Zrkadlo na pásku

Zrkadlo na pásku

15.02.
2021

Dominika Švandová

Nie je veľa zrkadiel, ktoré by mohli byť označené za dizajnovú klasiku. Jedno ale predsa len nájdeme - zrkadlo kruhového tvaru zavesené na koženom opasku, pomenované podľa svojho autora: Adnet Mirror. Dnes už ikonický dizajn inšpiroval mnohých, a tak koncept zrkadla na pásku kúpite aj v niekoľkých iných podobách.

Štýlové zrkadlo Adnet Mirror od Gubi

Dizajnér a architekt Jacques Adnet, považovaný za francúzskeho majstra štýlu art deco, s obľubou pracoval so sklom, kožou a kovom. Práve tieto materiály prepojil v bytovom doplnku ako jeden z prvých. Zrkadlo Adnet Mirror, ktoré predstavil v 50. rokoch 20. storočia, bolo tak na svoju dobu veľmi inovatívnym kúskom. Napriek tomu bola jeho výroba po niekoľkých rokoch pozastavená. Originálny dizajn oprášila ešte len dánska značka Gubi v roku 2001. Na aktuálnosti nestráca ani dnes zásluhou precízneho spracovania a kombinácie jednoduchého dizajnu s kvalitnými materiálmi.

Gubi Adnet Mirror

Gubi Adnet Mirror

Rozpoznateľným prvkom zrkadla v mosadznom ráme je kožený opasok, ktorý lemuje obvod zrkadla a pôsobí ako by v ňom bola zrkadlová plocha zavesená. Jacques Adnet si všímal aj najmenších detailov, pomocou dôkladne premyslených proporcií tak jeho zrkadlo vytvára dojem dokonalé vyváženosti. "Toľko práca pre dosiahnutie jednoduchosti" komentoval sám svoju tvorbu francúzsky modernista.

Popri vlastných návrhov nábytku a doplnkov sa Adnet venoval tiež dekorovanie apartmánov a kancelárií vplyvných spoločností a osobností, medzi ktoré patril dokonca francúzsky prezident. V čase uvedenia ikonického zrkadla spolupracoval tiež s módnym domom Hermès, či vzniklo práve pre túto luxusnú značku však nie je isté.

Gubi Adnet Mirror

Zrkadlo na silikónovom pásku od Hay

Nápaditým využitím pásku inšpiroval Adnet celý rad svojich nástupcov. Moderné poňatie zrkadlá predstavila napríklad dánska značka HAY. Kožený opasok nahradila silikónovým, a tak zrkadlu s príznačným názvom Strap vtlačila nenútený, minimalistický výraz. Vďaka jednoduchému dizajnu nájde zrkadlo od HAY svoje miesto rovnako ako vo vstupnej hale, tak napríklad v detskej izbe.

HAY Strap Mirror

HAY Strap Mirror

Adnet Mirror i jeho modernejšia verzie majú blízko k estetike škandinávskeho dizajnu, každé je ale iné. Je tak na vás, či zvolíte skôr to ležérne elegantné či dokonale minimalistické. To pravé môžete navyše vyberať z niekoľkých farebných prevedení i veľkostí, ktoré kolekcie zrkadiel ponúkajú.

Jste z Česka? Přejděte na Zrcadlo na pásku
Shopping from the EU? Switch to Mirror on strap

5% zľava pre vás!

Newsletter

Odoberajte náš newsletter a získajte 5% zľavu.

Odoberať newsletter

Zavrieť