Pod jednou strechou: dizajn a umenie

Pod jednou strechou: dizajn a umenie

23.09.
2022

Dominika Švandová

Aj keď sa do umeleckých galérií vydávame s cieľom vidieť diela starých majstrov či súčasných umelkýň a umelcov, za estetickým zážitkom sa mnohokrát skrýva oveľa viac. Impozantné priestory historických budov galérií, starostlivo vybavené prémiovým nábytkom, totiž očaria samy o sebe. V nasledujúcich riadkoch vám predstavíme tie najkrajšie z nich, kde sa umenie stretáva s nadčasovým dánskym dizajnom.

 

ARKEN MUSEUM OF MODERN ART

Ishøj, Dánsko

Ako záchranný čln sa po boku známej galérie Arken v dánskom meste Ishøj týči kaviareň, v ktorej sa môžete občerstviť pred alebo po zhliadnutí moderných umeleckých diel. Loď pripomína aj jej interiér, najmä vďaka množstvu drevených prvkov. Jedinečné výhľady do okolitej krajiny poskytujú presklené steny, zatiaľ čo zemitá paleta hrejivých odtieňov a prírodné materiály dodávajú pocit, ako by snáď kaviareň od priľahlého parku a zálivu Køge nedelilo vôbec nič. S cieľom nenarušiť túto súhru aj vzdať poctu kvalitnému dizajnu vyberali architekti z Urgent.agency aj samotné vybavenie. Na pohodlné posedenie tak zvolili stoličky Grand Prix v prevedení s dubovým sedákom a svietidlá Orient dánskej značky Fritz Hansen.

ARKEN Museum of Modern Art

Arken-Museum-Grand-Prix

Arken Museum of Moder Art Grand Prix

 

HANS CHRISTIAN ANDERSEN’S HOUSE

Odense, Dánsko

Priestory, ktoré vtiahnu do rozprávkových dobrodružstiev a priblížia tvorivý svet Hansa Christiana Andersena prostredníctvom svetla, hudby aj architektúry, nájdete v dánskom Odense. Museum slávneho autora detských kníh pojali architekti z japonského štúdia Kengo Kuma & Associates ako celok mnohých zákutí, ktoré rovnako ako rozprávajú príbehy, tak podnecujú k vlastnej predstavivosti. Aj tu nájdete spomínané stoličky Grand Prix podpísané ďalším slávnym Dánom, Arne Jacobsenom.
 

Andersens House

Andersens House

 

STATENS MUSEUM FOR KUNST & AROS AARHUS ART MUSEUM

Kodaň, Dánsko a Aarhus, Dánsko

Kolekcia nábytku Palissade navrhnutá bratmi Bouroullecovými pre HAY výborne splynie s prostredím súkromnej záhradky aj verejnými priestranstvami. Presvedčiť sa o tom môžete okrem iného pri návšteve Dánskej národnej galérie alebo umeleckej galérie ARoS v dánskom Aarhuse. Zatiaľ čo národná galéria sa pýši vôbec najväčšou zbierkou umeleckých diel v Dánsku, ARoS je najstaršou umeleckou inštitúciou mimo hlavného mesta. Obe miesta pritom lákajú nielen výstavami, ale aj samotnou architektúrou, ktorú môžete obdivovať už zvonku, napríklad práve v pohodlí spomínaného vonkajšieho nábytku.
 

SMK Palissade

Aros Aarhus Art Museum Palissade

AROS Palissade

V prípade ARoS vás dizajn dánskej značky HAY obklopí aj v interiéri galérie. Architekti tu pracovali s kombináciami kovu a dreva, preto volili okrem iného nábytok Pyramide alebo drevené stoličky z radu J-Series. Denné svetlo dopĺňajú lampy PC alebo závesné textilné svietidlá Bonbon.
 

ARoS Aarhus Art Museum Pyramid

ARoS Aarhus Art Museum J-Series

 

THE NATIONAL ART CENTER

Tokio, Japonsko

The National Art Center patrí k tým vôbec najväčším galériám v Japonsku, priestoru je tu preto veľa ako pre umelecké inštalácie, tak aj miesta na odpočinok a vzdelávanie. Celkom päť poschodí impozantnej architektúry a umenia pritom dopĺňa nábytok velikánov designu, ako sú Arne Jacobsen či Poul Kjærholm. Medzi prechádzaním práve prebiehajúcich výstav tak môžete zrelaxovať na kožených laviciach PK80, v objatí kresiel Egg a Swan alebo poobedovať v reštaurácii vybavenej stoličkami Series 7.
 

The National Art Center –  Egg Series 7

The National Art Center – Series 7

PK 80 The National Art Center Series 7

Nielen zvučné mená ich autorov, ale predovšetkým prémiová kvalita a nadčasový dizajn robia zo spomínaných kúskov skvelé adepty pre vybavenie nielen kultúrnych inštitúcií, ale aj reštaurácií, hotelov, kancelárií a samozrejme aj domácností. Tak neváhajte a preskúmajte našu ponuku škandinávskych značiek. Začať môžete napríklad čerstvými novinkami.

Jste z Česka? Přejděte na Pod jednou střechou: design a umění
Shopping from the EU? Switch to Design and art under one roof

5% zľava pre vás!

Newsletter

Odoberajte náš newsletter a získajte 5% zľavu.

Odoberať newsletter

Zavrieť