Lampy Oyster: vznik jedinečného dizajnu

Lampy Oyster: vznik jedinečného dizajnu

28.01.
2022

Dominika Švandová

Od prvotnej inšpirácie až po premenu recyklovaného hliníka na stolové a nástenné svietidlo Oyster. Pridajte sa k nám a preskúmajte proces navrhovania a výroby, ktorý stojí za vznikom jedinečných svietidiel Ferm Living.

Svetlo v sebe ukrývajú podobne ako prírodné ustrice perlu. Môže preto prekvapiť, že sa prvotná dizajnová vízia lámp s príhodným názvom Oyster nezrodila s pohľadom na more. Inšpiráciu našiel dizajnérsky tím Ferm Living naopak priamo v ateliéri. Dizajnérov zaujali náušnice zakladateľky značky, Trine Andersen, ktorých eleganciu sa rozhodli preniesť do dizajnu lámp.

 

Ferm Living Oyster

 

Tak ako sú náušnice poslednou bodkou obliekania, lampy Oyster sa mali stať šperkom interiéru. Skrze rady skíc a experimentov so skladaním a ohýbaním papiera došli dizajnéri k dvom tvarom, jednému pre lampu stolnú, druhému pre svietidlo nástenné.

Práve ich organická podoba pripomínala ustrice, ktoré sa od tohto momentu stali vodítkom pri ďalšom uvažovaní o materiáloch a textúre. Inšpirovali tiež umiestnenie svetelného zdroja, ktorý dizajnéri skryli v krivkách lámp, aby viditeľným zostalo iba vyžarujúce svetlo.

 

Ferm Living Oyster

Ferm Living Oyster

 

S cieľom napodobniť prirodzenosť ustrice sa lampy vyrábajú špeciálnou metódou odlievania. Recyklovaný hliník je v roztavenej podobe nalievaný do formy, kde požadovaný tvar obklopuje piesok. Ten je po iba dvoch minútach odstránený, napriek tomu zanechá na povrchu stuhnutého materiálu štruktúru, jedinečnú pre každé svietidlo.

Leštenie hrán a charakteristické čierne pokovovanie prichádzajú na konci výrobného procesu. Jeho výsledkom je dvojica lámp, ktoré zaujmú kontrastom mäkkých kriviek a surového povrchu. Teplé, tlmené svetlo, ktoré poskytnú, súčasne dotvoria príjemnú atmosféru domova. A to či už zvolíte lampu stolnú alebo výraznejšie nástenné prevedenie.

 

Ferm LIVING Oyster

 

Jste z Česka? Přejděte na Lampy Oyster
Shopping from the EU? Switch to Oyster lamps

5% zľava pre vás!

Newsletter

Odoberajte náš newsletter a získajte 5% zľavu.

Odoberať newsletter

Zavrieť