Klaus Haapaniemi a jeho fantaskní svet

Klaus Haapaniemi a jeho fantaskní svet

25.08.
2013

Dominika Švandová

Sovy v korunách pestrofarebných stromov, pavúky spřádající bezchybné pavučiny, líšky a zajace prebiehajúce krajinou plnou kvetín. To sú len niektoré z námetov fínskeho umelca Klausa Haapaniemiho, ktorý svoje fantastická stvorenia obklopuje ešte kúzelnejšie krajinou. Poďte sa s nami na chvíľu stratiť v jeho svete farieb a ornamentov.

Fínsky umelec Klaus Haapaniemi vyrastal v blízkosti prírody, z ktorej dodnes čerpá inšpiráciu, rovnako ako z fínskej kultúry a tradičných folklórnych príbehov. Svet flóry a fauny v Haapaniemiho podaní je plný intenzívnych farieb a podivuhodných stvorenia. Severskému dizajnu, ktorý je spájaný skôr s minimalistickou estetikou a funkčnosťou, dodáva na hravosti a odvážnosti.

Klaus Haapaniemi

Klaus Haapaniemi

zdroj: www.klaush.com

Rozpoznateľným rysom jeho tvorby sú mnohokrát až rozprávkovo pôsobiaci živočíchy. Výnimočnosť zvieracej ríše pritom Haapaniemi s obľubou vyzdvihuje stvárnením takých druhov, ktoré považujeme za škaredé, či sa ich dokonca stránime, ako sú žaby, králiky alebo pavúky. „Krása je v každom živočíchovi. Je na divákovi, aby ju uvidel," tvrdí talentovaný dizajnér.

Klaus Haapaniemi

Klaus Haapaniemi

zdroj: www.klaush.com

Svojimi nezameniteľnými prírodnými motívmi Haapaniemi vdychuje život predmetom naprieč bytovými doplnkami i svetom módy. Označiť ho tak môžeme nielen ako dizajnéra, ale tiež ilustrátora, grafika a návrhára. O nemalom úspechu svedčí aj spolupráca so svetoznámymi značkami ako Selfridges, Stella McCartney, Levis, Dolce & Gabbana alebo Marimekko.

Klaus Haapaniemi

Klaus Haapaniemi

zdroj: www.klaush.com

Milovníkov bytového dizajnu, a predovšetkým originálneho riadu, určite nenechá chladnými rad Taika z dielne fínskej značky Iittala. Verná svojmu názvu, ktorý vo fínčine znamená „magický", prináša širokú ponuku porcelánových tanierov, misiek a hrnčekov s motívmi líšky a sovy. Ak si ich zamilujete tak ako my, budú vám vďaka svojej kvalite robiť radosť dlhé roky.

Klaus Haapaniemi Iittala Taika

Klasu Haapaniemi Iittala Taika

Aktuálne Haapaniemi žije a tvorí v britskom hlavnom meste, kde tiež v roku 2010 založil spolu s Miou Wallenius značku Haapaniemi & Co. Aj tá prináša dizajn, lifestylové produkty a módu v charakteristickom štýle, ktorý si zakladá na kombinácii prémiových materiálov a imaginatívnych motívov.

Jste z Česka? Přejděte na Klaus Haapaniemi a jeho fantaskní svět
Shopping from the EU? Switch to Klaus Haapaniemi and his fantasy world

5% zľava pre vás!

Newsletter

Odoberajte náš newsletter a získajte 5% zľavu.

Odoberať newsletter

Zavrieť