Ikonické stoličky Eames v novom

Ikonické stoličky Eames v novom

03.07.
2019

Dominika Švandová

Eames Chair, dizajnová ikona, ktorá sa teší obľube už takmer 70 rokov, prechádza významnou premenou. A vy môžete byť pri tom! Značka Vitra, ktorá slávnej "Eamesky" vyrába, predstavila škálu odtieňov, ktoré ponuku škrupinových stoličiek oživujú a zároveň sa inšpirujú originálnou farebnou paletou.

Stoličky mnohých inovácií 

Keď bola stolička po jej premiére na medzinárodnej súťaži v roku 1948 predstavená trhu, išlo vo svete dizajnu o prelomovú udalosť. Eames Chair bola prvou masovo vyrábanou stoličkou zo sklolaminátu a zároveň prvou stoličkou kombinujúci sedák s opierkou v jednom celistvom kuse škrupiny. Nie je divu, že sa tak stolička Eames stala jedným z najvýznamnejších dizajnových návrhov minulého storočia. 

Cieľom dizajnérskeho dua Ray a Charlese Eamesových bolo navrhnúť stoličku so širokým využitím, preto pri výbere farieb vsadili na neutrálne tóny. Pôvodné stoličky vyrábané zo sklolaminátu uviedli najprv v troch farbách: sivo-béžovej, sivej a ľahko priehľadnej farbe pergamenu. Čoskoro nato rozšírili farebnú škálu aj o odvážnejšiu zelenú, žltú a červenú.

Ray a Charles Eamesovi

Farby s budúcnosťou aj kvapkou histórie

Sklolaminátové vyhotovenie v roku 1998 nahradila rad Eames Plastic Chair z pevnejšieho polypropylénu v celkom 14 farebných prevedeniach. Späť na trh sa sklolaminátové Eames Fiberglass Chair vrátili v minulom roku. Príbeh ikony sa však píše ďalej, tentoraz s novou farebnou paletou, ktorá teraz nahradí väčšinu pôvodných odtieňov.

Výberu predchádzali dôkladné prieskumy archívov a trhu s vintage nábytkom aj rozsiahle štúdie potrieb a požiadaviek zákazníkov. Vďaka tomu v sebe výsledná kolekcie farieb odráža vízie manželov Eamesových a zároveň je relevantná pre dnešný svet dizajnu.

 Nové barvy židlí Eames

Novú farebnú škálu je možné rozdeliť do troch skupín. Prvú tvoria neutrálne tóny predstavujúce nadčasovú eleganciu, ktorú uvítajú ozajstní milovníci minimalistického štýlu. Biela a čierna klasika spolu s tónmi sivej nikdy neomrzí. Nové barvy židlí Eames

Nové barvy židlí Eames

Druhá skupina ponúka tóny v centre farebného spektra. Ide o kompromis medzi neutrálnymi farbami a poslednou skupinou, možnosť ako do interiéru zaradiť viac farieb, avšak s dávkou striedmosti.

Nové barvy židlí Eames

Nové barvy židlí Eames

Nové barvy židlí Eames

Poslednú skupinu farieb tvoria výrazné tóny prinášajúce hravé osvieženie. Farby ako slniečková žltá, klasická Eames Red (červená) alebo svetlo rúžová zaručene upútajú pozornosť.

Nové barvy židlí Eames

Nové barvy židlí Eames

Nové barvy židlí Eames

V ponuke značky Vitra nájdete celkom 14 farieb škrupín rady Eames Plastic Chair, 9 farieb škrupín Eames Fiberglass Chair a 35 farieb čalúnenia. K tomu pripočítajte niekoľko typov podnoží a výsledkom je takmer neobmedzené množstvo variácií. Je teda naozaj z čoho vyberať! 

 

Jste z Česka? Přejděte na Ikonické židle Eames v novém

5% zľava pre vás!

Newsletter

Odoberajte náš newsletter a získajte 5% zľavu.

Odoberať newsletter

Zavrieť