Strašidelný Halloween v Škandinávii

Strašidelný Halloween v Škandinávii

24.10.
2016

Lucie Čačalová

Posledný októbrový deň už tradične patrí Halloweenu, predvečer sviatku Všetkých svätých. Tento sviatok sa vedľa anglosaských krajín začína pomaly sláviť aj u nás a obľúbili si ho tiež Škandinávci. Zapátrali sme po tom, ako sa na severe Halloween oslavuje a pripravili sme aj nápady, ako si trochu halloweenskej nálady priniesť do domácnosti. Poďte sa trochu báť!

K Halloweenu už tradične patria strašidelné kostýmy, tekvica a hororová nálada umocnená desivou hudbou, sviečkami a všetkým čo vás dokáže vydesiť na smrť. Tradícia tohto dňa siaha ku keltskému sviatku Samhain, kedy sa nosili strašidelné kostýmy k zahnaniu zablúdených duší zosnulých. Pamiatka zosnulých sa neskôr začala sláviť prvý novembrový deň, ale Halloween zostal a deťom i dospelým tak poskytuje príležitosť užiť si trochu toho strašenia.

Slávte Halloween ako praví Škandinávci

Dosť na tom, že je na severe skoro stále tma a pochmúrne, Škandinávci si navyše v posledných rokoch obľúbili sláviť desivý Halloween vo veľkom štýle. Ulice aj domovy zdobia dyňami, sviečkami a inými strašidelnými dekoráciami. Obľúbenou atrakciou v Kodani je zábavný park Tivoli, ktorý sa v čase Halloweenu premieňa na strašidelný hrad so strach budiacimi kolotočiarmi, bludiskom zo sena a zástupy vyrezaných žiariacich tekvíc.

V Nórsku sa tiež uchytila tradícia koledovania (v angličtine "trick and treat"), kedy deti chodia od domu k domu a prosia o sladkosti s frázou "knask eller knep". A čo dostanú na oplátku?

Napríklad tradičné dobroty v halloweenskej úprave - malú Princezninu tortu potiahnutú bielym marcipánom v tvare duchov alebo oranžovým v tvare tekvice, sladké pečivo nazdobené ako useknuté prsty alebo švédsku čokoládovú tortu kladdkaka potiahnutý pavúčou sieťou z citrónovej polevy.

Pripravte si strašidelnú sladkosť

Škandinávci si tiež pochutnávajú na malých snehových duchoch (na fotke), na prípravu ktorých vám prinášame originálny recept. Je to viac než jednoduché: šľahačom vyšľahajte do tuha 4 bielky a 120g krupicového cukru. Postupne pridávajte 110g práškového cukru, pol lyžičky vanilkového extraktu, lyžičku škrobu a lyžičku bieleho vínneho octu a ešte chvíľu šľahajte.

Rúru predhrejte na 150 °C, plech vyložte papierom na pečenie a vytvarujte na ňom lyžičkou kopčeky snehu v rozostupe asi 5 cm. Stlmte rúru na 140 °C, pusinky pečte 45 minút a potom rúru vypnite, otvorte a nechajte v nej pusinky ešte 10-15 minút vychladnúť. Potom ich vyberte von a akonáhle budú studené, nakreslite malým duchom rozpustenou čokoládou oči.

Kúsok Halloweenu do každej domácnosti

Roztočte to tento rok vo veľkom, seversky ladenom štýle a pustite sa do výzdoby v čierno-oranžových farbách. Prichystali sme pár tipov:

  1. Porcelán Design Letters. S porcelánom s typografiou od Arne Jacobsena sa dajú robiť divy - poskladať si môžete ľubovoľný nápis a na tanieroch podávať halloweenskej dobroty.
  2. Cestovný hrnček Intelektuálka. Vtipný termo hrnček v čierno-oranžových tónoch.
  3. Stolík Afteroom od Menu. Čierno-čierny oceľový odkladací stolík.
  4. Čierny mlynček na korenie. Strašidelný stôl ozdobí mlynček na soľ a korenie Plus od Muuto.
  5. Lampa Unfold. Nerozbitná oranžová lampa Unfold prežije aj to najdivokejšie halloweenskej vyčíňanie.
  6. Drôtená misa Wire Bowl. Hodí sa napríklad na dobroty pre koledníkov.
  7. Metlička s lopatkou. Inteligentný pomocník k po-halloweenskému neporiadku.
  8. Termoska EM77. Minimalistická ikonická termoska od Stelton na kávu, čaj alebo varené víno.
  9. Nožnice HAY. Prídu vhod pri výrobe desivých dekorácií.
  10. Barová stolička Offcut od Tom Dixon. Žiarivo oranžovú stoličku si sami zostavíte pomocou dreveného kladiva.
  11. Obrus Pen. Bielo čierny obrus Pen od Ferm Living vvyzerá ako počmáraný.
  12. Štvorramenný svietnik Heima Svietnik od Normann Copenhagen nesmie chýbať na žiadnej halloweenskej tabuli.
  13. Organizér Pocket. Závesný organizér v tvare vrecka je dobrou skrýšou na vykoledované sladkosti.
  14. Nic Nac. Organizér poslúži napríklad tiež ako svietnik.
  15. Čierna čalúnená stolička Fiber. Po všetkom tom koledovaní si zaslúžite oddych.

Či už sa rozhodnete pustiť do osláv Halloweena alebo zostanete u tradičných Dušičiek, prajeme vám príjemne strávený, jesenný čas v obklopení rodiny (a štýlového škandinávskeho dizajnu)!

Jste z Česka? Přejděte na Strašidelný Halloween ve Skandinávii
Shopping from the EU? Switch to Spooky Halloween in Scandinavia

5% zľava pre vás!

Newsletter

Odoberajte náš newsletter a získajte 5% zľavu.

Odoberať newsletter

Zavrieť