Zamerané na materiály: mramor

Zamerané na materiály: mramor

15.03.
2022

Dominika Švandová, Eliška Koukalová

Nielen z estetického hľadiska, ale aj preto, aby odolali skúškam času a každodennému používaniu, vyberajú škandinávske značky pre svoje produkty tie najkvalitnejšie materiály. Jedným z nich je mramor – kameň, ktorému aj napriek jeho čisto prírodnému pôvodu nechýba pôvab a elegancia.

Jeho názov je odvodený z gréckeho „marmaros“ vykladaného ako „snehovo biely, nepoškvrnený kameň“, napriek tomu môže mať mramor mnoho podôb, ktoré sa od seba líšia sfarbením či štruktúrou. Jeho jedinečnosť spočíva navyše v tom, že žiadne dva kusy nie sú totožné. Čo však majú spoločné, je ťažoba a pevnosť, vďaka ktorým vydržia krásne mnoho rokov. Materiál, ktorý často vyvoláva predstavu luxusu a okázalosti sa tak stáva stále obľúbenejším a preniká aj do bežných domácich interiérov v podobe nábytku, svietidiel a doplnkov.

Bolia mramor

Nábytok vyrobený zo surového materiálu priznáva všetky jeho krásy aj charakteristiky. Aj napriek jednoduchému dizajnu často plní funkciu veľmi pôsobivého kúsku, obzvlášť, pokiaľ ide o masív, ako je mramor alebo travertín, pochádzajúci napríklad z Talianska. Poďte s nami nahliadnuť do výrobného procesu jednej malej lombardskej firmy, kde sa o mramor stará trinásť odborníkov v remesle.

 

ferm LIVING Mineral

Všetko začína poklepaním na mramorovú dosku. Napríklad v prípade kolekcie Mineral od Ferm Living výhradne z Bianco Curia mramoru. Skúsený remeselník pracujúci s horninami celý život len ​​vďaka tomuto nepatrnému pohybu spozná, ktoré môže odporučiť na ďalšie spracovanie pri výrobe stolíkov. Dosky následne putujú pod čepeľ rezacieho stroja, ktorý je neustále chladený prúdom vody – tá sa používa opakovane. Potom prídu na rad ručné práce, ostré hrany otesá dlátom ďalší zo zručných zamestnancov znalých remesla.

ferm LIVING Mineral

Opracovaný mramor čaká už len povrchová úprava, aby krása prírodného kameňa ešte viac vynikla, a zostavenie do konečnej podoby. Jedinečnosť a štruktúru mramoru i travertínu prepožičiavajú dlhé prírodné procesy a prítomnosť vysokých teplôt i tlaku. Mnoho nálezísk týchto skvostných pozostatkov unikátnych prírodných pochodov sa nachádza práve na území Talianska. Štát si vzácne prírodné bohatstvo navyše chráni prísnou legislatívou, každé nálezisko môže byť vyťažené len z 30 %. Navyše žiadny kúsok nepríde nazmar, malé úlomky sa potom používajú pri obkladaní budov a opravách ciest.

ferm LIVING Mineral

V talianskej provincii týmto spôsobom pre značku Ferm Living vznikajú dva konferenčné stolíky. V dizajne prvého z nich sa stretávajú tri dosky, ktorých hrany sú ručne tesané. Stolík Mineral Sculptural vďaka tomu pripomína sochárske dielo, ktoré aj napriek neveľkým rozmerom upúta pozornosť.

ferm LIVING Mineral Sculptural

Ústredným prvkom interiéru sa ľahko stane aj druhý, stolík Mineral. Krásu dvoch mramorových blokov môžete vďaka delikátnej kombinácii materiálov pozorovať cez číre sklo jeho dosky.

Ferm Living mineral

Perfektná súhra kameňa s ďalšími materiálmi vynikne aj v podaní svietidiel, navyše zdôraznená svetlom, ktoré vyžarujú. Mramor býva často používaný ako pevný podstavec, doplnený tienidlom. Či už vyrobeným z opálového skla ako v prípade lámp Kizu, alebo z textílie, ako je to pri kolekcii svietidiel Gravity.

New Works Kizu

Vďaka žilkovaniu, jedinečnému pre každý kus kameňa, sa kúsky z mramoru stanú nekonečným zdrojom fascinácie. Neomrzí vás poroto či už budú váš domov zdobiť v podobe veľkej stolovej dosky, alebo ako podstavec svietidla. Možno sa vám pri pohľade na ne vybaví aj príbeh, ktorý sa skrýva za výrobou každého z unikátnych mramorových designov. 

Jste z Česka? Přejděte na Zaměřeno na materiály: mramor
Shopping from the EU? Switch to Focus on materials: marble

5% zľava pre vás!

Newsletter

Odoberajte náš newsletter a získajte 5% zľavu.

Odoberať newsletter

Zavrieť