Recyklované materiály premenené v dizajnové kúsky

Recyklované materiály premenené v dizajnové kúsky

03.08.
2021

Eliška Koukalová, Dominika Švandová

Moderný pohľad na dizajn sa neskrýva len za futuristickými krivkami a nevšednými farebnými kombináciami. Inovácia prechádza tiež výrobnou halou spolu s procesmi, na ktorých umožnenie ste sa možno podieľali aj vy sami. Neveríte? Ak bežne triedite plastový odpad v domácnosti, možno ste zároveň priložili ruku k dielu. Pri výrobe stoličiek, stolíkov alebo svietidiel sa materiál z recyklovaných PET fliaš či iný domáci plast v mnohých prípadoch stáva príhodnú alternatívou.

&Tradition: recyklovaná ergonómia

Aj keď sa celý proces recyklácie môže zdať pomerne abstraktný, konkrétne rysy vždy dostáva s hotovým výrobkom. Na výsledok vášho snaženia sa potom môžete napríklad posadiť. Ohľaduplnosť k životnému prostrediu dala vzniknúť kolekcii stoličiek Rely od značky &Tradition. Dizajnér Hee Welling venoval takmer rok práce skúmaniu a upravovaniu najvhodnejšieho postupu, materiálu a spracovania.

Výsledkom je nadčasová dizajnová stolička, ktorej ergonomické sedadlo je vyrobené zo 100 % recyklovaného plastu. Malé kúsky sa najprv rozdrvia a roztopia, neskôr sa zmiešajú s farbou a vytvarujú do podoby škrupinového sedáku. Welling zahrnul udržateľnosť do celého procesu: stoličky navrhol tak, aby išli v prípade poruchy ľahko rozmontovať a opraviť. Každý kúsok tak dostáva nádej na ešte dlhšiu životnosť.

AndTradition Rely

AndTradition Rely

Rely AndTradition

Ferm Living: odolná tkaná textília

Vytriedené plastové fľaše sa značka Ferm Living rozhodla využiť aj pri výrobe látky. Celých třiapadesát ich stačí na poťah jedného kresla z kolekcie Desert. Plastový odpad najprv stlačí do pevných blokov, potom rozdrví na malé triesky, z ktorých vyrobí mäkká strižná vlákna. Takto vyrobená vlákna tenká zhruba ako ľudský vlas sú potom nespradené do priadze požadovanej hrúbky, ktorá je pripravená na tkanie textílie rovnakým spôsobom, ako napríklad vlna. Pretože je ale textília plastová, nenasakuje vodu a je vysoko odolná aj v náročnejších podmienkach - príhodné vlastnosti napríklad pre vonkajšie použitie nábytku Desert.

Ferm Living Desert

Ferm Living Desert

Ferm Living Desert

Normann Copenhagen: jedinečná štruktúra Bit Stool

Udržateľnosťou aj všestrannosťou vyniká čerstvý prírastok do sortimentu dánskej značky Normann Copenhagen, Bit Stool. Či už zastáva rolu príležitostného miesta na sedenie v predsieni, alebo odkladacieho stolíka vedľa pohovky, vďaka svojmu dizajnu vždy upúta pozornosť. Neprehliadnete ju vďaka hravému tvaru i materiálu. Ten je tvorený z tisícov drobných čiastočiek recyklovaného plastu, ktoré zostávajú viditeľné, a tak vytvárajú na povrchu dizajnové stoličky špecifický vzor.

Normann Copenhagen Bit Stool

Normann Copenhagen Bit Stool

Muuto: prekvapivo funkčná plsť

Ak sa spojí severská estetika s praktickým riešením, úspech daného kúsku na seba nenechá dlho čakať. Muuto pritom nezabúda ani vzťah k prírode, preto v ponuke dánskej značky nájdeme produkty ako z materiálov získavaných šetrným spôsobom zo zodpovedných zdrojov, tak z tých recyklovaných. Príkladom sú zástupcovia kolekcií Restore a Under The Bell.

Usporiadanejšie domácnosť bez povaľujúcich sa hračiek, časopisov či iných drobností zabezpečí prvý z nich – kolekcia úložných košov rôznych farieb a veľkostí. Recyklované PET fľaše sa pri ich výrobe mení v odolnú plsť, ktorá dobre drží tvar a spolu s oblými tvarmi pôsobí prívetivým dojmom.

Muuto Restore

Muuto Restore

Svoje klady dokazuje polymérová plsť tiež v podobe závesných svietidiel Under The Bell. Materiál tvorený 60 % recyklovaných vlákien účinne pohlcuje zvuky, a vytvára tak lepšie podmienky pre ničím nerušený rozhovor aj v rušnejších priestoroch kaviarní, hotelov a ďalších verejných miest. Pocit súkromia ešte umocňuje tvar svietidlá pripomínajúci kopulu dramaticky sa vznášajúce nad stolom.

Muuto Under The Bell

Muuto Under The Bell

Úzky vzťah k prírode je blízky nejednej škandinávske značke, lebo práve on je jedným z pilierov tradície severského dizajnu vyznačujúceho sa dlhou životnosťou, nadčasovým štýlom, kvalitou materiálov a ich starostlivým spracovaním. Využitie recyklovaných materiálov je potom prirodzeným vyústením tohto prístupu. Viac sa dozviete tiež v našom článku Dizajn ruka v ruke s udržateľnosťou.

Jste z Česka? Přejděte na Recyklované materiály proměněné v designové kousky
Shopping from the EU? Switch to Recycled materials turned into design pieces

5% zľava pre vás!

Newsletter

Odoberajte náš newsletter a získajte 5% zľavu.

Odoberať newsletter

Zavrieť