Stoličky Eames v premenách času

Stoličky Eames v premenách času

10.07.
2020

Eliška Koukalová

Keď sa povie Eames, niekomu sa vybaví slávny manželský pár, inému Eames Lounge Chair alebo stoličky Eames. Meno slávnych dizajnérov sa uverejnilo do niekoľkých názvov ikonických návrhov, ktoré s pribúdajúcimi rokmi nestrácajú na lesku. Dôkazom sú posledné menované stoličky. Od svojho uvedenia roku 1948 v súťaži MOMA so zameraním na nízkonákladový dizajnový nábytok sú prakticky neustále prítomné a žiadané.

Stoličky Eames sú žiarivým príkladom nadčasového dizajnu, ktorý sa s postupujúcim časom stáva čoraz aktuálnejším. Síce dokáže ísť v ústrety trendom a rozšíriť napríklad farebnú škálu o žiadané odtiene, neprichádza ale o svoje charakteristické črty. Poďme sa teda pozrieť, ako šiel čas so stoličkami Eames.

Eames-wire-chairs-2

1948

Stoličky s jednoliatymi sedákmi vo variante s opierkami i bez, ktoré nezabudnuteľným spôsobom prepísali históriu ďalšieho vývoja sedacieho nábytku, boli predstavené pri súťaži roku 1948. K širokej verejnosti sa dostali až o dva roky neskôr, kedy ich manželia uviedli na trh a rozšírili možnosti výberu podnoží.

eames_chair

 

Prví zákazníci si mohli vyberať z verzií LAR, RAR, SAX a LAX v troch základných farbách navrhnutých Eamsovými - béžovo-šedé, šedé a odtieň nazvaný parchment. Všetky tóny boli neutrálne a zemité. Onedlho nasledovala žltá, zelená a červená spolu s ďalšími podnožami z dreva.

Stolička vo variante RAR, teda Rocking Armchair Rod Base, vznikla ako nápad pre kamarátov herca Alexandra Knoxa a Doris Nolanovej, ktorí v tom čase čakali potomka. Eams im chceli dopriať pohodlnú stoličku, v ktorej by sa mohli hojdať a uspávať.

Eames-rar-chair

 

1951

Roku 1951 sa ku škrupinovým sedadlám pridáva aj celodrôtená varianta, vtedy nazývaná Eames Wire Chair. Kopíruje tvaroslovie originálnej kolekcie, zastupuje ale jasnú voľbu pre milovníkov industriálneho dizajnu. Škrupinové stoličky sú toho roku dostupné s čalúnením.

The-Upholstered-Wire-Chair-Two1

Watermarked-Eames-Colors

 

1954

Ak vám sedáky stoličiek Eames pripadajú povedomé napríklad z rôznych miest pre veľký počet ľudí, nie je to náhoda. Univerzálnosť premysleného systému totiž nenechala manželov dlho chladnými, začali experimentovať s verziou viacerých sedákov vedľa seba. V roku 1954 ju predstavili ako Eames Stadium Seating lebo Eames Tandem Seating.

Eames_Tandem

 

1960

V šesťdesiatych rokoch spolupracoval dizajnérsky pár pri vytváraní nábytku pre reštauráciu priateľa Alexandra Girarda v New Yorku. Pretvorili tvar škrupinových stoličiek a vytvorili novú podnož nesúcu meno podniku La Fonda del Sol - La Fonda Base

lafonda_eames_chair

 

2018

Od šesťdesiatych rokov sa stoličky dočkali väčšinou iba drobných úprav materiálu alebo obohatenia farebnej škály. Ako tomu bolo v roku 2018, kedy sa Vitra spojila s vnukom Eamsovcov. Spoločne začali pracovať na znovuuvedení niektorých odtieňov, ktoré dizajnéri pôvodne pre stoličky zamýšľali. Ako to vtedy dopadlo sa podrobnejšie dozviete v článku Ikonické stoličky Eames v novom.

EamesFiberglassColors

Tak už viete, v akom období uzrela svetlo sveta vaša obľúbená varianta či farebná kombinácia? Prezrieť si ich môžete v kolekcii sklolaminátových Eames Fiberglass chair alebo plastových Eames Chair.

 

Jste z Česka? Přejděte na Židle Eames v proměnách času

5% zľava pre vás!

Newsletter

Odoberajte náš newsletter a získajte 5% zľavu.

Odoberať newsletter

Zavrieť