Bratia v živote a dizajne: Ronan a Erwan Bouroullecovci

Bratia v živote a dizajne: Ronan a Erwan Bouroullecovci

21.09.
2021

Eliška Koukalová

Koľko kusov nábytku je rozpoznateľných čisto podľa tieňa, ktoré vrhajú? A koľko z nich vlastne vyzerá úplne rovnako, takže pôsobí, ako by sa zrkadlili vo vodnej hladine? Medzi neveľké množstvo odpovedí rozhodne patrí kolekcie Palissade. Jedno je totiž isté, ikonická silueta prísne pravidelných línií záhradného nábytku túto dizajnovú kvalitu prezradí veľmi rýchlo.

Palissade Chaise Longue sky grey

Za návrhom stojí duo dizajnérov Bouroullecových, bratia Ronan a Erwan. Ako sami hovoria, z dynamiky súrodencov, ktorá dovoľuje ich spoluprácu posunúť o niečo ďalej ako u čisto profesionálnych partnerov, ťaží predovšetkým v procese tvorby. Zameriavajú sa na dizajn nábytku, venujú sa aj projektom z oblasti architektúry. Najčastejšie sa prvýkrát ponorí do porozumenia a poznávanie konkrétneho problému či zadania, radi vstupujú do zatiaľ nepoznaných vôd. Podľa ich slov je to práve nevedomie, ktoré ich motivuje k čo najlepším výkonom a umožňuje úplne neovplyvnený prístup.

86556_Ronan & Erwan Bouroullec_master

Bouroullec Portrait by Ola Rindal 03

Tvorba bratského dua totiž začína voľným zapojením fantázie. Hneď potom prichádza na rad skicovanie, vyrábanie modelov alebo fotenie - tieto tri činnosti bratia robia zo všetkého najčastejšie. Rovnako ako sa totiž stierajú hranice medzi rodinnými a profesijnými vzťahy, rozpúšťa sa i línia pracovného času a voľného času. Akonáhle dostanú nápad, musí ho ihneď zaznamenať. Aj keby k tomu mal slúžiť treba obrúsok alebo účet v reštaurácii.

48129170

Erwan a Ronan často razia opačné názory a predstavy, v ich prípade sa ale nejedná o kontraproduktívny jav. "Akonáhle teda nejaký predmet opustí múry nášho štúdia, má za sebou už niekoľko vyhraných bojov. O žiadny návrh sa navyše nezasadil len jeden člen, nič nepatrí jednotlivci," popísali bratia.

Bouroullec 01

Silný bez toho, aby pôsobil masívne, elegantný bez toho, aby pôsobil príliš krehko. Aj v kúskoch kolekcie Palissade sa spája niekoľko kontrastov a protichodných vízií. Jednu vec však mali obaja dizajnéri spoločnú, a to navrhovanie vonkajšieho nábytku bez nutnosti určenia konkrétneho miesta a použitia. Jednoduchý a symetrický dizajn opakujúcich sa línií zabezpečí, že ľahko splynie s okolím. Či už nájdete niektorý zo 14 rôznych kusov zbierky v kaviarni, na terase, v záhrade alebo na nádvorí múzea umenia.

Ronan Bouroullec_Palissade Hot Galvanised

Kde napokon nájdete vystavené aj ďalšie kusy z ich portfólia. Napríklad v MOMA v New Yorku alebo v parížskom Centre de Georges Pompidou. Bratia pracujú dohromady od roku 1998 po dokončených štúdiách na umeleckých školách v Paríži a neďalekej Cergy.

Palissade Stool Hot Galvanised_Flowerpot with Saucer grey

Zrejme nie je náhoda, že záhradný nábytok Palissade je jedným z najpredávanejších produktov vo svojej kategórii na DesignVille. Objavte všetky varianty a vzory!

Jste z Česka? Přejděte na Bratři v životě i designu: Ronan a Erwan Bouroullec
Shopping from the EU? Switch to Brothers in life and design: Ronan and Erwan Bouroullec

5% zľava pre vás!

Newsletter

Odoberajte náš newsletter a získajte 5% zľavu.

Odoberať newsletter

Zavrieť