Späť do školských lavíc

Späť do školských lavíc

15.08.
2016

Lucie Čačalová

Začiatok septembra prináša veľa, po letnom oddychu, nových podnetov a emócií. U prvákov je to číre nadšenie zo začiatku školy, u rodičov úvahy nad tým, ako sa ešte trochu zrelaxovať a vyhnúť sa stresu. Premýšľate, ako začiatok školského roka zvládnuť s ľahkou hlavou a v pohode? Obklopte seba i deti krásnymi vecami a majte na pamäti, že ďalšie podobné obdobie vás čaká zase až za rok.

Všedný deň, zvlášť ten na začiatku školského roka, je blázinec - pre deti aj rodičov. Vstávať sa nechce nikomu; malí nevedia, kde majú zošity, veľkí zase v koľko začínajú popoludňajšej krúžky alebo čo prichystať na desiatu. Keď sa za deťmi zaklapnú dvere, je to ako oáza pokoja, ktorá, s trochou šťastia, trvá až do popoludnia (s trochou menej šťastia do prvej pracovnej schôdzky).

Keď sa dňom necháte prevádzať v dizajnovom duchu, je tu istá šanca, že všetko pôjde lepšie - už len pre ten pocit obklopenia sa krásnymi vecami, ktoré navyše funkčne poslúžia.

Školský deň v spoločnosti dizajnových písmen

Skvelým príkladom premietnutí škandinávskeho dizajnu do funkčných, spotrebných predmetov je dánska značka Design Letters. Tá pracuje s typografiou Arne Jacobsena a premieta ju na predmety denného využitia. Deň tak môžete začať v dizajnových obliečkach s raňajkami v "písmenkovom" porceláne, cez deň využijete bločky, zápisníky, ceruzky a ďalšie kancelárske potreby a večer sa môžete odreagovať napríklad pri šálke kávy a typografickom pexese.

Deti síce asi neocenia krásu písmen svetoznámeho architekta, zato si určite užijú pastelky, ceruzky, gumy a pravítka - tí menší navyše potrénujú abecedu, skrátka škola hrou.

1. Šálky na espresso Design Letters, set 4ks
2. Pravítko Design Letters, trojuholník
3. Pastelky Design Letters
4. Čajová kanvica Design Letters
5. Gumy Design Letters, set 2ks, bílá+mint
6. Postelné prádlo Design Letters
7. Lepiace štítky Design Letters, Not To Do
8. Pexeso Abeceda od Design Letters
9. Pripináčiky s číslami Design Letters, 20ks
10. Blok Design Letters, S (Sketches)
11. Dóza s viečkom Design Letters, veľká čierna
12. Ceruzky Design Letters, čierne, set 5ks

Hravosť je in

A keď sme u hier, čo tak do všedného dňa vniesť trochu vtipu a farieb? Čo na tom, že budete rannú kávu popíjať z eklekticky farebného prenosného hrnčeka s figúrkou Dalího alebo odpoludňajší snack baliť do obrúska s grafickou potlačou jedla... Počíta sa jedine to, že prvý školský deň prebehne hladko a bez ujmy na duševnom zdraví všetkých zúčastnených.

Ak by predsa len 1. september bol pre deti trochu šokujúci, odmeňte ich peknou drobnosťou. Za statočnosť si zaslúžia napríklad nový plagát, dózy na poklady a tí starší napríklad nový obal na notebook.

1. Písmenková girlanda od OMM Design, čierna, sada 127 znakov
2. Stojan na lepiacu pásku Tape Block 1 od Hay
3. Cestovný hrnček Salvador od OMM Design
4. Domino Pieces n Play od Hay
5. Drevená ruka od Hay, M
6. Drevený vtáčik Shorebird, malý, biely
7. Sada plechových dóz s motívom zvieratiek
8. Detský čajový servis Tin Tea Set
9. Plagát 50x70 Animal Party od OMM Design
10. Vankúš Favourite Place od LuckyBoySunday, žltý
11. Matriošky Animals 2 od OMM Design

Dizajnovo praktická všehochuť

Vedľa snahy o aklimatizáciu je začiatok školského roka aj o nových začiatkoch. Napríklad tých, kedy detskú herňu musíte premeniť na školákove kráľovstvo a to o pár rokov neskôr v študijný kút stredoškolákov.

Nenechajte vtip, aby vás opustil a s nadhľadom sa pustite aj do vybavovania. Základom je kvalitný stôl a stoličky, ďalej potom nesmú chýbať úložné priestory na študijné materiály a kvalitné osvetlenie - také, ktoré dobre posvieti na úlohy i mimoškolské aktivity (napríklad lampa Unfold hravo zvládne aj ranu loptou).

1. Obal na notebook 13" Quilt Sleeve od Hay, zelený
2. Nástenné hodiny Watch Me od Normann Copenhagen, zelené
3. Organizér Nic Nac 2 od Normann Copenhagen, limelight
4. Budík Tumbler Alarm Clock od Menu, biela
5. Ramienko Hay Cord Hanger Stripe, žltá, set 3ks
6. Koš Wire Basket Medium, petrol
7. Bluetooth reproduktor Vifa Oslo, Pebble Grey
8. Police Punctual 1x3
9. Stolná lampa Leaf od Muuto, biela
10. Nožnice Phi Scissors od Hay
11. Servírovací stolík Block Table od Normann Copenhagen, svetlo šedý
12. Závesná lampa Muuto Unfold, modrá
13. Organizéry Punched, Hay
14. Papierové obrúsky Grocery, mint, 16,5x16,5cm

A načo sa obmedzovať len na prvý školský deň? Nič sa teda nebojte a smelo vpred k ďalšiemu školskému roku, ktorý sa pokojne môže celý niesť v duchu krásna. Predsa len, deti si vedľa tuženia inteligencie, o ktoré sa postará školské zariadenie, zaslúžia aj estetiku - a to už je vaša (a tiež naše) parketa.

Jste z Česka? Přejděte na Zpátky do školních lavic

5% zľava pre vás!

Newsletter

Odoberajte náš newsletter a získajte 5% zľavu.

Odoberať newsletter

Zavrieť