Škandinávske Vianoce: ryžová kaša Yule porridge

Škandinávske Vianoce: ryžová kaša Yule porridge

10.12.
2018

Kateřina Šmaková

Vedeli ste, že Severania na Vianoce pripravujú tradičnú ryžovú kašu Yule porridge už od čias, keď sa ryža stala dostupnou surovinou nielen pre elitu škandinávskej spoločnosti? Inšpirujte sa severskými zvykmi a pripravte si s nami tradičnú pochúťku Yule porridge!

Pre Nórov a ďalšie severské národy je ryžová kaša nezameniteľným synonymom Vianočných sviatkov. Škandinávci pripravujú ryžovú kašu nielen na Štedrý deň, ale aj v priebehu decembrových vianočných príprav.

Skandinávská rýžová kaše Yule porridge

Podľa tradícií rozšírených po celej Škandinávii je do jednej misky Štedrovečernej Yule porridge skrytá mandľa. Ten, kto si vyžrebuje dezert s mandľou, dostane veľké marcipánové prasiatko alebo sa podľa švédskych a fínskych tradícií do budúcich Vianoc ožení. Tradícia s ukrytou mandľou je veľmi populárna a dodržiava sa v mnohých domácnostiach dodnes.

Nóri navyše podľa starých tradícií pripravujú misku ryžovej kaše pre Santu. Veria totiž, že obetovaním jedla a pitia zaistí dobrú úrodu svojich vidieckych fariem.

A ako sa taká tradičná ryžová kaša pripravuje?

Čo budete potrebovať?

Na kašu:

¾ hrnčeka ryže
1 a ½ hrnčeka vody
½ čajové lyžičky soli
3 hrnčeky plnotučného mlieka
2 polievkové lyžice cukru
vanilkový struk
škoricová tyčinka

Na ozdobu:

kúsok masla
2 čajové lyžičky mletej škorice
2 čajové lyžičky mletého cukru
1 mandle

Postup

Ryžu prepláchnite, vložte spoločne so soľou a vodou do hrnca, priveďte do varu a potom na miernom ohni pravidelne miešajte. Potom, čo sa voda vyvarí, pridajte trochu mlieka, cukor, škoricu, vanilku a dobre premiešajte. Ryžová kaša začne hustnúť, postupne teda prilievajte mlieko (proces pridávania mlieka trvá cca pol hodiny), kým ryžová kaša nedosiahne požadovanej konzistencie. Odstráňte vanilku a škoricu, podľa potreby oslaďte. Kašu vložte do misiek, do jednej pridajte mandľu, ozdobte kúskom masla, posypte cukrom, škoricou a podávajte.

Skandinávská rýžová kaše Yule poridge

Nájdete rôzne recepty zdobené hroznom, šľahačkou, sušenými brusnicami či najrôznejším korením. Zistíte ale, že kaša zdobená maslom, cukrom a škoricou nepotrebuje nič viac... vo svojej jednoduchosti je totiž úplne dokonalá.

A ak škandinávske vianočné kuchyne nemáte ešte stále dosť, inšpirovať sa môžete našimi ďalšími recepty na typické severské pochúťky, ako je napríklad tradičné varené víno Glögg. V priebehu decembra sa potom môžete tešiť aj na švédske perníčky Pepparkakor či pochúťku Lussekatter, čiže Luciine mačičky.

Prajeme dobrú chuť!

Jste z Česka? Přejděte na Skandinávské Vánoce: rýžová kaše Yule porridge

5% zľava pre vás!

Newsletter

Odoberajte náš newsletter a získajte 5% zľavu.

Odoberať newsletter

Zavrieť