Brokis: unikátne české svietidlá na DesignVille

Brokis: unikátne české svietidlá na DesignVille

23.05.
2023

Dominika Švandová

V Designville dlhodobo prinášame to najlepšie z dizajnu, prevažne toho škandinávskeho. Pokiaľ však ide o značku tých najvyšších kvalít, nebojíme sa urobiť výnimku. Práve preto sme s veľkou radosťou rozšírili portfólio značiek aj o jednu českú: Brokis. Čím nás toľko uchvátila, vám napovedia nasledujúce riadky.

Značku Brokis zakladá v roku 2006 Jan Rebell s jasným cieľom: zachovať a oživiť toľko spomínanú tradíciu českého sklárstva. Jej príbeh však začína o necelé desaťročie skôr, keď Rebell kupuje jednu z najstarších českých sklární, Skláreň Janštejn. Ide o dobu, kedy záujem o tradičnú výrobu skôr upadá a mnoho sklárov odchádza.

Brokis glassworks

Brokis tak všetku svoju pozornosť upína k tomu, aby remeslo, ktoré sa v prípade janštajnskej sklárne rozvíja už od toku 1809, pretrvalo aj v 21. storočí. Nadväzuje na tradičné výrobné postupy, súčasne ich ale zdokonaľuje a modernizuje. So vznikom značky sa tak okrem iného oživujú takmer zabudnuté receptúry na výrobu farbeného skla. To teraz nájdete v mnohých úspešných kolekciách, počínajúc napríklad pestrofarebnými lampami v tvare nafukovacích balónikov, Memory.

Brokis Memory

Brokis Orbis

Práve prepojenie histórie s jasnými víziami budúcnosti udáva smer značky aj po necelých dvadsiatich rokoch fungovania. Bohaté skúsenosti a perfektná znalosť remesla prepožičiavajú svietidlám vysokú kvalitu, ale tiež umožňujú posúvať hranice ich dizajnu s každou kolekciou o kus ďalej. Vymenovať môžeme napríklad Night Birds, rad svietidiel, ktoré svojou živelnosťou pripomínajú letiace húf vtákov. Ich sklenené siluety v rôznych fázach letu vznikajú práve vďaka inovatívnej technológii založenej na dvojročnom experimentovaní.

Brokis NIGHT BIRDS

Brokis NIGHT BIRDS

Samotný dizajn pritom nie je jedinou oblasťou, v ktorej sa Brokis posúva vpred. Spomenúť tu musíme aj ambiciózne ciele v oblasti udržateľnosti. Tie napĺňa okrem iného upcykláciou črepov, ktoré vznikajú ako vedľajší produkt výroby a ktoré by sa inak stali odpadom zaťažujúcim životné prostredie. Namiesto toho sa zvyškové sklo premieňa na unikátny Brokisglass – sklenené dosky ďalej využiteľné v architektúre, stavebníctve aj na výrobu ďalších lámp, napríklad už spomínaných Night Birds.

 

Ak vás svietidlá českej značky zaujali, určite si užijete aj netradičnú možnosť, ako si ich pozrieť dokonca aj z pohodlia domova. Už ku koncu roka 2019 začali v Brokis pracovať na prezentáciách v podobe virtuálnych projektov, ktoré sa najmä v nasledujúcich rokoch ovplyvnených pandémiou ukázali ako veľmi prínosné. Oceňované kolekcie svietidiel zasadili do prostredia nádhernej virtuálnej vily, butikového hotela a nakoniec aj do kancelárskych priestorov, aby si každý zo záujemcov mohol pozrieť široký rad kolekcií v tom správnom kontexte.

Brokis Virtual Villa

Brokis Ivy

Virtuálne projekty vám môžu ľahko priblížiť, ako by svietidlá mohli vyzerať nad vaším jedálenským stolom, alebo poradiť, ktorá z kolekcií bude ideálna pre vytvorenie väčšieho zhluku lámp. Širokú ponuku Brokis si ale samozrejme môžete pozrieť aj na našom e-shope – je naozaj z čoho vyberať!

Jste z Česka? Přejděte na Brokis na DesignVille
Shopping from the EU? Switch to Brokis at DesignVille

5% zľava pre vás!

Newsletter

Odoberajte náš newsletter a získajte 5% zľavu.

Odoberať newsletter

Zavrieť