý výber materiálov a zdrojov, dôraz na kvalitu pred kvantitou a nadčasovosť.

Ikony, ktoré nestarnú

Nadčasovosť sa nemusí prejavovať len v estetike a rovnako to nemusia byť ikony dizajnu, ktoré sú známe už po celé generácie. Môže to byť aj konkrétna stolička alebo lampa. Nielen vo Fínsku sa cenné kusy nábytku často dedia po predkoch. Značky sa preto snažia umožniť rodinám túto tradíciu výrobou čo najodolnejších kusov nábytku.

Výsledkom je, že severský dizajn je bohatý na ikonické kúsky, ktoré sa predávajú už desaťročia bez toho, aby čas spôsobil ich zastaranie. Príkladom sú návrhy Arneho Jacobsena, ako napríklad stolička Egg z roku 1958 alebo stolička Ant navrhnutá v roku 1952, svetoznáma stolička Eames Chair navrhnutá manželmi Eamesovcami v 50. rokoch 20. storočia alebo kultová kolekcia váz Savoy, ktorú navrhol dizajnér Alvar Aalto v roku 1936.

Dlhá životnosť stoličiek a lámp dala vzniknúť aj iniciatíve Artek, ktorá od roku 2006 vykupuje svoje výrobky na blších trhoch a ďalej ich predáva. Stoličky tak dostanú nový život a fanúšikovia dizajnu šancu zaobstarať si kúsky s príbehom. Môžete si napríklad kúpiť ikonickú stoličku Artek 60 z prvých rokov jej výroby.

Fritz Hansen Egg

Artek 60

 

Dôraz na materiály

Pre väčšinu značiek je na prvom mieste pohodlie obyvateľov domu. Výhody takéhoto princípu idú často ruka v ruke so šetrnosťou k životnému prostrediu. Vezmite si napríklad drevo. Stromy, ktoré remeselníci používajú na výrobu stoličiek alebo stolov, pochádzajú z neohrozených druhov a z lesov obhospodarovaných udržateľným spôsobom.

Starostlivosť o životné prostredie často preniká celým výrobným procesom, od rozumného získavania zdrojov cez dôraz na certifikované výrobné procesy až po konečnú úpravu a spracovanie každého kusu. Udržateľný prístup sa odráža aj v balení samotných výrobkov. Okrem toho vysokokvalitné prírodné materiály, či už ide o drevo, tkaninu alebo mramor, zaručujú spomínanú dlhú životnosť výrobkov.

Bolia

Kvalitní materiály

 

Miestna výroba

Škandinávsky dizajn sa nevzťahuje len na určitý štýl alebo pôvod jeho tvorcov. Ide aj o to, kde dizajnové kúsky vznikajú, takže súčasťou udržateľného prístupu je dôraz na využívanie miestnych zdrojov a ekologickú výrobu, ktorá prebieha v miestnych továrňach s dlhoročnou tradíciou. Vedeli ste napríklad, že väčšina kusov spoločnosti Artek sa stále vyrába vo fínskom Turku, kde sa od 20. rokov 20. storočia vyrába nábytok dizajnéra a zakladateľa spoločnosti Alvara Aalta?

Fritz Hansen

Artek

 

Recyklované a udržateľné

Značka Muuto sa rozhodla pracovať nielen na novom prístupe k škandinávskemu dizajnu, ale aj na inováciách v oblasti udržateľnosti. To sa prejavilo najmä v produktoch, ako sú úložné koše Restore a závesné svietidlá Under the Bell, ktoré spoločnosť Muuto vyrába z vlákien vyrobených z recyklovaných PET fliaš. Ďalším príkladom takejto iniciatívy je kolekcia stoličiek Fiber. Každá stolička je vyrobená zo štvrtiny drevených vlákien, ktorých použitie znižuje potrebu používania novo vyrobeného plastu.

Starostlivosť o životné prostredie sa však nekončí len pri rozumnom výbere materiálov. Dôležitá je aj jeho liečba. Spolu s kolekciami Visu a Nerd predstavila značka Muuto aj lak na báze vody, ktorý je šetrnejší k ľuďom v domácnosti aj k životnému prostrediu.

Ani ostatné značky nezaostávajú. Dánska značka Bolia napríklad ponúka poťahové látky vyrobené z recyklovaných plastových fliaš alebo zvyškových materiálov, ktoré sa navyše vyrábajú s nulovou spotrebou vody.

Restore Muuto

Bolia04

Kontakt s prírodou je neoddeliteľnou súčasťou filozofie škandinávskeho dizajnu. Myšlienka udržateľnosti je teda na začiatku každého dizajnového kúsku a sprevádza ho na jeho ceste od výberu materiálu cez výrobný proces až po jeho dlhú službu v domácnosti. Uprednostnite aj kvalitu a zodpovednosť!

Jste z Česka? Přejděte na Design ruku v ruce s udržitelností
Shopping from the EU? Switch to Design hand in hand with sustainability

5% zľava pre vás!

Newsletter

Odoberajte náš newsletter a získajte 5% zľavu.

Odoberať newsletter

Zavrieť