Od myšlienky k produktu: v zákulisí výroby dizajnových kúskov

Od myšlienky k produktu: v zákulisí výroby dizajnových kúskov

03.03.
2021

Eliška Koukalová, Dominika Švandová

O značkách tvoriacich v súlade so škandinávskou tradíciou je známe, že kladú nemalý dôraz rovnako ako na precízne prevedenie aj na kvalitu výroby. Poďte s nami nahliadnuť za oponu pri tvorbe ich ikonických produktov. Zavedieme vás do najstaršej výrobne tapiet vo Švédsku, do keramickej dielne medzi čínske pahorky, či do manufaktúr s dlhoročnou tradíciou.

Viac ako sto rokov výroby tapiet

Pôvodne ako grafické štúdio začala značka Ferm Living v roku 2006 s produkciou tapiet. Takmer každá rola do dnešného dňa pochádza z najstaršej tapetové dielne s viac ako storočnou tradíciou. Skúsenosť tunajších majstrov vyviera z techník povrchového tlače, ktorého počiatky sú staré dve storočia. Bolo to práve prestúpenie tradičných prístupov z minulosti, kedy boli zdroje obmedzené a technológie nerozvinuté, čo umožnilo zachovať udržateľný a šetrný postup aj dnes.

Ferm Living tapety

Ferm Living tapety

 

Každý kus originál

Vyzerajú jedna ako druhá, ale žiadne dve nie sú identické. Delikátnym pohárom z kolekcie Ripple sklári doslova vdýchnu tvar. Každý kus je totiž ručne vyrábaný a fúkaný jedným z bezmála päťsto skúsených čínskych sklárov z výrobne juhozápadne od Pekingu, odkiaľ pochádza väčšina skla od Ferm Living. Vďaka ručnej výrobe je každý pohár unikátny, sklár totiž určuje teplotou aj tlakom svojho dychu jej výslednú podobu.

Ferm Living Ripple

Ferm Living Ripple

 

Konečný tvar, a dokonca aj meno prepožičiava dych tiež svietidlám Blown (preložené ako fúkaná) od &Tradition. Sklenená hmota ešte v tekutej podobe je vlievaná do foriem a pomocou opatrne dávkovaného tlaku ľudského dychu rozmiestnenie po obvodoch formy. Rovnaký postup ako u pohárov Ripple preto takisto dovoľuje každému kusu splniť označenie originál.

Blown od &Tradition

Blown od &Tradition

 

Krása ručnej výroby

Skutočného ducha tradičnej ručnej výroby naprieč všetkými fázami produkcie cťou tiež zamestnanci malé rodinné dielne, kde vzniká väčšina z keramického sortimentu Ferm Living, ako sú napríklad kvetináče Shell Pot.

Pomalý a veľmi komplexný proces si vyžaduje rôzne výrobné techniky v závislosti na podobe výsledného produktu. Keramický predmet je často formovaný odlievaním, pri ktorom sa dôkladne namiešaná hlina naleje do delené formy, aby sa vytvrdla a vysušila. Zručností samou o sebe je aj vystihnutí toho správneho okamihu, kedy je hlina pripravená oddeliť sa od formy. V rukách skúsených hrnčiarov sa predmet ďalej opracováva až do jeho prvého vypálenie.

Ferm Living Shell Pot

 

Podľa podobného scenára vznikajú tiež vázy Ridge značky Muuto. V malom portugalskom mestu Alcobaça najprv návrhy štúdia Kaksikko získajú podobu ručne vyrobené formy, ktorá následne slúži ako nástroj hrnčiarom z neďalekej dielne s viac ako štyridsaťročnú tradíciou. Pre zachovanie kvality aj detailného reliéfu každej vázy môže byť každá z foriem použitá maximálne sedemdesiatkrát.

Muuto Ridge

Muuto Ridge

 

Nábytok v rukách skúsených remeselníkov

Spojenie dvoch významov v mene značky Artek – art + technology (umenie a technológie) sa neprelína len jej designy, ale aj výrobným procesom. Spája v ňom um remeslá s modernými metódami výroby. S úctou k posolstvu zakladateľov tvoria takmer všetok nábytok z ohýbaného dreva vo fínskom Turku. Aj keď značka operuje v modernej dobe, každý kus dreva prechádza rukami veľmi znalých remeselníkov. V prípade ohýbaného nábytku to nie sú primárne oni, ktorí prepožičiavajú každému kusu unikátnosť, postará sa o to už hrejivý organický vzhľad každého jedinečného kusu dreva.

Artek

Artek

 

Skúsené páry rúk i hodiny starostlivej práce prepožičiavajú nezameniteľnú podobu tiež známym stoličkám Drawn z kolekcie Hvidt & Mølgard značky & Tradition. Ich sedáky sú ručne vyplítané, na každý jeden sa spotrebuje vyše sto metrov prírodného povrazového materiálu.

Drawn od &Tradition

Drawn od &Tradition

zdroj: www.andtradition.com

Šikovné ruky nemusí drevo premeniť len vo veľké kusy nábytku, prechádza nimi aj figúrky z kolekcie Wooden Dolls od Vitra, ktoré potom skrášľujú interiéry po celom svete tak ako domov ich dizajnéra Alexand Girarda. Desiatky rozmanitých motívov z ľudskej a zvieracej ríše pôvodne z roku 1952 dodnes prechádza jedna po druhej rukami remeselníkov, rovnako ako maliarom a malířkám. Tí sa veľmi pevnými a rozhodnými ťahmi štetca s presne vymeraným citom venujú každému detailu. Ak vám to rovnako ako nám pripadá obdivuhodné a ťažko uveriteľné, dôkazom môže byť nasledujúce video.

 

Značky, ktoré na DesignVille nájdete, tvorí s cieľom ponúknuť produkty, ktoré budú robiť radosť po genderace. Kvalite materiálov, zručnosti a precíznosti pri výrobe preto venujú veľa pozornosti či už ide o keramické dekorácie alebo rozmerný drevený nábytok. Sme preto radi, že sme vám mohli poodhaliť aj túto časť cesty, ktorú každý z produktov urazí, než sa objavia u nás na stránkach.

Jste z Česka? Přejděte na Od myšlenky k produktu: v zákulisí výroby designových kousků

5% zľava pre vás!

Newsletter

Odoberajte náš newsletter a získajte 5% zľavu.

Odoberať newsletter

Zavrieť