Vliesové tapety: Ako tapetovať?

Vliesové tapety: Ako tapetovať?

16.06.
2020

Eliška Koukalová

Tapetovať v šiestich krokoch? Komu by sa to mohlo zdať nemožné, po prečítaní tohto článku bude presvedčený o opaku. Ak ste sa rozhodli pre skrášlenie steny či celej miestnosti a budete sa držať našich rád, pôjde vám to ako po masle. Najmä s vliesovými tapetami je totiž radosť pracovať. Ak sa pomýlite, tapeta sa dá pohodlne prelepiť aj umyť.

V predchádzajúcich článkoch sme vyjasnili, čo sú vliesové tapety a ako vybrať tú správnu. Ak máte tieto dva kroky za sebou, zrejme ostáva postaviť sa k tapetovaniu aj stene čelom a na chvíľu sa vžiť do úlohy profesionálneho tapetára. Poradíme vám, ako premeniť izbu v šiestich jednoduchých krokoch. Zažijete tak tvorivé popoludnie zavŕšené dobrým pocitom z odvedenej práce.

Šťastie praje pripraveným

Aj keď sa vliesové tapety dokážu dokonale prispôsobiť akejkoľvek stene, je dobré sa pred lepením vysporiadať s nedokonalosťami. Po zaslepení všetkých dier či vybrúsení nerovností sa rozhliadnite po miestnosti a vyberte si kút, ktorý podľa vás pri vstupe upúta pozornosť ako prvý. Hádate správne, tam s tapetovaním začnete.

Zmerajte si šírku vašej tapety a nakreslite perfektne rovnú vertikálnú líniu podľa vodováhy. Podľa nej neskôr nalepíte prvý pruh tapety, u ktorého si dajte záležať, aby bol naozaj rovno. Uľahčí vám to ďalšiu prácu, pretože poslúži ako vodítko.

Vliesové tapety:Jak tapetovat?

 

Na chvíľu sa premeňte v maliara

Aj keď sa vďaka tapetovaniu vyhnete maliarskym prácam, predsa len bude potrebné naniesť lepidlo, vďaka ktorému potom prichytíte tapetu. Odporúčame začať ťahy pozdĺž stropu alebo soklových líšt. Skrátka začnite obrysom, ktorý potom budete plniť. Ak pretiahnete, nič sa nedeje. Lepidlo možno po nanesení tapety ľahko utrieť vlhkou handričkou.


Akonáhle budete hotoví s obrysom, môžete nanášať lepidlo na väčšiu plochu pomocou valčeka. Ak zvládnete nanášať lepidlo zhruba na šírku jedného a pol pruhu tapety, ušetríte si ďalšie merania a kalkulácie. Na stene by nemali byť prázdne miesta, v prípade chyby sa dá s tapetou ešte pár minút po nalepení manipulovať a lepidlo doplniť.

Vliesové tapety: Jak tapetovat

 

Na prvom páse záleží

Teraz konečne nastáva tá chvíľa, kedy k stene pritlačíte prvú časť tapety. Vyrovnajte ju podľa línie, ktorú ste si prichystali. Ak lepíte tapetu až k stropu alebo dole až k lište, pokojne si nechajte malý presah, ktorý potom odrežete odlamovacím nožíkom. Predovšetkým v prípade krivých stropov alebo stien sa tento postup oplatí.

Vliesové tapety:Jak tapetovat?

 

Stierkou aj špongiou

Po pritlačení prvého pruhu tapety do lepidlového lôžka povrch tapety vyhlaďte. K dostaniu sú špeciálne stierky, možno použiť tiež napríklad špongiu. Pri uhladzovaní postupujte od stredu smerom nahor, potom dole, nakoniec vyhlaďte okraje.

Vliesové tapety:Jak tapetovat?

 

Na ostrie noža

Akonáhle umiestnite tapetu podľa predstáv, odrežte jej oba konce zhora i zospodu. Ďalší pás umiestňujte podľa vzoru. Pokyny pre správne umiestnenie nájdete v balení s tapetou. Nadväzujúci pás by sa s existujúcim nemal prekrývať, ale byť na dotyk, teda veľmi tesne vedľa.

Vliesové tapety:Jak tapetovat?

 

Čistite priebežne

Vliesové tapety ste si zrejme vybrali aj z dôvodu ich vysokej odolnosti. Táto vlastnosť sa hodí hneď pri ich aplikácii. Občas sa totiž stane, že sa kúsok lepidla prenesie tam, kam nechceme. Preto je dobré mať nablízku vlhkú špongiu a s každým ďalším naneseným pruhom omývať nečistoty skôr, než zaschnú.

Vliesové tapety:Jak tapetovat?

 

Ako vidíte, tapetovania sa netreba obávať. Otvára sa vám tak možnosť ľahko tapetou skrášliť akúkoľvek miestnosť či kút vášho obydlia. Stačí si len zo širokej ponuky dizajnových vliesových tapiet vybrať tú pravú!

Jste z Česka? Přejděte na Vliesové tapety: Jak tapetovat?

5% zľava pre vás!

Newsletter

Odoberajte náš newsletter a získajte 5% zľavu.

Odoberať newsletter

Zavrieť