Desať rokov DesignVille

Desať rokov DesignVille

25.04.
2024

Katka Horáková

Dnes oslavujeme desiate výročie založenia DesignVille. Naša cesta sa začala víziou, ktorá prešla od inšpirácie na Pintereste k vytvoreniu vlastného e-shopu ponúkajúceho škandinávsky dizajn. Vydajte sa s nami na cestu do histórie DesignVille očami zakladateľky DesignVille Katky Horákovej.

Keď sme s Michalom v roku 2013 zariaďovali náš nový byt, vybavení dávkou inšpirácie z Pinterestu a dlhoročnou túžbou po vysnívaných ikonách škandinávskeho dizajnu, narazili sme na prekvapivý problém: len veľmi málo z toho, čo sme si vysnívali, bolo k dispozícii v Českej republike. A ak vôbec, tak len v pražských showroomoch. Niektoré kľúčové značky a produkty, ktoré sme chceli, však na českom trhu úplne chýbali. Skúsenosti zákazníkov s nákupom boli tiež ďaleko za očakávaniami, najmä pokiaľ ide o dodacie lehoty a celkovú komunikáciu zo strany vtedajších predajcov.

Vtedy sme si uvedomili, že na trhu je diera, ktorú by sme mohli zaplniť. Vďaka dlhoročným skúsenostiam v oblasti e-commerce a technologickému zázemiu našej prvej spoločnosti PeckaDesign sme sa rozhodli založiť nový e-shop, ktorý by ponúkal škandinávsky dizajn a súvisiace služby na úrovni, akú si zákazníci zaslúžia. Bolo nám jasné, že vývoj e-shopu na mieru si vyžiada určitý čas, preto sme najprv spustili blog o škandinávskom dizajne, kde sme postupne budovali komunitu a zdieľali naše hodnoty.

Normann Copenhagen

Počátky DesignVille

Počas tohto obdobia som sa stretávala s potenciálnymi dodávateľmi, snažila som sa ich presvedčiť o našej vízii a získať si ich dôveru. To všetko v čase, keď už mnohé značky konsolidovali množstvo predajcov a ukončovali vzťahy s niektorými existujúcimi. Som hrdá na to, že sa nám hneď na začiatku podarilo získať pre DesignVille kľúčové značky, ako sú Muuto, Normann Copenhagen, HAY a Audo (predtým Menu), ktoré dodnes tvoria základ našej ponuky. Dokonca sme ako prví priniesli do Českej republiky niektoré značky, ako napríklad &Tradition.

Koncom apríla 2014 sme konečne spustili samotný e-shop a netrpezlivo sme očakávali prvé objednávky. S radosťou sme ladili e-shop, pripravovali newslettre a ďalšie online aktivity, ale keď bolo treba, naložili sme náš - ako inak než škandinávsky - kamión a vyrazili sme rozvážať tovar alebo budovať prvé B2B spolupráce.

Rozvážíme design

Dokonalé kúsky vytvorené Arne Jacobsenom, Vernerom Pantonom, Alvarom Aaltom a ďalšími renomovanými dizajnérmi nám konečne prechádzali pod rukami. Dni a noci tvrdej práce sa začali vyplácať a čoskoro sme si získali povesť spoľahlivého dodávateľa prémiového škandinávskeho dizajnu. Na jeseň toho istého roku sme museli "expandovať z našej obývačky" (a vlastne aj zo všetkých ostatných dovtedy trochu voľných kútov nášho bytu) do profesionálnych kancelárií.

Slavnostní otevření showroomu DesignVille

V roku 2016 sme spustili slovenskú verziu nášho e-shopu a otvorili náš prvý showroom na Vodovej ulici v Brne. Rast DesignVille pokračoval, a tak sme sa za ďalšie dva roky odvážili do showroomu s rozlohou 250 m2 v blízkosti areálu Bohunice v Brne, kde sídlime dodnes. Postupne sme rozšírili náš sklad spoza showroomu v Bohuniciach do menšieho skladu na Kulkovej ulici a potom sme to všetko zopakovali v roku 2022, keď sme otvorili sklad s rozlohou 750 m2 v logistickom centre v Troubsku pri Brne. O našej ceste medzi showroomami a príbehu množiacich sa balíkov vám však čoskoro povieme viac samostatne.

Showroom Netroufalky

Sklad Troubsko

Na jar 2023 sme e-shop rozšírili o anglickú verziu pre zákazníkov z celej Európskej únie. Dnes DesignVille zamestnáva 15 ľudí a tržby za rok 2023 dosiahli 54 miliónov Kč. Aj keď rok 2023 nebol pre segment elektronického obchodu najľahší, podarilo sa nám dosiahnuť rast o 12 %.

DesignVille team Kodaň

Tento príbeh však nie je len o číslach a úspechu. Je to príbeh o vášni pre dizajn, odhodlaní prekonávať prekážky a túžbe ponúknuť zákazníkom niečo výnimočné. Naša cesta od blogu k poprednému predajcovi škandinávskeho dizajnu nás utvrdila v tom, aké dôležité je držať sa skutočných hodnôt a silnej vízie.

Vďaka nášmu prístupu, ktorý odmieta podľahnúť módnym trendom alebo snahe zapáčiť sa za každú cenu, sme si zachovali autentickú a nadčasovú ponuku, ktorá rezonuje u skutočných milovníkov škandinávskeho dizajnu. Napriek dňom stráveným analýzami, tabuľkami či procesmi nikdy nezabúdame na naše korene: osobný zážitok, radosť a potešenie z každého ponúkaného kúsku.

DesignVille Dream Team

Za uplynulých desať rokov sme nielen rástli, ale dovolím si tvrdiť, že sme sa stali love brandom mnohých zákazníkov nášho e-shopu, ako aj dôveryhodným dodávateľom pre našich veľkoobchodných partnerov, architektov a dizajnérov, ktorí zdieľajú rovnakú vášeň a lásku k poctivým kúskom škandinávskeho dizajnu.

Ďakujeme vám za podporu na tejto neuveriteľnej ceste a tešíme sa na ďalšie desaťročie plné dizajnových ikon.

Jste z Česka? Přejděte na Deset let DesignVille
Shopping from the EU? Switch to Ten years of DesignVille

5% zľava pre vás!

Newsletter

Odoberajte náš newsletter a získajte 5% zľavu.

Odoberať newsletter

Zavrieť